Domů     Technika
Vynálezy, které mohly zničit svět: ŽIVÍ BY ZÁVIDĚLI MRTVÝM!
21.stoleti 21.7.2009

Od konce tzv. studené války uplynulo v řece času již přes 20 let. Může však celý svět už žít trvale v míru a klidu? Podle nejnovějších údajů vědeckého časopisu New Scientist působí dnes přes 400 000 vědců a inženýrů ve vojenském výzkumu. Ovšem jen pramálo se ví, na jaké cíle se zaměřují. Náš seriál přiblíží nejničivější zbraně, které by mohly způsobit globální katastrofu – a tak i utrpení a smrt vás i vašich blízkých. Od konce tzv. studené války uplynulo v řece času již přes 20 let. Může však celý svět už žít trvale v míru a klidu? Podle nejnovějších údajů vědeckého časopisu New Scientist působí dnes přes 400 000 vědců a inženýrů ve vojenském výzkumu. Ovšem jen pramálo se ví, na jaké cíle se zaměřují. Náš seriál přiblíží nejničivější zbraně, které by mohly způsobit globální katastrofu – a tak i utrpení a smrt vás i vašich blízkých.

Nováček předčí všechny nervově paralytické látky

Dokážete si představit, že na sobě budete mít dokonalý protichemický oblek a přesto po pár vdechnutích náhle zavrávoráte? Přes průzory plynové masky nevěřícně zíráte na hrůznou podívanou, jak stejně ustrojení lidé padají jako mouchy. To zaútočil tajemný Novičok! 
Hravě překonává protichemickou ochranu – proniká i moderními filtry z aktivního uhlí, které mají likvidovat zamořený vzduch. Záhadný Novičok je skutečnou celebritou mezi nervově paralytickými látkami. Ty nervovou soustavu člověka vyřazují z činnosti, když blokují enzym cholinesterázu v neuronech (nervových buňkách).
Obvykle mají kumulativní vlastnosti – do určité koncentrace v těle zasažený téměř nic nepociťuje. Ovšem po jejím překročení se rychle rozvíjejí děsivé příznaky a většinou nastává rychle smrt. Z těla se špatně odstraňují a vydrží působit v organismu poměrně dlouhou dobu.

Zelenou mají binární systémy
Za svého mazánka vyznavači příští chemické války považují binární systémy. Jejich princip spočívá v tom, že dva netoxické komponenty v oddělených částech střely se za letu náboje na cíl vzájemně smísí v účinnou toxickou látku.
Příklady: Tak se rodí sarin, soman, VX- 2 a středně prchavá látka IVA-2, tedy cosi mezi sarinem a látkou VX.
Charakteristika: Organické sloučeniny fosforu (organofosfáty) jsou látky, ve kterých účinnou složku tvoří organické sloučeniny fosforu. Organofosforečné insekticidy (OFI) se využívají v zemědělství k ničení škodlivého hmyzu.
Bojové použití: Příznivci chemické války z nich udělali výrobně velmi levné bojové otravné látky na ničení „škodlivých“ lidí!
Na ně útočí v podobě plynu, aerosolu, kapaliny, někdy i smrtonosné mlhy. Premiantem je moderní látka VX, jejíž aerosolový oblak může vzduchem nad hlavami příštích obětí plout desítky kilometrů. Vodu zamoří až na půl roku!
Mechanismus působení: OFI do těla dychtivě pronikají neporušenou kůží, spojivkami, dýchacími cestami a trávicím systémem.
Pokud nepodnikáme preventivní opatření, otravy se dočkáme v časovém intervalu od 30 sekund po 120 minut. A co pak prožíváme? Srdce nám divoce bije jako na poplach, takže se dramaticky zvýší nejen pulz, ale i krevní tlak. V další fázi však výrazně klesá – stejně jako naše naděje na přežití, pokud nepřijde včasná pomoc. Jinak na nás vycení tesáky smrt, která přichází v podobě selhání srdeční činnosti či ochrnutí dýchacího centra.
Terapie: Záchranou se v případě napadení látkou VX, somanem (GD), sarinem (GB) či gabunem (GA) stává atropin. Ten musíme injekčně aplikovat každé dvě hodiny až do vymizení příznaků otravy. Atropin je antidotem (protilátkou) proti většině nervově paralytických látek jako antagonista (opačně působící) jejich účinků.

21. STOLETÍ upozorňuje:
Výše uvedené zákeřné bojové otravné látky (BOL) se dají používat celoročně. V zamořeném terénu se udrží od několika hodin (sarin) až po několik týdnů (moderní látka VX).

Tajemný Nováček budí hrůzu
Bojové otravné látky by dokázaly zahubit nesčetné množství lidí. Přesto by však jako kulhající za přeborníkem ve sprintu zaostávaly za svým tajemným příbuzným, zvaným Novičok (Novichok, Newcomer, Nováček).
Jde o nejznámější BOL třetí generace, přestože se o ní ve světě téměř nic neví. Této látce (spíše skupině látek) se o to víc připisují takřka legendární vlastnosti.
Charakteristika: Novičok je silně účinná nervově paralytická látka. Údajně napadá genový fond. Tak hrozí, že poškození organismu plynem se bude jako tragický štafetový kolík trvale předávat z generace na generaci.
Bojové použití: Optimální účinek prý Novičok předvede, když se rozpráší jako ultrajemný prášek. Do lidského organismu se může dostat všemi branami vstupu. Má být poměrně dobře stabilní ve venkovním prostředí.
Vlastnosti: Vzhledem k přísnému utajení je Novičok zahalen silným závojem mlčení. Má se jednat o obecně bezbarvé kapaliny bez zápachu, které lze uvést do plynného stavu.

21. STOLETÍ upřesňuje:
Informace o hrůzné látce, zvané Novičok, se dostaly na veřejnost počátkem 90. let minulého století díky článku v Moskevských novinách. Napsal ho Vil Myrzayanov, který poté za vlastizradu skončil v těžkém žaláři.

Máme mít strach?
Při speciálním testování látek typu Novičok v polygonu Nukus na náhorní plošině Ustjurt v Kara-Kalpakské republice (Uzbekistán) se prý jejich vlastnosti při extrémních podmínkách projevily jako velice úspěšné. Máme se o to víc strachovat?
Optimističtí odborníci nám mohli říci, že se nyní vyvíjejí nové způsoby detekce. Po vypracování přesných průkazných metod prý bude poměrně dobře možné „novičoky“ jak detekovat, tak odlišit od ostatních nervově paralytických látek.
Nejnovější poznatky znovu potvrzují, že „novičoky“, které stále ukrývají nespočet záhad, daleko předčí své obávané nervově paralytické příbuzné.

Více se dozvíte:
G. Thomas: Tajnosti a lži CIA (Dějiny manipulace a chemicko-biologických zbraní) Práh, 2009
F. Ništiar: Bioterorizmus – zhubný nádor tretieho tisícročia, Amicus, Košice, 2002
http://cs.wikipedia.org/wiki


Nejen protřelí špioni se domnívají, že binární munici „novičoků“ tvoří dvě netoxické látky, které až po smíchání a vzájemné reakci vytvoří samotnou bojovou otravnou látku. Z toho ovšem vyplývá, že jak na látky A-230, A-232 a A-234, tak na „novičoky“ z nich vzniklé, se nevztahuje Úmluva o chemických zbraních (CWC, viz dále).

Tak se rodil NOVIČOK
Právě tak jako USA, ani někdejší Sovětský svaz (SSSR) se nechoval, pokud jde o chemické zbraně, jako pověstná panenka v koutě.
Na zrodu Novičoka se podílelo 200 sovětských výzkumníků v rámci speciálního programu Foliant přijatého v 8. 6. 1973. Věnoval se vývoji nejmodernějších BOL na bázi organofosfátů (více jinde) a trval až do začátku 90. let minulého století. Reagoval na to, že americká armáda při tehdejší válce ve Vietnamu chemikáliemi ničila vegetaci. Američané to zdůvodňovali tím, že v místech bez rostlinstva snadno odhalí základny záludného nepřítele. Oběťmi se však stávali i civilisté – včetně dětí, které se rodily znetvořené (i bez končetin).
V 80. letech 20. století výzkum přinesl dvě zcela nové chemické látky odvozené od dosud známých nervově paralytických látek. Byly označeny jako A-230, A-232 a A-234. Tyto látky s dosud neznámým složením daly posléze vzniknout řadě binární munice označované souhrnným názvem „novičok“.
Projekt vývoje technologie binární munice schválili sovětští politici 6. 10. 1989. Ještě téhož roku spatřila světlo světa první oficiální binární receptura s názvem novičok-5. V roce 1989 ho ve Volgogradu vyrobili 5 -10 tun . Roku 1990 zavedla Sovětská armáda recepturu novičok-X  Téhož roku se objevil i novičok-7 – desetkrát jedovatější než soman! V příštích letech už laboratoře neopustily receptury novičok-8 a novičok-9.

Také smrt plánuje… 
Frázi, že kvalitní plánování je základem úspěchu, se nebrání ani vojenské mozky, které se zabývají perspektivou využívání bojových chemických látek.
V budoucnu by jich měl být k dispozici relativně omezený počet. Bude se orientovat na nervově paralytické látky – zejména sarin, soman a VX, které dnes tvoří 95 % BOL.
A jak se chemická smrt bude dopravovat na místo určení?
Prim budou hrát nejmodernější nosné systémy – letecké, raketové a raketometné. Tak se za pár sekund dá kdekoli vytvořit smrtelná koncentrace vražedných látek.

21. STOLETÍ upozorňuje:
Samozřejmě vojenští plánovači nezapomínají ani na legendární Novičok. Podrobnější informace o něm (ani o jeho množství) se však na veřejnost nedostávají.

Možná číhá i v Íránu
Některé vojenské zdroje uvádějí, že vědci zkoumali účinky miniaturních dávek „novičoku“ na lidský organismus. Testu se účastnilo 30–40 lidí a trval asi tři měsíce. Prvotním efektem bylo zlepšení střeleckých dovedností pokusných osob. Po několika týdnech však začalo docházet ke ztrátě pigmentu, metabolickým škodám, poškození plic a trávicím problémům.
Nejnovější informace hovoří o tom, že „novičoky“ může mít ve výzbroji íránská armáda.

Nenechte si ujít další díly seriálu
1. Jaderné zbraně: Jasnější než tisíc Sluncí!
2. Biologické zbraně milují epidemie, které zahubí jen život.
3. Botulismus je masovým vrahem.
4. Kde chemie slouží hromadnému zabíjení?
5. Nováček (Novičok) předčí vyzkoušené nervově paralytické látky.
6. Otec všech bomb sedmikrásky neseká.
7. Nejnovější zbraně budoucnosti pro přímé působení na lidi.
8. Záměrné závažné zásahy do přírody (geofyzikální zbraně) a následná likvidace živých organismů.
9. Relativně neagresivní informační válka.
10. Jisté je, že na svou šanci čekají i teroristé.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz