Čich nehraje mezi lidskými smysly prim a bývá proto neprávem podceňován. Koho by však nepotěšila krásná květinová vůně? Výzkumy izraelských vědců našly cestu, jak přidat květinám na „voňavosti“.
Květny rozhodně nezačaly vonět kvůli lidské potěše. Jejich vůně hrají důležitou roli v životních cyklech rostlin. Mají v první řadě přilákat opylovače a zajistit tak květinám reprodukci. Ani vůně však není zadarmo a květiny se s ní naučily šetřit. Většina z nich se naučila vonět jen v době, kdy je hmyz nebo jiný potencionální opylovač aktivní, tedy většinou přes den. V době, kdy se nevyplatí vůní plýtvat, květina buď svůj květ stáhne, nebo prostě přestane produkovat aromatické látky. Stejně významná je pro rostlinu i vůně plodů. Jejím prostřednictvím láká květena býložravce, kteří zkonzumováním plodu napomohou rostlině rozšířit se dále. Mnoho rostlin ztratilo vůni díky roky trvajícímu křížení. Současné výzkumy napomohu vytvořit rostliny, které voní intenzivněji stejně jako vytvořit nové složky vůně, říká prof. Alexander Vainstein z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Jeho genetické výzkumy budou pravděpodobně využitelné v různých oborech – od praktické zemědělství o voňavkářský průmysl.