Domů     Technika
Pozor na internetové vánoční nákupy: Dvanáct vánočních podvodů
21.stoleti 18.12.2008

Předvánoční nákupy představují vítanou příležitost pro internetové podvodníky. Ve spolupráci se společností McAfee vám přinášíme přehled hlavních hrozeb, jimž je třeba na konci roku čelit.Předvánoční nákupy představují vítanou příležitost pro internetové podvodníky. Ve spolupráci se společností McAfee vám přinášíme přehled hlavních hrozeb, jimž je třeba na konci roku čelit.1. Podvodná charita

Celá řada charitativních organizací se snaží lidi přesvědčit, aby během vánočních svátků mysleli i na druhé. Na konci roku tyto organizace rozesílají e-maily s žádostí o finanční příspěvek. Podvodníci to samozřejmě dobře vědí a snaží se na větší ochotě lidí v období Vánoc přiživit. Rozesílají své vlastní e-maily a vytvářejí podvodné stránky, kde lze provést transakci. Tyto stránky bývají často profesionálně připravené a k nerozeznání od originálu.Obrana: Neklikat na odkazy v e-mailu, ale napsat do adresního řádku prohlížeče adresu legitimního serveru ručně.

2. Bankovní podvody

Současná ekonomická situace znervózňuje téměř každého z nás. Lidé se za této situace chovají mnohdy neuváženě, čehož podvodníci neváhají využít. Rozesílají e-maily, jimiž se od uživatelů snaží získat informace o jejich účtu včetně přístupových kódů do on-line bankovnictví.Obrana: Neposkytovat žádné citlivé údaje o bankovním účtu na základě e-mailové žádosti. V případě jakéhokoliv podezření se s bankou spojit telefonicky.

3. Elektronické pohlednice

Elektronická blahopřání představují značné riziko. Před rokem podvodníci takto například rozesílali přání obsahující odkaz, odkud se pohlednice měla stáhnout. Odkaz však vedl na podvodný server, který se návštěvníkovi pokusil nainstalovat trojského koně. Běžně se také rozesílají přání s připojeným souborem, který po spuštění do počítače nainstaluje malware.Obrana: Neotevírat podezřelé soubory, neklikat na odkazy v e-mailu.

4. Falešné účtenky

Během svátků řada lidí, jejich přátel i rodinných příslušníků nakupuje online. Toho si podvodníci nemohli nevšimnout a jednou z jejich metod je rozesílat e-mailem připojené soubory deklarované jako účtenky nebo žádosti o potvrzení transakce. E-mail mnohdy předstírá, že byl odeslán přepravní službou. Po otevření souboru může proběhnout celá řada akcí, podvodníci mohou tímto způsobem instalovat do počítače malware nebo po uživateli žádat informace o bankovních účtu či platební kartě.Obrana: Neotevírat podezřelé soubory, neklikat na odkazy v e-mailu, neposkytovat neuváženě citlivé údaje.

5. Noví přátelé

Tato metoda se nejčastěji používá v sociálních sítích. Oznámení o novém kontaktu/příteli může například obsahovat odkaz na podvodný server, který se pokusí nainstalovat malware.

6. Rizika vyhledávání

Vyhledávání obsahu nějak spojeného s vánočními svátky často vede na podvodné servery. Riskantní je stahovat vánoční elektronická přání, spořiče obrazovky, obrázky, tapety na plochu, hudbu i melodie do mobilních telefonů.Obrana: Použít zdarma dostupnou aplikaci McAfee SiteAdvisor, která pomocí barevných značek uživatele varuje před nebezpečnými servery i rizikovými odkazy z vyhledávačů.

7. Internetové kavárny a bezdrátové sítě

Internetové kavárny a veřejné bezdrátové sítě mohou obsahovat podvodný software, který monitoruje aktivitu uživatelů včetně zadávaných hesel. Podvodníci také mohou blízko legitimního přípojného bodu zprovoznit svůj vlastní podvodný Wi-Fi hotspot.Obrana: Mít aktualizovaný firewall, bezpečnostní programy i operační systém. Nepřipojovat se zejména do e-bankingu mimo prověřená místa.

8. Hesla

Průzkum společnosti McAfee ukázal, že 53 % uživatelů používá stejné heslo pro více webových serverů/služeb. Podvodníkům v takovém případě stačí jediná informace k téměř kompletní krádeži identity.Obrana: Používat aktualizované zabezpečení počítače a bezpečná hesla. Návod na tvorbu bezpečných hesel najdete na webuhttp://us.mcafee.com/root/identitytheft.asp?id=safe_passwords.

9. Podvody v internetových aukcích

Během vánoční nákupní horečky podvodníci zintenzivňují svou aktivitu i v internetových aukcích. Pokud používáte tyto služby, seznamte se obchodními podmínkami provozovatele i s popisem zabezpečení celého procesu. Obrana: Používejte zdravý rozum. Pokud nějaká nabídka vypadá příliš výhodně na to, aby mohla být pravdivá, půjde nejspíš o podvod. Používejte bezpečné metody platby a pokud server nabízí hodnocení důvěryhodnosti účastníka transakce, obchodujte pouze s „prověřenými“ lidmi.

10. Vánoční přílohy a spam

Oblíbenou metodou podvodníků je rozesílat podvodné e-maily, jejichž přílohy mají být nějak vztažené k vánočním svátkům. Tyto přílohy se však do počítače pokusí nainstalovat malware. E-maily často obsahují odkazy na podvodné servery.Obrana: Neotevírat podezřelé soubory, neklikat na odkazy v e-mailu.

11. Krádeže identity online

Útočníci často zakládají podvodné internetové obchody nebo se snaží proniknout do systémů legitimních obchodů a ukrást zde osobní údaje. Průzkum společnosti McAfee ukazuje, že 80 % webových serverů obsahuje nějakou zranitelnost.Obrana: Používejte přednostně obchody, které mají certifikáty, že s osobními údaji svých zákazníků nakládají řádně.

12. Krádeže notebooků

Během slavnostní atmosféry Vánoc nebo během nákupního shonu mohou lidí snadno ztratit z dohledu svůj notebook. Drtivá většina ztracených notebooků se už původnímu majiteli nevrátí.Obrana: Nenechávat notebook na viditelném místě v automobilu. Používejte produkty a služby, které zabezpečí citlivý obsah i v případě, že notebook padne do nepovolaných rukou.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz