Kvasnice dokáží vyrobit umělou vanilku

Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které biologové zařazují mezi houby (Fungi). My lidé jsme se s nimi naučili spolupracovat už dávno. Toto spojenectví nám dalo například chléb či pivo. Američtí vědci nedávno naučili kvasinky produkovat látku s příjemnou vůní – vanillin. Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které biologové zařazují mezi houby (Fungi). My lidé jsme se s nimi naučili spolupracovat už dávno. Toto spojenectví nám dalo například chléb či pivo. Američtí vědci nedávno naučili kvasinky produkovat látku s příjemnou vůní - vanillin.

Vanillin je poměrně jednoduchou organickou sloučeninou, která byla poprvé izolována z plodů tropických orchidejí Vanilla planifola a Vanilla tahitensis. Tato látka v první řadě krásně voní a užívá se proto zejména při výrobě potravin, své místo si však našla i při výrobě léků na potlačení bolesti. O vanillin je prostě zájem a proto není divu, že se chemici už roky snaží připravit tuto atraktivní látku uměle. A dlouho se jim to také daří – vanillin pocházející ze skutečných vanilkových bobů tvoří v současné době pouhé jedno procento veškeré látky na trhu. Mezi chemiky proto už roky zuří nevypsaný boj o to, komu z nich se podaří vyrobit vzácnou přísadu co nejlevněji. Po dlouhou dobu byl vyráběn z látky zvané eugenol, která je součástí řady aromatických rostlinných olejů (bobkový list, muškátový ořech, skořice, hřebíček), od 20. let 20. století přesedlali chemici na materiály, které vznikají jako odpadové produkty při výrobě papíru. První ze surovin je však stále příliš drahá, výroba z ostatních  materiálů je zase příliš ekologicky náročná. Tým dánských biochemiků z Kodaňské univerzity se pokusil získat vanillin z produktu nesrovnatelně snadněji přístupného – obyčejného cukru  glukózy získávaného buď plodů vinné révy či z bramborových hlíz. Na pomoc si vzali dva osvědčené lidské pomocníky, pivní a chlebové kvasinky. Bez lidské pomoci by se však kvasinkám tento kousek nepodařil. Výzkumníci do nichž totiž museli vpravit geny, které kódují enzymy důležité pro hladký průběh reakce.  V pomyslném souboji o nejlepšího „pracanta“ zvítězily  kvasinky pivní, které dokázaly vyrobit 65 mg/litr, zatímco kvasinky chlebové jen 45 mg/l. V kvalitě však kvasinky vanilkové orchideje přeci jen ještě nedostihly – uměle připravený vanillin státe nechutná tak dobře, jako ten z přírody.

Rubriky:  Potraviny
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Dánský pivovar vaří pivo z recyklované odpadní vody

Dánský pivovar vaří pivo z...

Zdrojů pitné vody postupně ubývá a svět na to reaguje různě. Jedním...
Britští vědci: S každým jídlem sníme i stovku plastových mikročástic

Britští vědci: S každým jídlem...

Pokud si čtení těchto řádků zpestřujete nějakým dobrým jídlem, pak se...
Jak nasytit svět?

Jak nasytit svět?

Moderní člověk Homo sapiens sapiens se před více než 10 000 lety př. n....
Brambory jako prevence rakoviny žaludku

Brambory jako prevence rakoviny...

Studie vědců z čínské Univerzity Zhejiang zjistila, že konzumací velkého množství...
Káva po ránu? Nezdravý zvyk, tvrdí lékaři

Káva po ránu? Nezdravý zvyk, tvrdí...

Není snad rozšířenějšího ranního rituálu než do sebe před cestou do...
Nebaví Vás loupat banány? Japonci vyšlechtili druh s jedlou slupkou

Nebaví Vás loupat banány? Japonci...

Život by mohl být v brzké době zase o něco jednoduší. A to díky japonským...
Nejzávažnější případ listeriózy se objevil v JAR

Nejzávažnější případ listeriózy...

Od loňského ledna zabila listerióza v Jihoafrické republice 180 lidí. Místní...
Vyřeší zálohy zamoření planety plasty?

Vyřeší zálohy zamoření planety...

Zanalyzovat, vyhodnotit a zefektivnit systém sběru a recyklace PET lahví. To...
Kojenecké exkrementy se zaslouží o zdravější uzeniny

Kojenecké exkrementy se zaslouží o...

Nová vědecká studie ve Španělsku se snaží řešit problematiku nezdravých...
Jak zpomalit stárnutí plic? Jezte jablka a rajčata

Jak zpomalit stárnutí plic? Jezte...

Stačí 3 jablka nebo 2 rajčata denně a stárnutí Vašich plic se výrazně...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Daniel Swarovski: Umělé diamanty stvořil rodák z Čech!

Daniel Swarovski: Umělé diamanty...

Z pokoje se ozývá vrzání smyčce na houslových strunách. Daniel zase trpělivě cvičí...
Jak dopadl velký závod o dobytí jižního pólu?

Jak dopadl velký závod o dobytí...

Jeden se utápěl v dluzích a toužil po slávě, druhý bažil po odborném...
VIDEO: Pět míst, kde se raději nikdy nekoupejte

VIDEO: Pět míst, kde se raději...

Zde samozřejmě nemáme na mysli místa v oceánu s vysokým výskytem...
Slavná Bastila: Známý žalář poskytoval prominentním vězňům apartmá

Slavná Bastila: Známý žalář...

Napětí jako před bouří ovládá v létě Paříž. Dne 14. července roku 1789 lidé vyrazí do...
Kde se nachází nejstarší strom v Evropě?

Kde se nachází nejstarší strom v...

Nástup Renesance i její pád, bezpočet válek sporů a změn. To vše a...
Pekingské krveprolití aneb masakr u Brány nebeského klidu

Pekingské krveprolití aneb masakr...

Na počátku měla být tryzna. Avšak ta se poté proměnila v masakr,...
Tajemství Eiffelovy věže: Skrývá apartmán svého konstruktéra!

Tajemství Eiffelovy věže: Skrývá...

Už více než jedno století dominuje Paříži jedinečná věž. Zdárně přečká dvě...
Vznikly mariánskolázeňské oplatky z hostií?

Vznikly mariánskolázeňské oplatky...

V premonstrátském klášteře v severočeské Teplé se koná slavnost. Jenže právě došly...
Stanislava Leszczynská: Ta, která se postavila Mengelemu!

Stanislava Leszczynská: Ta,...

Učebnice jsou plné válečných hrdinů, kteří zabili stovky lidí. Ve válce však...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.