Celoplanetární oteplování je jevem, který před kterým už nelze dále zavírat oči. Britští vědci přišli nedávno s nápadem, který by mohl proces oteplování výrazně zpomalit.
Naše planeta, stejně jako jakékoliv jiné vesmírné těleso, přijímá světlo a teplo z vesmíru, v našem případě zejména ze Slunce. A stejně jako jakékoliv jiné těleso také tuto energii částečně pohlcuje a částečně odráží. Větší množství pohlcené energie pak Zemi přirozeně zahřívá, což nám pozemšťanům způsobuje nemalé starosti. Za míru pohlcování vesmírné energie je zodpovědná hlavně barva zemského povrchu. Každá barva totiž odráží světlo jinak – nejvíce pohlcuje černá a nejméně bílá. A jelikož je však naše Země planetou živou, míra energie, kterou odráží zpět do vesmíru, se může velmi lišit podle toho, jak na zemi kypí život. A nejen to. Podle Andyho Ridgwella z University of Bristol ve Anglii hraje významnou roli i to, jakými rostlinami je souše porostlá. Zdaleka ne všechny totiž absorbují stejné množství světla – jedna má méně listů a jiná třeba jinak strukturovaný jejich povrch. Myšlenka, s níž přišel Ridgwell, je tedy velmi prostá. Kdyby se lidstvo zaměřilo na pěstování takových plodin, které by dokázaly odrazit co nejvíce energie zpět do vesmíru, pak by se Země i samočinně ochlazovala. Ridgwell navrhuje, aby se šlechtitelské ústavy začaly touto myšlenkou vážně zabývat. Když můžeme vypěstovat plodiny, které svou produkcí převyšují své divoce rostoucí předky více než desetinásobně, proč bychom neměli být také schopni vypěstovat rostliny, které budou odrážet více energie? uzavírá své vývody logicky Ridgwell.