Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 18.7.2008

Co všechno dokáže lidská mysl vytvořit, nad tím někdy zůstává rozum stát. Žil byl kdesi skladník, kterému po čase začalo lézt na nervy, že mu místo ve skladu zabírá žebřík a rudl. I nelenil a vymyslel žebřík, který slouží i jako rudl. Jiný člověk zase vymyslel budík, který umí šplhat po laně. A další si vzpomněl na obry a sestrojil pro ně zapalovač.

Reproduktory pro mobilní telefon
Kvalitní poslech hudby z mobilu

S cílem proměnit nepříliš kvalitní poslech hudby přes váš mobilní telefon na stereofonní hi-fi zvuk – a to bezdrátově – společnost Logitech dnes představila reproduktorový systém Logitech® Pure-Fi Mobile™. Již brzy tak můžete poslouchat své oblíbené skladby z vašeho mobilního telefonu – a ten přitom může zůstat v kapse. Pokud vlastníte mobilní telefon, jenž využívá bezdrátovou technologii Bluetooth®, můžete vesele streamovat stereo zvuk do kompaktního reproduktorového systému Pure-Fi Mobile a to až do vzdálenosti 10 metrů od vašeho telefonu. Hudba z mobilního telefonu tak naplní váš dům, auto nebo kancelář plným zvukem s konkrétními basy a jemnými výškami.

+ Skvělá kvalita
– Přece jen, pro poslech hudby je nejlepší buď živý koncert nebo CD přehrávač
Předpokládaná cena: 3790 Kč

Chytrá peřina
Spánek řízený procesorem

Tak tohle je skutečně zajímavá záležitost. Dobrý spánek je základem pro úspěšný den a inteligentní peřina k příjemnému spánku může pomoci. Součástí celého vybavení je kamera, která zaznamenává spánkový proces. Zachycená data pak peřina vyhodnocuje. Na jejich základě pak například dokáže člověka jemně probudit tím, že nasimuluje svítání. Otázkou ovšem je, jak se peřina chová v případě, kdy ji sdílí partnerský pár, kde on je spáč, zatímco ona skřivan….


+ Stráž vašeho spánku
– Člověk může mít pocit, že jej v noci neustále někdo sleduje
Předpokládaná cena: 7999 Kč

Univerzální žebřík
Nástroj pro skladníky

Představte si velký sklad, jehož regály sahají až ke stropu. Stále se odtud něco odváží a přiváží. Skladníkům, kteří takovým prostorům vládnou, přijde vhod žebřík, který zároveň poslouží jako vozík, přezdívaný rudl. Takže dodávkou lze přivézt do skladu krabice, z rudlu je shodit na zem a jednoduchým pohybem se vozík přemění na žebřík.

+ Je lehký, vyrobený z hliníku
– V našich končinách se zatím neprodává
Předpokládaná cena: 1199 Kč

Váha na cesty
Sledujte každé kilo

Jsou lidé, kteří jsou svou hmotností doslova posedlí. A zdaleka se to netýká jen žen. Pokud někdo nemůže vydržet jediný den, aby zjistil, zda nepřibral nějaké to kilo navíc, pro něj určena cestovní váha. Je skladná, lehká a v cestovní tašce nezabere mnoho místa.

+ Podsvícený  LCD displej
– Snad není ani nutné sledovat neustále váhu
Předpokládaná cena: 700 Kč

Jak se spolehlivě probudit
Šplhající budík

Na první pohled by se zdálo, že na takovém budíku už nelze nic nového vymyslet. Ale ouha. Lidská fantazie je skutečně nezměrná. Řada z nás při prvním zazvonění vztekle budík praští a tím jej na nějakých deset minut umlčí. Pak se budík ozve znovu a situace se opakuje. Výsledek? Pozdní příchod do práce či do školy. S tímto budíkem tak snadné pořízení není. Je totiž závěsný a po každém zazvonění povyleze o 30 centimetrů vzhůru, přičemž zvoní jednou za minutu. A když už je někde u stropu, tak vás skutečně donutí vyhrabat se zpod peřiny.

+ Prostě vás z té postele dostane
– Prudší povahy jej z provázku, kde je zavěšen, pravděpodobně strhnou
Předpokládaná cena: 650 Kč

Parní stroj na čaj
Pára ve službách kuchyně

Řada lidí si nedokáže své ráno představit bez šálku silného čaje. Proč ovšem používat celkem nudné skleněné konvice? Proč k přípravě čaje nepoužít přímo parní stroj? Ten je navíc vyveden ve stylu Steampunk, a tedy přímo odkazuje na sci-fi literární žánr zaměřený na technologii a páru.

+ Neotřelý nápad
–  Normální konvice vyjde levněji a poslouží stejně
Odhadovaná cena: 2000 Kč

Pro horké dny
Minivětrák

V našich zeměpisných šířkách je léto rok od roku teplejší. Ne každá kancelář je klimatizovaná a pracovní výkonnost pak výrazně klesá. Velké větráky jsou často neskladné a mnohdy překážejí. Ideální jo proto tento malý větrák, který se dá umístit třeba na poličku nebo na monitor.

+ Vhodné pro malý stůl
– Nižší výkon
Předpokládaná cena: 640 Kč

Volání z mobilu konečně zdarma
Revoluce mezi operátory!

Nejen výrobek může být technickým hitem. Proč by jím nemohla být i služba? Společnost U:fon totiž uvedla na český trh své klasické mobilní služby. To, že se nějaká firma objeví na trhu, není bůhvíjaká bomba. Jenže paušál nebude stát ani korunu a stejná situace nastane při volání v síti U:fon. Do sítí jiných operátorů se pak cena hovoru bude pohybovat od 3,90 do 4,90 Kč.

+ Zpočátku asi příliš lidí tohoto operátora mít nebude
– Jednoznačně cena
Cena: 0 do 4,90 Kč

Skype v Cannes
Program pro bezplatné volání

A ještě jedna služba. Messenger Skype je po celém světě stále více populární. Svůj registrovaný účet zde má téměř 310 milionů lidí. Skype nyní vyráží i do showbyznysu. Společnost Skype  oznámila, že uzavřela partnerství s American Pavilion na filmovém festivalu v Cannes. Je to poprvé v historii tohoto festivalu, kdy byla využita technologie pro video volání. Herečky, herci, režiséři, producenti, kteří letos na jih Francie nepřiletěli, se díky Skype přesto mohli účastnit panelových diskusí a tak předávat publiku své názory a postřehy.
Účastníky diskusí „In Conversation“ a „Industry In Focus“, kteří se připojovali přes Skype, bylo možné živě vidět na obrazovkách a slyšet přes reproduktory, které byly součástí diskusních panelů. I filmaři mohli zaznamenat dění v Pavilonu, mluvit s publikem a dalšími účastníky.

+ Tříhodinový mezistátní hovor vás nic nestojí
– Pozor, u Skype nefungují tísňová volání
Cena: Skype je zdarma

Zipo pro obry
Maxizapalovač

Benzinové zapalovače Zipo jsou proslulé po celém světě. Ale jednu nevýhodu přece jen mají – jejich výrobci poněkud zapomněli na lidi, kteří měří více než dva a půl metru. Že takových lidí po Zemi moc nechodí? To je sice pravda, ale co kdyby se někde takový objevil. Pak si bude chtít zapálit cigaretu a obyčejné Zipo je pro něj podobná záležitost jako pro nás špendlíková hlavička. Nyní je vše už napraveno a Zipo pro obry je už k dostání.

+ Něco pro basketbalisty
– Do hospody poněkud nepraktické
Předpokládaná cena: 200 Kč

Švýcarský nůž pro 21. století
Nechybí už ani flash disk

Kdo by neznal švýcarské nože. Několik druhů čepelí, otvíráků, pilníky, nůžky a bůhvíco všechno ještě. Jenže moderní počítačová doba si žádá své a výrobce švýcarských nožů se museli přizpůsobit. Ve vybavení nožíku je nyní i flash disk s kapacitou 8 GB. A přece jen, dnes častěji člověk využije flash disk než speciální nože….

+ Praktičnost
– Název je sice „švýcarský“, ale přesnější by možná bylo „čínský“…
Předpokládaná cena: 800 Kč

Předchozí článek
Další článek
Související články
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz