Domů     Medicína
Nezáviďte, bude vás to bolet!
21.stoleti 19.5.2009

„Závist je ošklivá vlastnost,“ říkávají maminky svým ratolestem. A mají pravdu, možná ještě víc, než si samy uvědomují. Podle zjištění japonských vědců totiž závist nezanechává stopy nejen na duši. Působí totiž na lidský mozek podobně jako fyzická bolest. „Závist je ošklivá vlastnost,“ říkávají maminky svým ratolestem. A mají pravdu, možná ještě víc, než si samy uvědomují. Podle zjištění japonských vědců totiž závist nezanechává stopy nejen na duši. Působí totiž na lidský mozek podobně jako fyzická bolest.

Lidský mozek je nejdokonalejší a nejsložitější systém, který příroda vytvořila. Jeden z posledních výzkumů ukázal, že tento shluk neuronů zvládne 38 biliard operací během vteřiny, což nezvládne žádný počítač. I proto nepřestává mozek a pochody v něm probíhající výzkumníky neustále překvapovat.

Kus zvířete v člověku

Magnetická rezonance je šikovná věc. Může totiž bezpečně zobrazovat vnitřní orgány jakéhokoliv živočicha. Využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí, takže s sebou nenese žádné riziko, které se týká záření. Japonský vědec Hidehiko Takahaši se pomocí magnetické rezonance podíval blíže na lidský mozek. A výsledky byly překvapující.
Pokud člověk začne cokoliv závidět, jeho mozek začne vjemy zpracovávat stejně jako fyzickou bolest. Výsledkem je, že závistivec trpí, v takové chvíli je aktivováno mozkové centrum bolesti. Pocit závisti je přitom jen spouštěcím mechanismem k této docela drsné reakci mozku. Atavistické sklony člověka potvrzují i další testy. Ukázalo se, že lidský mozek pociťuje radost, když může sledovat bolest a utrpení jiného člověka. V tu chvíli jsou podle Takahašiho vybuzeny části mozku, které zodpovídají za sexuální uspokojení. Pokud se v bolestech svíjela osoba, kterou testovaný člověk upřímně nesnášel, byla radost ještě vyšší.

Cizí útrapy chutnají sladce

Testu se zúčastnilo jen 19 osob, výsledky tedy nemusí být přesně vypovídající. Nicméně i tak dokazují to, že v člověku kus sobeckého zvířete zůstal. Testovaní lidé byli psychologickými triky zmanipulováni k tomu, aby pocítili závist k figurantům. Poté byla na těchto figurantech simulována bolest. V očích testovaných lidí se odrážela nefalšovaná radost a magnetická rezonance prokázala zvýšenou mozkovou činnost.
Pocity bolesti i radosti mají svůj evoluční a adaptační význam. Bolest dává živým organismům najevo, že něco není v pořádku, a stimuluje obranné reakce. Podnětům, které bolest způsobují a poškozují třeba tkáň, se každý živočich snaží vyhnout. Malé dítě, které se jednou spálí, si příště na oheň dá větší pozor. Radost funguje pochopitelně opačně. Mozková centra radosti se u živočichů včetně člověka probouzejí při uspokojení životních potřeb, jakým jsou třeba hlad nebo sex. 
 

7 smrtelných hříchů

Závist patří mezi sedm smrtelných hříchů. Ty definovala křesťanská církev v době, kdy papežem byl Řehoř I. Veliký (540?–604). Jedná se o hříchy, vycházející z lidské nepevnosti a slabosti.

1) Pýcha (superbia)
Nejvážnější ze všech smrtelných hříchů a také ten, z kterého pocházejí hříchy ostatní. Znamená touhu po vyšší atraktivitě a důležitosti, než mají ostatní.

2) Lakomství (avaritia)
Vyznačuje se touhou po získávání co největšího majetku.

3) Závist (invidia)
Tento hřích je charakterizován jako nezkrotná touha po něčem, co patří někomu jinému.

4) Hněv (ira)
Hněv se projevuje nekontrolovatelnými pocity zlosti a nenávisti vůči jiné osobě.

5) Smilstvo (luxuria)
Tento hřích označuje přemrštěnou touhu po sexuálním uspokojení.

6) Nestřídmost (gula)
Též obžerství. Rozumí se jím přespřílišné požívání nápojů i potravin.

7) Lenost (acedia)
Lenost se u hříšníka projevuje tak, že odmítá využívat potenciál svých schopností.

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz