Domů     Technika
Do boje proti změnám klimatu jsou nasazena bezpilotní letadla
21.stoleti 19.9.2008

V současné době se už drtivá většina odborníků přiklání k názoru, že klima na naší planetě prochází změnami. V minulých letech byl výzkum tohoto jevu poněkud podceňován, a až nyní je mu přes reptání některých politiků dávána větší pozornost. Zajímavým pomocníkem při těchto šetřeních bývají i bezpilotní letouny.V současné době se už drtivá většina odborníků přiklání k názoru, že klima na naší planetě prochází změnami. V minulých letech byl výzkum tohoto jevu poněkud podceňován, a až nyní je mu přes reptání některých politiků dávána větší pozornost. Zajímavým pomocníkem při těchto šetřeních bývají i bezpilotní letouny.

Výzkum klimatu pomocí družic či pilotovaných letadel své výsledky přináší, ale je náročný zejména po ekonomické stránce. Bezpilotní letadla jsou levnější, let s posádkou může stát až 10 000 dolarů za každou hodinu, a navíc se pohybují takříkajíc přímo na místě činu, tedy v atmosféře.

Hračka? Nikoliv!
Letadlo zvané AUAVs (autonomous unmanned aerial vehicles) má rozpětí křídel dva a půl metru a váží pouhých 22 kilogramů. Na první pohled připomíná spíše hračku. Ovšem zmýlená neplatí. Toto letadlo pomocí vysoce sofistikovaných metod objasňuje některé záhady točící se kolem klimatickým změn.
Vědci z kalifornské univerzity v San Diegu si několik těchto strojů dovezli na Maledivy. Souostroví v Indickém oceánu je nejen turistickým rájem, ale i vhodným místem pro sledování proměn klimatu. Větry sem občas přiženou velké hnědé mraky, jež jsou důsledkem lidské činnosti, zejména té průmyslové. 

Nebezpečí plné sazí
Bezpilotní letadla pomáhají zkoumat například proměny zemského albeda (poměr odraženého elektromagnetického záření ku množství dopadajícího záření). Takový výzkum se nejlépe provádí právě v oblacích. Vědci tak rychleji zjistí, jaký dopad má znečišťování ovzduší na klima.
Stroje AUAVs sledují i způsob, jakým se v atmosféře chovají saze, které vypouštějí především Čína a Indie. Podle vedoucího projektu AUAVs, profesora Veerabhadrana Ramanathana, působením sazí narůstá oteplování atmosféry, které představuje asi 0,9 wattu na metr čtvereční. To je výrazně více, než kolik činily odhady mezi 0,2 a 0,4 wattu na metr čtvereční, na kterých se shodli odborníci sdružení při mezinárodní organizaci Intergovernmental.
Tato bezpilotní letadla ovšem nezkoumají jen klima na Maledivách. Byla nasazena i v jižní Kalifornni nebo v během olympijských her v Pekingu, který často sužuje hustý smog. 

Bezpilotní letadla jako smrtonosná zbraň
Boje mezi Izraelem a Araby jsou bohužel už neodmyslitelnou součástí každého zpravodajství. Izrael v něm v poslední době velmi úspěšně nasazuje bezpilotní letouny. Palestinští bojovníci velmi rychle poznají, že někde nad jejich hlavami takový stroj krouží. V tu chvíli totiž dochází k výpadkům televizního signálu a mobilních sítí. Izraelská vládní místa tvrdí, že letadla bez lidské posádky slouží pouze k průzkumným účelům. Před nedávnem ale agentura AP přinesla informaci, že tato letadla podnikají i vzdušné útoky. Podle této zprávy padlo na přelomu února a března za oběť těmto útokům okolo 120 Palestinců. Izrael tuto informaci ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.
Tato letadla mohou zaměřit svou potenciální oběť třeba podle signálu z mobilního telefonu. Po střele poté v zemi zůstává úzký, ale hluboký kráter. Bezpilotní letadla dokážou sledovat pomalu se pohybující cíle, například chodce nebo automobily zpomalující na výmolech silnic.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz