Domů     Technika
Laser budoucnosti už se testuje
21.stoleti 19.3.2008

Testování nového zbraňového systému na palubách svých letadel spustila letecká společnost Boeing. Jde o chemický, kyslíko-jódový laser, který využívá infračervenou část světelného spektra a není tedy viditelný lidským okem. Testování nového zbraňového systému na palubách svých letadel spustila letecká společnost Boeing. Jde o chemický, kyslíko-jódový laser, který využívá infračervenou část světelného spektra a není tedy viditelný lidským okem.

Prototyp laseru byl namontován do vojenského bombardéru a testován na pozemní cíle. Vývoj nové zbraně má probíhat až do konce roku 2009, kdy prý bude možné jej nasadit při vojenských operacích.

Jde o zatím nejmocnější laserovou zbraň, jaká kdy byla vyvinuta. Při chemické reakci dochází ke skutečné explozi síly v téměř nadzvukové rychlosti, kdy je generována energie až jeden milion wattů.

Plamenomet v oblacích
Nový taktický laser dokáže proříznout kov až na vzdálenost 14 kilometrů a má být využíván armádou k poškozování a ničení nepřátelských energetických zařízení, například elektrických rozvodů, bez vedlejších následků. Laser je mladším bratříčkem již vyvinutého leteckého laseru, určeného k ničení balistických střel za letu, který Boeing odzkoušel na svém stroji 747.
Celý zbraňový systém je složen z několika samostatných komponentů, které lze snadno smontovat či demontovat a umístit do jakéhokoliv letadla. Laser vysílá asi 10 centimetrů široký paprsek s výhřevností účinného plamenometu a na vzdálené cíle může vyslat až stovku výstřelů.

Dálkově řízený útok
Podobné lasery už Boeing zkoušel v minulosti, ale co do velikosti to byly proti současné zbrani opravdové kolosy a váze několika tun. Diky miniaturizace většiny součástek se podařilo vyvinout vysoce pohyblivou zbraň, kterou lze montovat i na terénné automobily a používat k ničení nepřátelských cílů ve vzduchu. Boeing rovněž vyvíjí miniaturní bezpilotní letadla, která by mohla nést laserové zbraně a byla by naváděna pomocí dálkového ovládání.

Není určen na lidské cíle
Americká armáda vyvíjí v poslední době celou řadu obranných a útočných prostředků, které by neměly ohrožovat životy lidí a jedním z jich má být právě tento laser. Vysoce přesná zbraň má být nasazena především v kritických situacích, ke kterým dochází v městských aglomeracích, na přeplněných pohraničních přechodech a všude tam, kde hrozí i teroristické aktivity nebo operace vzbouřenců. Laser se dá nasadit při pozemních, námořních i leteckých operacích. Jako zbraň, která neohrozí lidské životy, má být nasazen i při humanitárních misích OSN. Výhodou systému je jeho snadná přeprava, rychlé nasazení a vysoká rozlišovacích schopnost v řádu desítek centimetrů. Proto se prý není třeba obávat toho, že by byly zasaženy nechtěné cíle, nebo dokonce lidé.
Roční náklady na vývoj systému a jeho dokončení se odhadují na 180 milionů dolarů.

Laser se zrodil před 48 lety
Na vývoji laseru pracovala po celém světě v šedesátých letech minulého století celá řada odor vědců. Prvním, kterému se podařilo funkční laser dokončit, byl Američan Theodor Maiman v Hughesových laboratořích v kalifornském Malibu. Už tento první laser, založený na syntetickém rubínovém krystalu, byl okamžitě považován vojenskými specialisty za potenciální zbraň budoucnosti. V posledních desetiletích vynaložila vláda Spojených států na zdokonalení laserové techniky miliony dolarů. Největší investice plynuly do výzkumu v období vrcholící studené války v roce 1983 za Ronalda Reagana, kdy byl prioritou plán Hvězdných válek. 

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz