Vesmír je plný smažených řízků

Smažený řízek je jedním z českých národních jídel. Možná i proto by se Češi mohli ve vesmíru cítit jako doma. Že obě věty nemají žádnou souvislost? Kupodivu mají, podle posledních výzkumů totiž prostor ve vesmíru voní právě jako smažený řízek.

Možná někde tisíce světelných let daleko existuje galaktická kuchyně, jejíž hlavním artiklem jsou právě řízky. Smažený řízek je jedním z českých národních jídel. Možná i proto by se Češi mohli ve vesmíru cítit jako doma. Že obě věty nemají žádnou souvislost? Kupodivu mají, podle posledních výzkumů totiž prostor ve vesmíru voní právě jako smažený řízek. Možná někde tisíce světelných let daleko existuje galaktická kuchyně, jejíž hlavním artiklem jsou právě řízky.

To vše je samozřejmě jen nadsázka. Asi žádný člověk netouží čichat vesmírné vakuum. Trénovaný kosmonaut by v něm vydržel něco málo přes minutu, ovšem mozek normálního člověka po patnácti až dvaceti vteřinách přemůže kyslíkový hlad a nastává anoxie.

Nehledě na to, že lidský organismus je ze Země zvyklý na určitý tlak, ve vesmírném vakuu, kde tlak schází, začnou tělní tekutiny po nějaké době vřít.

Řízky, kov a motorkaProto je samozřejmé, že ověřit si vůni vesmíru přímo na místě je zhola nemožné. Lze však určité podmínky vytvořit v laboratorním prostředí. Britským vědcům zřejmě otázka pachu vesmíru vrtala dlouho hlavou.

Proto o spolupráci požádali americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) a pustili se do práce.Výsledek jejich snažení? Vesmír je prý cítit nejen po zmíněném smaženém řízku, ale i po horkém kovu a svařování motorky.

Což je skutečně zvláštní kombinace. Na celém výzkumu spolupracuje i Steven Pearce, což je chemik a zároveň ředitel společnosti pro výrobu vůní Omega Ingredients. A právě on vede hlavní práce na projektu, který by se dal nazvat „Výroba vůně vesmíru.“Důvody, proč NASA ke spolupráci přizvala právě Pearce, jsou docela zajímavé: „Dělal jsem nějaké věci pro uměleckou výstavu loni v červenci a jednou z nich bylo napodobení vůně uvnitř ruské vesmírné stanice Mir,“ vzpomíná Pearce. „Lidé z NASA se o tom dozvěděli a kontaktovali mě s prosbou, jestli bych nemohl napodobit vůni vesmíru a pomoci tak kosmonautům.“

Využití při výcvikuPearce a jeho spolupracovníci vycházejí především ze zkušeností kosmonautů, kteří za sebou mají výstup do volného kosmického prostoru. Podobně jako člověku, který posedí v hospodě, „načichne“ oblečení, kosmonautův skafandr projde podobným procesem.

„Máme určité indicie, které naznačují, čím by vesmír mohl cítit. V první řadě z rozhovorů s kosmonauty, kteří vystoupili do vesmíru a pak se v kosmické stanici svlékali a sundávali přilby. Všichni se shodli na tom, že to, co se s nimi z vesmírného prostoru vrátilo dovnitř, vonělo jako smažený řízek, horký kov a dokonce i svařování motorky“, říká Pearce. Dodává dále, že s výrobou vůně řízku nebyl v laboratoři problém, horší to bylo s pachem horkého kovu. „Bude potřeba rozhýbat energii v molekulách.“K čemu je takový výzkum vůbec dobrý? Navození podobných podmínek, jaké panují ve volném kosmickém prostoru, lépe pomůže při výcviku kosmonautů.

S lehkou ironií a nadsázkou řečeno, i kvůli podobným experimentům se třeba už nestane, že by některému z kosmonautů uplavala brašna s nářadím.

Kde se vzal vesmír?Současná fyzika dokáže vytvořit model vývoje vesmíru od svého počátečního stavu, ale otázka, jak tento stav vznikl, možnosti fyziky přesahuje. Všeobecně uznávanou teorií o vzniku vesmíru je tzv.

„velký třesk“, kdy vesmír vznikl působením odpudivé gravitace (první, koho tato myšlenka napadla, nebyl nikdo jiný než Albert Einstein). Bible praví, že na počátku bylo slovo, kdežto fyzika říká, že na počátku byla zvláštní superhustá hmota, která měla řadu neobvyklých vlastností, mimo jiné byla schopna produkovat zmíněnou odpudivou gravitační sílu.

Ta způsobí to, že rozměrově nepříliš velká počáteční hmota se začne prudce rozpínat. Další zvláštností této hmoty je to, že i při rozpínání si dokáže udržet svou původní hustotu. Celková hmotnost je tedy úměrná objemu.

Což v praxi znamená, že jak původní materiál roste, zároveň vzrůstá jeho hmota, a tím pádem i odpudivá gravitační síla. Rozpínání tak nabírá stále vyšší tempo. Během krátké počáteční chvilky, zlomku vteřiny zvaného inflace, kdy se během momentu vesmír „rozfouká“, se původní hrudka zvětší do větších rozměrů, než je současný pozorovatelný vesmír.

To vše není v rozporu s jedním ze základních zákonů fyziky – zákonu o zachování energie. Energie totiž sice vzrůstá, ale zároveň roste i gravitace, která má v energetické kolonce záporná čísla, takže se vše vykrátí a energie zůstává konstantní.

Původní hmota zřejmě byla nestabilní, protože se rozpadá a poté vznikají elementární částice, které už mají vlastnosti normální hmoty s klasickou gravitační silou.

Autor: Martin Janda
Rubriky:  Vesmír
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Experimenty na mezinárodní vesmírné stanici s pomocí Česka

Experimenty na mezinárodní...

Létání do vesmíru i pobyt v něm se už brzy stane pro astronauty...
Země zrychluje tempo své rotace

Země zrychluje tempo své rotace

Rok 2020 byl ve znamení nejen pandemie, ale i krátkých dnů, dokonce...
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na vývoji testovacího zařízení...
Scottyho poslední cesta: Vesmírný turista vyrazil na oběžnou dráhu s ostatky herce ze Star Treku

Scottyho poslední cesta: Vesmírný...

Po dvanácti letech od své výpravy na oběžnou dráhu vesmírný turista...
Kvalita vzorků asteroidu Ryugu je nad očekávání dobrá

Kvalita vzorků asteroidu Ryugu je nad...

Vědci japonské národní vesmírné agentury (JAXA) jásají nad vzorky,...
Kadaň se bude pyšnit novou observatoří

Kadaň se bude pyšnit novou...

Nová přírodovědná observatoř se bude tyčit na Prostředním vrchu v...
Vzorky z Ryugu dorazily na Zemi

Vzorky z Ryugu dorazily na Zemi

Vzorky z asteroidu Ryugu, které odebrala v roce 2019 sonda...
Čína míří k Měsíci

Čína míří k Měsíci

Začátkem posledního listopadového týdne roku 2020 úspěšně odstartovala čínská...
Vynese a zároveň postupně vypustí až 96 družic

Vynese a zároveň postupně vypustí...

Na zářijový úspěch brněnské firmy SAB Aerospace navazuje další. Po...
Leonidy: Listopadové meteorické roje

Leonidy: Listopadové meteorické...

Cestuje 200krát rychleji než vystřelená kulka, rychlostí asi 71 km/s,...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Příběh královské koruny: Byl Svatováclavský klenot v ohrožení kvůli obřím dluhům?

Příběh královské koruny: Byl...

Zoufalý Vladislav Jagellonský už neví kudy kam. Českou zemi získal...
Vodka Atomik: Neobyčejná příchuť Černobylu

Vodka Atomik: Neobyčejná příchuť...

Většina z nás si jednou za čas po dlouhém dni ráda vychutná sklenku...
Největší loupež v dějinách Británie spáchal gang důchodců!

Největší loupež v dějinách Británie...

V dubnu 2015 byly z trezoru společnosti Hatton Garden Deposit ukradeny...
Stala se koruna Svaté říše římské šperkem na cesty?

Stala se koruna Svaté říše římské...

Otta I. Veliký se 2. února 962 v bazilice Sv. Petra v Římě nechává papežem...
Zkrocení elektrické energie jednou provždy změnilo svět

Zkrocení elektrické energie jednou...

Energii potřebnou pro život člověk v minulosti získával různě....
Místa na Zemi, která ale vypadají jako z jiné planety

Místa na Zemi, která ale vypadají...

Na světě existují místa, která v mnohých z nás vzbuzují...
Fatální rozhodnutí: Břetislav I. Přemyslovcům pěkně zavařil

Fatální rozhodnutí: Břetislav I....

Český kníže Břetislav I, které mu historie dá přízvisko český Achilles, se...
Tuna sem, tuna tam: Jak se váží dinosaurus?

Tuna sem, tuna tam: Jak se váží...

Stačí najít pár kostí a experti jsou schopní odhadnout, kolik prehistoričtí...
Mínus 90 stupňů! Aneb kde vám bude největší zima?

Mínus 90 stupňů! Aneb kde vám bude...

Kanada, Grónsko nebo snad Antarktida? Kde byste...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.