Domů     Medicína
Chcete mít úspěšné děcko? Vyberte mu správné jméno!
21.stoleti 19.6.2008

Že jméno nemá žádný důležitý význam? Kdepak. Podle britského psychologa Richarda Wisemana právě křestní jméno do značné míry určuje, jak jsme v životě úspěšní a jak na nás pohlíží naše okolí.Že jméno nemá žádný důležitý význam? Kdepak. Podle britského psychologa Richarda Wisemana právě křestní jméno do značné míry určuje, jak jsme v životě úspěšní a jak na nás pohlíží naše okolí.

Profesor psychologie Wiseman, který působí na britské Hertfordshireské univerzitě, tvrdí, že jméno nás ovlivňuje více, než se může zdát. Je totiž jedním z faktorů, podle kterého jiní lidé uvažují o naší povaze. A nejen to. Jméno má podle Wisemanovy studie vliv i na výběr partnera. Je to celé přitažené za vlasy? Wisemanova práce je podložená výzkumem 7000 dobrovolníků.

Lucy je šťastná, Sophie zas sexy
Všichni dobrovolníci si měli představit situaci, kdy se mají setkat se skupinou žen a mužů. Každý dostal seznam čtyřiceti různých jmen a poté měl každý napsat, nositel kterého jména bude v životě  úspěšný, který bude sexuálně přitažlivý, či naopak komu hrozí, že zůstane na ocet.
Výsledky byly zajímavé. U lidí, kteří se jmenují Lucy nebo Jack, dobrovolníci předpokládali, že v životě budou mít velké štěstí. Přitažliví pro druhé pohlaví byli nositelé jmen Sophie a Ryan. Úspěch v kariéře pak čeká Elisabeth a Jamese.
A jak to vypadalo na druhém pólu pomyslné tabulky? Za smolaře se dají považovat lidé pojmenovaní Helen a John. Žádnou velkou díru do světa neudělají ani Lisa s Brianem. Partnera by podle tohoto výzkumu měli obtížně hledat Ann a George.

Jméno jako klíč k úspěchu?
Podle Wisemana hraje důležitou úloho to, jak to které jméno zní. „Tradiční jména s královskou vazbou jsou obvykle považována za vysoce úspěšná a moudrá, proto je mohou volit rodiče, kteří přejí svým potomkům úspěch. Přitažlivá ženská jména mají tendenci znít měkce a končit ve výslovnosti na i, zatímco sexy mužská jména jsou kratší a zní tvrději,“ prohlašuje profesor Wiseman.
Vliv na to, jak lidé pohlíží na určité jméno, mají i jeho slavní nositelé. Proč je přitažlivá právě Sophie? Možná za to mohou i modelky Sophie Dahlová a Sophie Andertonová. Starší generace má toto jméno  spojeno s italskou herečkou a sex-symbolem své doby Sophií Lorenovou. Ostatně důležitá je i osobní zkušenost. Pokud narazíme na nějakého Pepíka a učiníme s ním špatnou zkušenost, na ostatní Josefy mimoděk nahlížíme obezřetněji.

Jméno není jen jméno
Richard Wiseman tvrdí, že výsledky jeho výzkumu potvrzují i jiné studie. V jedné z nich dostali dobrovolníci fotografii té samé ženy, k níž byla přiřazena různá jména. Čím více bylo jméno atraktivnější, tím více byla žena považována za hezkou.
Jistě to a priori neznamená, že když vaše dítě pojmenujete Lucií či Alžbětou, tedy českými ekvivalenty anglických Lucy a Elisabeth, bude mít v životě na růžích ustláno. O úspěchu v životě rozhodují hlavně jiné věci než jméno. Ale jméno má skutečně vliv na to, jak nás vnímají ostatní lidé. Pokud se člověk se svým jménem neztotožní, může trpět psychickou nevyrovnaností. A v neposlední řadě, jméno může určit i to, jak snadno si nás okolí zapamatuje.

Nejčastější jména v České republice
1. Marie  332 918
2. Jana  275 141
3. Eva  161 309
4. Anna  151 558
5. Hana  151 179
6. Věra  129 139
7. Lenka  118 801
8. Alena  110 564
9. Kateřina 107 560
10. Petra  101 644

1. Jiří  319 593
2. Jan  294 669
3. Petr  271 832
4. Josef  260 631
5. Pavel  207 428
6. Jaroslav 204 961
7. Martin  178 134
8. Miroslav 168 008
9. Tomáš  162 802
10. František 153 917
Existují i jména, která v celé České republice nosí jen jediný člověk. Mezi ně patří například Fridolína, Ingeburga, Dorofej, Irka nebo Jenoféfa.

Více se dozvíte: www.krestni-jmena.cz

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz