Domů     Architektura
Do školy jeden a půl kilometru nad zemí?
21.stoleti 18.7.2008

Zdá se, že závod o to, kdo postaví nejvyšší budovu světa, nebere konce. Věž Burj Dubaj, která má ve své finální podobě měřit 800 metrů, ještě není hotova, a už se objevil nový projekt. A ten je ještě ambicióznější.
Zdá se, že závod o to, kdo postaví nejvyšší budovu světa, nebere konce. Věž Burj Dubaj, která má ve své finální podobě měřit 800 metrů, ještě není hotova, a už se objevil nový projekt. A ten je ještě ambicióznější.

Soutěž o nejvyšší budovu světa se v posledních letech přesunula z Ameriky do Asie. Zapojila se do ní Čína, Malajsie i Spojené arabské emiráty. Nyní do ní vstupuje i Saúdská Arábie. Saúdský princ Valíd bin Talál nechal vypracovat projekt budovy, která by měla měřit neuvěřitelných 1600 metrů!

Odolnost proti horku i větru
Budova už má název, ponese hrdé jméno Mile High Tower. Stát by měla v saúdském přístavu Džidda (dohledám) u Rudého moře. Současné náklady se odhadují na téměř 11 miliard dolarů, ale dá se předpokládat, že budou mnohem vyšší. Ostatně, dosavadní rekordmanka, rozestavěná Burj Dubaj zatím stála 20 miliard dolarů. Saúdský princ si však s tím nemusí bůhvíjak lámat hlavu, podle časopisu Forbes je devatenáctým nejbohatším člověkem na světě.
Plán je takový, že z nejvyšších pater by mělo být možné dohlédnout až do Afriky. Ovšem postavit více než půl kilometru vysokou budovu nebude nic snadného. Mile High Tower musí být schopná odolat výkyvům teplot i silnému proudění vzduchu. Statikům už možná nyní stojí na hlavě vlasy hrůzou.

Podpůrné věže
Klidně se může stát, že vrchní patra nebudou příliš stabilní. Člověk si zde může připadat tak trochu jako na vodě. V plánu se proto počítá s dvěma menšími věžemi, o které by se hlavní stavba měla opřít. Na projektu se mají podílet britské a saúdské firmy společně s americkou architektonickou společností Pickard Chilton, jejíž nejznámější stavby lze nalézt především v Kalifornii.
V budově by se mělo nacházet komerční centrum, byty, ale třeba i školy. Samozřejmě zde nemůžou chybět hotely, vždyť samotná stavba, pokud bude dokončena, bude zajímavou turistickou atrakcí.
Princ Valíd bin Talál zatím neoznámil, kdy se začne s prvními pracemi, ostatně celý projekt zatím doprovází spousta otazníků a tajností. Nicméně představitelé saúdské společnosti Kingdom Holding Company se již nechali slyšet: „Je jasné, že projekt se uskuteční. Není zastaven a předpokládáme, že se tak nestane ani v budoucnosti. Princ je již připraven.“ Otázkou ovšem zůstává, zda podobné megalomanské projekty mají vůbec nějaký smysl.

10 nejvyšších dokončených budov světa
budova          město        stát    výška   podlaží   rok dokončení 
1. Tchaj-pej 101       Tchaj-pej      Tchaj-wan   509 m   101   2004 *
2. Shanghai World Financial Center   Šanghaj           Čína    492 m   101   2008
3. Petronas Tower 1       Kuala Lumpur    Malajsie   452 m    88   1998
3. Petronas Tower 2       Kuala Lumpur    Malajsie   452 m    88   1998
5. Sears Tower       Chicago             USA   442 m    108  1974
6. Ťin Mao         Šanghaj            Čína    421 m     88   1998
7. Two International Finance Centre  Hong Kong    Čína    415 m     88   2003
8. CITIC Plaza       Kuang-čou      Čína    391 m     80   1997
9. Shun Hing Square      Šen-čen       Čína    384 m     69   1996
10. Empire State Building    New York       USA   381 m    102   1931

*Věž Burj Dubaj ještě dokončena není, leč už se dá považovat za nejvyšší budovu světa. V únoru už měřila 600 metrů a konečný cíl je více než 700 metrů, spekuluje se i o osmi stech. Developerská společnost, která věž staví, zatím přesné číslo neohlásila.

10 nejvyšších budov v České republice
1. City Tower      Praha   27  109
2. City Empiria     Praha   27  104
3. katedrála svatého Bartoloměje   Plzeň   –  102
4. katedrála svatého Václava    Olomouc  –  100
4. budova SHD-KOMES, a. s.    Most    23  100
6. katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha Praha   –  99
7. kostel svatého Jakuba    Brno   –  92
8. Palác Vinohrady     Praha   17  90
9. hotel Crowne Plaza Prague   Praha   16  88
10. Nová radnice   Ostrava  4  86

Související články
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz