Domů     Technika
Do boje proti změnám klimatu jsou nasazena bezpilotní letadla
21.stoleti 19.9.2008

V současné době se už drtivá většina odborníků přiklání k názoru, že klima na naší planetě prochází změnami. V minulých letech byl výzkum tohoto jevu poněkud podceňován, a až nyní je mu přes reptání některých politiků dávána větší pozornost. Zajímavým pomocníkem při těchto šetřeních bývají i bezpilotní letouny.V současné době se už drtivá většina odborníků přiklání k názoru, že klima na naší planetě prochází změnami. V minulých letech byl výzkum tohoto jevu poněkud podceňován, a až nyní je mu přes reptání některých politiků dávána větší pozornost. Zajímavým pomocníkem při těchto šetřeních bývají i bezpilotní letouny.

Výzkum klimatu pomocí družic či pilotovaných letadel své výsledky přináší, ale je náročný zejména po ekonomické stránce. Bezpilotní letadla jsou levnější, let s posádkou může stát až 10 000 dolarů za každou hodinu, a navíc se pohybují takříkajíc přímo na místě činu, tedy v atmosféře.

Hračka? Nikoliv!
Letadlo zvané AUAVs (autonomous unmanned aerial vehicles) má rozpětí křídel dva a půl metru a váží pouhých 22 kilogramů. Na první pohled připomíná spíše hračku. Ovšem zmýlená neplatí. Toto letadlo pomocí vysoce sofistikovaných metod objasňuje některé záhady točící se kolem klimatickým změn.
Vědci z kalifornské univerzity v San Diegu si několik těchto strojů dovezli na Maledivy. Souostroví v Indickém oceánu je nejen turistickým rájem, ale i vhodným místem pro sledování proměn klimatu. Větry sem občas přiženou velké hnědé mraky, jež jsou důsledkem lidské činnosti, zejména té průmyslové. 

Nebezpečí plné sazí
Bezpilotní letadla pomáhají zkoumat například proměny zemského albeda (poměr odraženého elektromagnetického záření ku množství dopadajícího záření). Takový výzkum se nejlépe provádí právě v oblacích. Vědci tak rychleji zjistí, jaký dopad má znečišťování ovzduší na klima.
Stroje AUAVs sledují i způsob, jakým se v atmosféře chovají saze, které vypouštějí především Čína a Indie. Podle vedoucího projektu AUAVs, profesora Veerabhadrana Ramanathana, působením sazí narůstá oteplování atmosféry, které představuje asi 0,9 wattu na metr čtvereční. To je výrazně více, než kolik činily odhady mezi 0,2 a 0,4 wattu na metr čtvereční, na kterých se shodli odborníci sdružení při mezinárodní organizaci Intergovernmental.
Tato bezpilotní letadla ovšem nezkoumají jen klima na Maledivách. Byla nasazena i v jižní Kalifornni nebo v během olympijských her v Pekingu, který často sužuje hustý smog. 

Bezpilotní letadla jako smrtonosná zbraň
Boje mezi Izraelem a Araby jsou bohužel už neodmyslitelnou součástí každého zpravodajství. Izrael v něm v poslední době velmi úspěšně nasazuje bezpilotní letouny. Palestinští bojovníci velmi rychle poznají, že někde nad jejich hlavami takový stroj krouží. V tu chvíli totiž dochází k výpadkům televizního signálu a mobilních sítí. Izraelská vládní místa tvrdí, že letadla bez lidské posádky slouží pouze k průzkumným účelům. Před nedávnem ale agentura AP přinesla informaci, že tato letadla podnikají i vzdušné útoky. Podle této zprávy padlo na přelomu února a března za oběť těmto útokům okolo 120 Palestinců. Izrael tuto informaci ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.
Tato letadla mohou zaměřit svou potenciální oběť třeba podle signálu z mobilního telefonu. Po střele poté v zemi zůstává úzký, ale hluboký kráter. Bezpilotní letadla dokážou sledovat pomalu se pohybující cíle, například chodce nebo automobily zpomalující na výmolech silnic.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz