Domů     Technika
4 superplavidla pro budoucnost
21.stoleti 19.8.2008

Chcete vědět, kde se v sobotu 13. září 2008 plaví chlouba britské výletní flotily, supermoderní loď Ventura? Vyplouvá ze Zeebrugge, části města Bruggy (?) v Belgii v provincii Západní Flandry. Co můžete během dvoudenní plavby klidnými fjordy stihnout? Kromě pozorování vzdálených malebných břehů lze využít i služby fantastického „ocelového města“ na vodě. 21. STOLETÍ vám nabízí neobyčejné vodní aktivity.Chcete vědět, kde se v sobotu 13. září 2008 plaví chlouba britské výletní flotily, supermoderní loď Ventura? Vyplouvá ze Zeebrugge, části města Bruggy (?) v Belgii v provincii Západní Flandry. Co můžete během dvoudenní plavby klidnými fjordy stihnout? Kromě pozorování vzdálených malebných břehů lze využít i služby fantastického „ocelového města“ na vodě. 21. STOLETÍ  vám nabízí neobyčejné vodní aktivity.

1. Luxus pro 3600 pasažérů
Typ: Ventura, nejluxusnější loď výletní loď na světě
Země: spuštěna na vodu ve Velké Británii
Kdy do provozu: květen 2008
Zvláštnost: při několikadenní plavbě můžete zhlédnout divadlo i výstavu
Za kolik: palubní lístek na dvě až tři noci od 27 000 do 55 000 korun

Kolos spatřil světlo světa v loďařských dílnách ve Fincantieri poblíž italských Benátek. Je dlouhý 290 metrů a má výtlak 115 000 tun (neslavně slavný Titanik měl výtlak 46 000 tun). Co se týče velikosti, ji může předčít snad jen zatím největší zaoceánská loď Queen Mary II, která měří na délku 345 metrů. Ta však turistům neposkytuje zase tolik možností, jak se za plavby nejrozmanitějším způsobem pobavit. Všech 3600 cestujících se může najít rozptýlení současně. Organizace zábavy je řízena několika náročnými počítačovými programy. Člověk žasne, ale každý třetí cestující patří mezi posádku. Ventura má 11 prostorných jídelen a 12 kaváren a barů. Vaří tady špičkoví kuchaři z celého světa.

Z fitka na tenis; poté do divadla a na výstavu; večer malý raut
Děti a tátové přes den závodí na šesti digitálních závodních dráhách Scalextric (vše je tu jako ve skutečnosti), zatímco babička jde s kamarádkami do opravdového cirkusu. Všichni se sejdou u typického irského oběda, k němuž vyhrává lidová muzika. Odpoledne na dospělé čekají nákupy v obrovském obchodním centru. Ve výstavní síni na šesté palubě je expozice moderní evropské plastiky. Podvečerní koncert muzikálových melodií pořádá Stockholmský filharmonický orchestr se sólisty. Když si zaplavete ve vířivém bazénu, určitě vám přijde k duhu raut pořádaný v jednom z desítek restaurantů. Dobrá zpráva pro cestovatele milující lázeňský ruch a procedury. Část lodi slouží coby lázně poskytující nejrozmanitější léčebné kreace. Patrně si však budete muset víc připlatit.

2. Dovolená v bahně, na vodě i na poušti
Typ: vznášedlo a letoun UHV 18SPW Hoverwing
Země: USA, Rockford,(Illinois)
Kdy do provozu: Od počátku roku 2008
Zvláštnost: určeno pro šikuly, kteří si vůz – loď-letadlo sestaví sami
Za kolik: levná varianta stojí v přepočtu do 180 000 korun; musíte připočítat 200 000 korun na vybavení křídly a motory

Americká firma, zabývající se konstrukcemi malých mořských plavidel a vodních vznášedel, přichází na trh se novou kombinací rekreačního samohybu. Nabízí svým zákazníkům k prodeji vznášedlo, které je zároveň i letadlem. Kombinovat tyto dva stroje lze poměrně jednoduše. Vznášedlo je dopravní prostředek, který se může pohybovat několik centimetrů nad povrchem. Tento stroj však není za normálních okolností schopen vznést se do výšky několika metrů a opět přistát na povrchu. Chybí mu totiž křídla.

Táto, kup mi letadélko!
Nic složitého. Firma Universal Hovercraft vám prodá jednotlivé díly vznášedla, křídel, včetně vybavení; k němuž patří speciální sedačky a také motor. Plánek na sestrojení stojí v přepočtu 2000 dolarů. Zvláštní cestovní prostředek lze sestrojit podle zručnosti majitele. Výrobce uvádí zhruba 275 hodin. Záleží na šikovnosti. Lehká loď je vyrobena z lehké plastové pěny a umělohmotných konstrukcí. S monstrem se po vodě můžete pohybovat rychlostí až 35 kilometrů za hodinu.. Konstrukce je dlouhá sedm metrů a široká šest metrů. Po úspěšném usazení motoru a sestavení všech potřebných mechanismů máte loď, vznášedlo a letadlo současně. Samozřejmě, nepočítejte, že s ním obletíte, objedete a obeplujete celou zeměkouli. Jde jen o prázdninovou zábavu, spojenou s prospěšným koníčkem.

3. Výlučně pro chodce po vodě
Typ: šlapadlo Sea Jogger
Země: USA, Kanada
Kdy do provozu: 2008
Zvláštnost: s vydáním minimálního množství energie se můžete vydat chůzí napříč klidnou zátokou
Za kolik: v přepočtu 14 000 korun včetně dovozného do jednoho ze 48 států USA

Letošní přímořská letoviska a jezerní laguny ve Spojených státech zažívají šok. Objevují se tam tisíce chodců, kteří přijdou na pláž, rozbalí si příruční tašku a chvíli něco kutí na zemi. Poté se vydají svižným krokem po vodní hladině na svou další pouť.

 Skvělé ženy s ploutví
Výrobce, který si chodítko po vodě nechal patentovat, uvádí, že jím lze léčit kyčle, posilovat stehenní i holení svahy a zpevňovat břišní i páteřní vazivo. Navíc, vestoje můžete rybařit, fotografovat či jen tak se opalovat. Pohon zajišťuje poměrně jednoduše řešené soukolí ukončené plastickou ploutví. 21. STOLETÍ upozorňuje, že na tento typ speciálního přemisťovadla nepotřebujete vykonat žádné zkoušky. Nástupu prodeje šlapadla předcházela velká kampaň, kdy odborníci v USA zjišťovali, pro které pohlaví bude chodící ploutev příjemnější. V poměru dvou ku jedné zvítězily ženy.

4. Zelená pro podvodní slídily
Typ: potápěčské brýle MEGA 4.5DD
Země: USA
Kdy do provozu: 2008
Zvláštnost: 100% vidění pod vodou (bez zkreslení)
Za kolik: v přepočtu 3200 korun

Pokud si zakoupíte nejmodernější potápěčské brýle, i přes některé vady zraku uvidíte v nádherném podmořském panoramatu každou duhovou šupinu exotické rybky. Brýle kalifornské firmy HydroOptix jsou jediné na světě, které umístí váš konečný obraz na sítnici oka způsobem, jako byste se dívali ze středu skleněné kupole. Geometrie brýlí umožňuje sledovat objekty v jejich skutečné velikosti, nezkreslené podvodním fenoménem. „Pohled na vodní faunu i floru je ostrý jako břitva. Téměř pětkrát lepší než u obyčejných podmořských okulárů. Nemusíte mít obavy, že se vám pod masku dostane voda, ta  je stále odsávána,“ řekl dodavatel brýlí pro Floridu Charles Bridge. Starosti se zamlžením skel odpadají díky speciálnímu nánosu tenké vrstvy želé, které se samo obnovuje. Starší potápěči ocení kouzlo bifokálního účinku (na dálku vidí stejně ostře jako z blízka).

Kouzelná polokoule
A proč mají speciální brýle pro sledování pod vodou v názvu dvě „D“? 21. STOLETÍ vám odpoví. „Double Dome“ (česky dvojitá kopule) za pomoci vyklenutí, které tvoří kopule čočky a kopule vnějších skel umožní zatím nejunikátnější přirozený obraz pod vodou.

Pro horolezce – padavky
Šplhat se po kolmé skále je sport či koníček nadmíru nebezpečný.
Ideální z hlediska zdraví je stěna, kterou vyrábějí v Kanadě.
Konstrukce je skloněná doprostřed bazénu. Lezete bez rizika, že se po pádu poraníte.
Jednodušší stěnu pořídíte v přepočtu za 128 000 korun.

Tryskové prkno
Zkombinujete-li surfařské prkno a skútr, je před vámi PowerSki Jetboard. Tryskové prkno vyrábějí v kalifornském San Clemente.
Jeho deska je větší než běžný surf. Je v ní zabudována silná turbína.
Způsob jízdy: Na desku se postavíte jako surf, na úchytu je zařízení, které ovládá chod turbíny.
Cena je v přepočtu minimálně 150 000 Kč.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz