Domů     Architektura
10 nejošklivějších staveb na světě
21.stoleti 20.2.2009

Nejen za krásnými památkami se dá cestovat. Turisté si na svých trasách nemohou nevšimnout ani budov, které pokládají za odpudivé. Takových je po celém světě jistě nepočítaně, a tak návštěvníci serveru VirtualTourist.com sestavili seznam deseti staveb, které pokládají za nejodpornější. Pojďme si nyní vyrazit na malý výlet kolem světa za největšími ošklivostmi.Nejen za krásnými památkami se dá cestovat. Turisté si na svých trasách nemohou nevšimnout ani budov, které pokládají za odpudivé. Takových je po celém světě jistě nepočítaně, a tak návštěvníci serveru VirtualTourist.com sestavili seznam deseti staveb, které pokládají za nejodpornější. Pojďme si nyní vyrazit na malý výlet kolem světa za největšími ošklivostmi.

1. Radnice města Bostonu
Město: Boston
Stát: USA
Rok dokončení: 1968

Massachusettské město Boston je jedním z center americké vzdělanosti. Je to jedno z mála amerických měst, kde lze najít i budovy, které lze již nazvat architektonickými památkami. Ovšem místní radnice, která vznikla v šedesátých letech minulého století (1962–1968), je stále předmětem sporů. Jedná se o betonový, poněkud „přeplácaný“ komplex, na kterém je nápadů snad na pět domů. Řada místních obyvatel si ovšem budovu velmi oblíbila a vedení města striktně odmítá veškeré návrhy na přestavbu.

2. Věž Montparnasse
Město: Paříž
Stát: Francie
Rok dokončení: 1972

Sladká, romantická Paříž… Město milenců, malířů a básníků. Aspoň takovou má Paříž pověst, i když současná realita je již poněkud odlišná. Každopádně se stále jedná o turisticky nežádanější metropoli světa. Zatímco mnoho návštěvníků je z města nad Seinou uchváceno, řada z nich se shodne, že jej hyzdí Tour Montparnasse, mrakodrap vysoký 210 metrů. Je postaven poněkud necitlivě přímo v centru města. Administrativní budova má 58 pater a z jejích vyhlídek lze zhlédnout nejen celou Paříž, ale i její okolí, a to až do vzdálenosti čtyřiceti kilometrů. Nevzhledná budova má jednu výhodu – je to jediné místo ve městě, odkud není vidět ona sama.

3. Zlatá podkova
Město: Tuuri
Stát: Finsko
Rok dokončení: 1998

To, že developeři a prodejci příliš vkusem neoplývají, je známá věc. Jedním z důkazů tohoto tvrzení může být zlatá podkova, která je umístěna u jednoho z nákupních center ve finském městě Tuuri, nacházejícího se asi 280 severně od Helsinek. Má údajně přinášet štěstí, ovšem návštěvníkům města se z ní spíše obrací žaludek.

4. Metropolitní katedrála Krista krále
Město: Liverpool
Stát: Velká Británie
Rok dokončení: 1967


I město legendárních Beatles se dostalo na seznam nejošklivějších staveb. Místní Metropolitní katedrála je důkazem odlišnosti lidského vkusu. Zatímco někdo tuto stavbu miluje, jiný se na ni dívá s odporem. Je pravda, že postavit moderní katedrálu ve tvaru kosmické lodi je poněkud neobvyklé, ale koneckonců proč ne? Budovu navrhl britský architekt Frederick Gibberd a katedrála byla vysvěcena v roce 1967. Chrám má kruhový obvod, kaple jsou vestavěny mezi pilíře. Zvláštní tvar věže má symbolizovat trnovou korunu Ježíše Krista. Stavba se pyšní tím, že je do ní zakomponován největší panel barevného skla na světě. Mimochodem, v říjnu loňského roku ve zdejší kryptě proběhla největší výstava významného designéra a architekta Le Corbusiera za posledních 20 let.

5. Grand Central Terminal
Město: New York
Stát: USA
Rok dokončení: 1871, přestavěno: 2000

Autobusová nádraží na rozdíl od svých některých vlakových kolegů nebývají příliš pěkná. A největší autobusové nádraží světa na Manhattanu v New Yorku není výjimkou. Gigantická ocelová konstrukce vypadá stále jako nedostavěná. Nádraží má 44 nástupišť ve dvou podzemních patrech a denně je využije 125 000 cestujících. Ovšem nádraží je i turistická atrakce a místo pracovních příležitostí, takže jím denně projde až půl milionu lidí.

6. Věže na Kolumbově náměstí Torres de Colón
Město: Madrid
Stát: Španělsko
Rok dokončení: 1976

Pepřenka a slánka –tak Madriďané přezdívají dvěma věžím na Kolumbově náměstí, jednom z hlavních komerčních center ve španělské metropoli. Obě věže jsou na svých vrcholcích propojeny zvláštní betonovou strukturou, která je „ozdobena“ dvěma hroty. I kvůli tomu někteří Španělé nazývají komplex slovem El Enchufe (zástrčka). Autorem této podivné stavby je španělský architekt Antonio Lamela.

7. Muzeum umění
Město: Vaduz
Stát: Lichtenštejnsko
Rok dokončení: 2000

V listopadu 2000 získal Vaduz novou dominantu. Stalo se jím muzeum moderního umění (Kunstmuseum) švýcarských autorů Meinrada Morgera, Heinricha Degela a Christiana Kereze. Má podobu černé skříňky, která je tónovaná betonem a tmavým čedičem. Do fasády jsou vloženy jemné říční oblázky, což má asociovat rýnské říční údolí. Podle názoru 21. STOLETÍ se budova na seznam nejošklivějších staveb dostala neprávem, protože se jedná o kvalitní soudobou architekturu. Inu, moderní a zajímavá architektura nemá na růžích ustláno, jak o tom mimo jiné svědčí příklad nerealizované České národní knihovny architekta Kaplického.

8. Skotský parlament
Město: Edinburgh
Stát: Velká Británie
Rok dokončení: 2004

Největším skotským městem je sice Glasgow, ale místní vládní orgány sídlí ve starobylém Edinburghu. Parlament zasedá ve zvláštní budově, která je postavená z kamene, dubového dřeva a bambusu a jejímž autorem je Katalánec Enric Miralles. Už při svém vzniku byla příčinou mnoha kontroverzí, zejména kvůli přemrštěným nákladům. Samotné provedení stavby je zřejmě poněkud odfláknuté, jak o tom svědčí případ z března roku 2006. Tehdy se nad místem, kde zasedají poslanci za Konzervativní stranu, uvolnil jeden střešní nosník a jen zázrakem se nikomu nic nestalo.

9. Ústřední knihovna
Město: Birmingham
Stát: Velká Británie
Rok dokončení: 1974

Nejen Praha řeší problémy s knihovnou. V anglickém Birminghamu na Chamberleinově náměstí (pojmenovaného podle bývalého starosty města Josepha Chamberleina, otce pro Čechy neslavně proslulého „Mnichovana“ Nevilla Chamberleina) stojí Ústřední knihovna z roku 1974. Původní návrh byl velkolepý, počítal mimo jiné i s krytými zahradami nebo s pěti bazény. Rozpočtové škrty však do výstavby významně zasáhly a na místě tak vznikla ne zcela povedená brutalistní (?) stavba. Odborná i laická veřejnost kritizovaly hlavně zbarvení panelů na fasádě. „Tahle stavba vypadá, že se v ní knihy spíše pálí, než že se zde uchovávají,“ nechal se slyšet princ Charles. Birminghamská radnice v souvislosti s výstavbou nové pěší zóny uvažuje o demolici celé knihovny.

10. Socha Petra Velikého
Město: Moskva
Stát: Rusko
Rok dokončení: 1997

Socha není vysloveně stavbou, ale i tento artefakt se dostal na seznam deseti nejošklivějších staveb. Konkrétně se jedná o sochu ruského cara Petra Velikého v Moskvě, která stojí přímo v řece v samém středu města. Rusové mají rádi vše předimenzované a zdobné, což toto dílo bohatě splňuje. Zatímco petrohradský Měděný jezdec, který také zpodobňuje ruského imperátora, je památkou, moskevský pomník vyvolává spíše údiv. Autorem sochy, která dosahuje do výšky patnácti pater, je Zurab Cereteli, sochař s dobrými vazbami na současné ruské potentáty. Při vyslovení jeho jména se řada Moskvanů otřese odporem, protože socha Petra Velikého není jediným dílem, kterým zohyzdil tvář Moskvy. V případě této sochy se jedná o čistokrevný kýč. Cereteliho skulptura byla údajně původně určena Američanům jako pomník Kryštofa Kolumba. Když ji Američané odmítli, Cereteli jen předělal hlavu a Kolumbus se proměnil v Petra Velikého.

A jak jsme na tom u nás?

V seznamu sice nejsou žádné tuzemské budovy, to ovšem neznamená, že by se v českých a moravských krajích něco podobného neobjevilo. Ba naopak, některé budovy jsou natolik příšerné, že nad nimi zůstává rozum stát. Redakce 21. STOLETÍ vybrala osm z nich, ale seznam by mohl být jistě mnohem delší.

1. Excalibur City
Hatě

Na tento komplex se hodí jediné slovo – kýč.

2. Obchodní dům
Jihlava

Postavit socialistický obchodní dům uprostřed historického náměstí je skutečně nehoráznost.

3. Charles Square Center
Praha

Těžkopádná nenápaditá budova, která rozhodně nectí okolní architekturu. Nápaditost a developer? Dva neslučitelné pojmy.

4. Velký Špalíček
Brno

Opět příšerné nákupní centrum ve středu města. Nehledě na to, že při jeho výstavbě vzala za své řada gotických i románských památek. Investor s dostatkem peněz má dovoleno vše…

5. Garážový dům před hotelem Imperial
Karlovy Vary

Paskvil, jenž zcela zakrývá vyhlídku na centrum města.

6. Lázeňský dům Butterfly
Mariánské Lázně
Přeplácaná stavba, typická pro bezduchou architekturu devadesátých let.

7. Kongresové centrum
Štiřín

Příklad toho, jak snadno lze veřejnou zakázkou zkazit zámek.

8. Nákupní centrum Palladium
Praha

Pokus o propojení moderní a historické architektury vyvolává spíše rozpaky.


Tolik tedy seznam osmi nejošklivějších českých budov podle názoru naší redakce. Nejsou zde zahrnuty různé „moderní“ přeplácané vily, pro které se vžil termín „podnikatelské baroko“ a které dokazují nanejvýš megalomanii svých majitelů. Nejsou zde ani bezduchá satelitní městečka nebo ohromné sklady ve stylu krabic, které hyzdí příměstskou krajinu. A možná právě takové zanechávají trvalé stopy nejen na krajině, ale i na duši…


Hlasování čtenářů na webu www.rf-hobby.cz

Která z následujících českých staveb či komplexů budov je podle vás nejpříšernější?

Excalibur City v Hatích        60 %
Betonový garážový dům před hotelem Imperial v Karlových Varech    13 %
Budova Charles Square Center na pražském Karlově náměstí   10 %
Obchodní dům na náměstí v Jihlavě       9 %
Nákupní centrum Palladium v Praze       8 %

Související články
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
Povrchové lomy či doly jsou bezesporu brutálním zásahem do krajiny. Nejen, že se jejich okolí mnohdy stane místem, odkud většina lidí utíká, ale také místem, které se těžební činností promění v měsíční krajinu. Jistě, suroviny jsou nutné a těžaři zatím mají ze zákona povinnost po ukončení své činnosti krajinu rekultivovat. Mnohdy se tak děje tím […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz