Domů     Příroda
Planetární oteplování by mohlo zpomalit pěstování správných rostlin
21.stoleti 27.1.2009

Celoplanetární oteplování je jevem, který před kterým už nelze dále zavírat oči. Britští vědci přišli nedávno s nápadem, který by mohl proces oteplování výrazně zpomalit. Celoplanetární oteplování je jevem, který před kterým už nelze dále zavírat oči. Britští vědci přišli nedávno s nápadem, který by mohl proces oteplování výrazně zpomalit.

Naše planeta, stejně jako jakékoliv jiné vesmírné těleso, přijímá světlo a teplo z vesmíru, v našem případě zejména ze Slunce. A stejně jako jakékoliv jiné těleso také tuto energii částečně pohlcuje a částečně odráží. Větší množství pohlcené energie pak Zemi přirozeně zahřívá, což nám pozemšťanům způsobuje nemalé starosti. Za míru pohlcování vesmírné energie je zodpovědná hlavně barva zemského povrchu.  Každá barva totiž odráží světlo jinak – nejvíce pohlcuje černá a nejméně bílá. A jelikož je však naše Země planetou živou, míra energie, kterou odráží zpět do vesmíru, se může velmi lišit podle toho, jak na zemi kypí život. A nejen to. Podle Andyho Ridgwella z University of Bristol ve Anglii  hraje významnou roli i to, jakými rostlinami je souše porostlá. Zdaleka ne všechny totiž absorbují stejné množství světla – jedna má méně listů a jiná třeba jinak strukturovaný jejich povrch. Myšlenka, s níž přišel Ridgwell, je tedy velmi prostá. Kdyby se lidstvo zaměřilo na pěstování takových plodin, které by dokázaly odrazit co nejvíce energie zpět do vesmíru, pak by se Země i samočinně ochlazovala. Ridgwell navrhuje, aby se šlechtitelské ústavy začaly touto myšlenkou vážně zabývat. Když můžeme vypěstovat plodiny, které svou produkcí převyšují své divoce rostoucí předky více než desetinásobně, proč bychom  neměli být také  schopni vypěstovat rostliny, které budou odrážet více energie? uzavírá své vývody logicky Ridgwell.

Související články
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Pro řadu lidí je symbolem roztomilosti. Ale i to předoucí klubíčko pořád zůstává šelmou. A to takovou, že dokáže rozvrátit celé ekosystémy. Kočka domácí, domestikovaná forma kočky plavé, člověka doprovází už nějakých 8 000 let. Dnes jsou kočky společně se psy nejoblíbenějšími domácími mazly. Mezinárodní společnost pro ochranu zvířat (ISPA) odhaduje, že na světě žije […]
Globální oceán již více než rok každý den překonává své teplotní rekordy. Rok 2024 zatím pokračuje v trendu z roku 2023. Právě tehdy se vlna rekordů nastartovala a od té doby nezpomaluje. Podle údajů Copernicus Climate Change Service dosáhla v březnu letošního roku průměrná globální teplota povrchu moře nového měsíčního maxima 21,07 stupně Celsia. „Březen […]
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Řada lidí se domnívá, že je pavouci chtějí pokousat, a to […]
Bezmála tři století víme, že blesk je elektrický výboj. Stále ale není jasné, jak přesně vzniká, a není možné jej předpovědět. Přispět k vyřešení bouřkové hádanky by mohl model elektrizace oblačnosti, na jehož vývoji pracuje Jana Popová z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Většinou blesky vznikají v bouřkovém oblaku, který se nazývá cumulonimbus. Známe ho […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz