Domů     Příroda
Zkamenělé lesy nejsou jen v bajkách pro děti
21.stoleti 19.9.2008

Zní to jako z tajemné pohádky. Za devatero horami a devatero řekami se rozkládá zkamenělý les. Ale pohádka to skutečně není. A onen les není zas tak daleko od našich hranic, jen co by kamenem dohodil.
Zní to jako z tajemné pohádky. Za devatero horami a devatero řekami se rozkládá zkamenělý les. Ale pohádka to skutečně není. A onen les není zas tak daleko od našich hranic, jen co by kamenem dohodil.

Německý Chemnitz (Saská Kamenice), město s 300 000 obyvateli, pamatuje řada lidí ještě pod názvem Karl-Marx-Stadt. Přímo v Chemnitzu se nachází zkamenělý les, který pochází z doby před 290 miliony let.

300 milionů let stojící kmen
V té době klima ve střední Evropě vypadalo podstatně jinak než dnes. Žádný mírný pás, ale pořádné tropy se vším, co k tomu patří, tedy s pořádným vedrem a prudkými lijáky. Zatímco v současnosti se tropický pás pohybuje mezi obratníky Raka a Kozoroha, v minulosti zasahoval až k jižní části severní Evropy.
Les byl objeven už v 18. století v základech jedné ze čtvrtí Chemnitzu. Ale jeho odkrývání pokračuje až do současnosti a vědci o něm získávají stále nové informace. Na jaře tohoto roku bylo objeveno celkem šest nových kmenů, z toho dva padlé a čtyři ještě stojící. Kromě toho byla nalezena i větev s netypickými výrůstky. Odborníci soudí, že tyto výrůstky souvisejí s chorobou, která les mohla zahubit ještě před tím, než jej pravděpodobně zasypala sopečná erupce. Buněčná informace zde zůstala zachována, takže experti mohou les podrobně prozkoumat a získat tak údaje o dobách dávno minulých.

Český kamenný les jako stavební materiál
Jak takový les vlastně dokáže zkamenět? Postupně je pokryt vrstvou sedimentů. Z písku, který kmeny obsypal, se uvolní kyselina křemičitá, která dřevo impregnuje a poté jej pohltí. Ze dřeva se chemickými procesy stávají různé druhy křemičitanů, třeba chalcedony nebo opály. Kmeny, nyní už kamenné, si přitom ponechávají svůj původní tvar.
Není bez zajímavosti, že podobný zkamenělý les se rozkládal i na území České republiky. Ve své době byl největším v celé Evropě a k nalezení byl nedaleko Trutnova u obce Radvanice. Za své vzal však už před druhou světovou válkou, kdy materiál z něj skončil jako štěrk a byl použit k výstavbě cest. Z radvanického lesa vznikly i pomníky válečným obětem nebo z něj byl vystaven interiér Božího hrobu v Mariánském sadu na okraji Malých Svatoňovic. Jak praví dobová zpráva: „Nerozum a chamtivost lidí způsobily, že největší kusy, které doposud dřímaly v mechu jehličnatých lesů, se staly předmětem obchodu a vývozu.“ Takže pokud chce někdo v současnosti vidět zkamenělý les, musí za ním vyjet k našim německým sousedům do Chemnitzu.

140 nových let pro zkamenělý les
Nejstarší muzeum v Chemnitzu, založené v roce 1868, ukazuje svým návštěvníkům živou i zkamenělou přírodu. K vidění jsou zde fosilie, drahé kameny, krystaly, preparovaná vyhynulá i dosud žijící zvířata a insektárium se živým hmyzem. A v osvětleném nádvoří budovy září největší atrakce muzea – zkamenělý les.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz