Domů     Medicína
Pijte rybí tuk. Ochrání vás před Alzheimerovou chorobou!
21.stoleti 19.2.2008

Vědci z výzkumného centra pro Alzheimerovu chorobu v USA tvrdí, že mastné kyseliny v rybím oleji mohou hrát důležitou úlohu v prevenci této nemoci, která se zdá být novodobou metlou lidstva.
Vědci z výzkumného centra pro Alzheimerovu chorobu v USA tvrdí, že mastné kyseliny v rybím oleji mohou hrát důležitou úlohu v prevenci této nemoci, která se zdá být novodobou metlou lidstva.

Podařilo se jim dokázat, že jedna z mastných kyselin – dokosahexaenová (DHA) omega 3, zvyšuje produkci proteinu LR 11, který se u pacientů s Alzheimerovou chorobou nachází ve snížené hladině. Protein LR 11 totiž dokáže likvidovat miniaturní sraženiny jiných proteinů beta, které jsou hlavní příčinou nedostatečné funkce mozku. Vyšší úroveň LR 11 dokáže předejít výrobě těchto toxických proteinů. Výzkumníci věří, že nízká hladina LR 11, nalezená v mozcích pacientů, je hlavním faktorem, umožňujícím rozvoj této těžké choroby.

Postihuje miliony lidí
Alzheimerova nemoc je vysilující neurodegenerativní onemocnění, které zapříčiňuje ztrátu paměti, změnu osobnosti, psychické poruchy a nakonec i smrt. Podle posledních odhadů postihuje dnes Alzeimerova choroba na 5,1 milonů Američanů a počet nemocných nebezpečně narůstá. Do roku 2050 by podle černých předpovědí mohlo Alzheimerem onemocnět 11 – 16 milionů Američanů.
Vědecký tým tedy začal testovat efekt DHA přidáváním této mastné kyseliny přímo do lidských a zvířecích neuronů v laboratorních podmínkách. „ Zjistili jsme, že i ty nejnižší dávky DHA zvýšily v neuronech krys úroveň proteinu LR 11, zatímco u krys, u kterých byl protein LR 11 potlačen, se vyvinula Alzeimerova choroba,“ říká vedoucí týmu Greg Cole (Greg Kol).

Naše tělo to neumí
Mastné kyseliny jako DHA jsou považovány za tzv.esenciální mastné kyseliny, protože tělo si je nedokáže samo vyrobit. Musí mu být dodány z vnějších zdrojů, tedy potravou. Výzkum ukázal, že DHA je vlastně základní mastnou kyselinou mozku a jeho hladina je zvláště kritická pro vývoj mozku v dětském věku. Výzkumný tým tedy doporučuje zvláště dětem užívání mastnějších ryb, rybího tuku, nebo doplňků stravy, které rybí tuk obsahují. Nedoporučují však jeho užívání lidem u kterých již Alzheimerova choroba propukla, což by prý mohlo mít opačné účinky. Ti starší posluchači si možná vzpomenou na povinné užívání rybího tuku ve školách v 50. letech minulého století. A to se prosím o proteinu LH 11 tehdy nevědělo zhola nic.  Co dokáží omega-3 nenasycené mastné kyseliny?
*snižují krevní tlak a riziko srdečních onemocnění, chrání před poruchami srdečního rytmu,
omezují množství triglyceridů (krevních tuků doprovázejících cholesterol),
*působí proti zánětům cév, kloubů, střev a kožním onemocněním. (Proto je rybí olej používán pro zlepšení různých zánětlivých stavů, jako je Crohnova nemoc a revmatoidní artritida, lupus a psoriáza – lupénka.)
*mohou zmenšovat menstruační křeče,
*pomáhají při psychických potížích a úpravě dyslexie u dětí: Schizofrenie je spojována s abnormalitami v metabolismu mastných kyselin a předběžné výzkumy naznačují, že podávání rybího tuku může pomoci lidem se schizofrenií.
*mohou být prevencí rakoviny prsu a tlustého střeva a mohou chránit proti chronické obstrukční chorobě bronchopulmonální.

Další článek
Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz