Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 18.1.2008

Ze záplavy technologických novinek, jež výrobci doslova chrlí každý den, redakce 21.STOLETÍ vybrala ty nejzajímavější. Dnes si společně zajdeme na pivo, necháme si zapálit helmu a nebo se podíváme na mikroskop, který funguje zároveň jako obráběcí stroj.

Napěněný půllitr v bačkorách
Domácí hospůdka

Češi jsou národem pivařů a tak leckterý z nich s radostí přivítá novinku, kterou pro ně připravily společnost ETA a značka Pilsner Urquell. S elektrickým výčepním zařízením ETA 0637 Minipub si můžete doma klidně zřídit vlastní hostinec. Pivo z něj vyčepované je i správně vychlazené, to vše s jednoduchou obsluhou, kterou zvládne i naprostý amatér. Při použití výčepu však hrozí nebezpečí, že kamarádi se u vás usadí jako v hospodě a nebudou se chtít zvednout, dokud soudek nebude prázdný. Domácí výčep můžete dokonce vozit sebou i na výlety, protože se dá napájet i z autozásuvky.

+ Čepované pivo vždy po ruce
– Přece jen, hospoda je hospoda
Cena: 4 999 Kč + 5 l soudek za 319 Kč


Zubaté hodiny
Alespoň je na co koukat
Mechanismus, který otáčí tyto speciální hodiny, při své práci téměř hypnotizuje. Možná je budou časem využívat psychologové při seancích se svými pacienty Hodiny ukazují normální čas a to s minimální odchylkou. Černostříbrné provedení hodin působí velmi vkusně. Na pohon hodin je zapotřebí pouze jediná tužková baterie.

+ Netradiční design
–  Na stěnu by se asi takové hodiny příliš nehodily.
Předpokládaná cena: 400 Kč


Červená a modrá voda
Už se nikdy nespálíte

Kohoutky u obyčejných vodovodních baterií obvykle bývají barevně rozlišeny; červená barva označuje horkou vodu, modrá pak studenou. Pokud si však chcete svou koupelnu či kuchyň ozvláštnit, stačí si pořídit diody ThinkGeek. Tyto diody tekoucí vodu barevně prosvětlí, teplou samozřejmě červeně a studenou modře. A nejen to, displej ukáže i to, jakou konkrétní teplotu tekoucí voda má. Nikdy se už nestane to, že se o vroucí tekoucí vodu třeba spálíte.

Předpokládaná cena: 500 Kč
+ Sbohem bezbarvá vodo!
– Případná návštěva může být tekoucí barevnou vodou v koupelně trochu šokována

Jak se stát ohnivým mužem?
Hořící helma

Chcete překvapit své známé něčím neotřelým? Co třeba k tomu použít efektní helmu, která z vás udělá ohnivého muže či ohnivou ženu?  Plameny vycházejí z měděných trubic, umístěných dostatečně daleko tak, aby nedošlo k případnému popálení. Při exhibici s takovou helmou je však mít na paměti to, aby nad vámi nebyl strop z nějakého hořlavého materiálu..

Předpokládaná cena: 11 000 Kč
+ Efektní
– Hrátky s ohněm si s bezpečností příliš nerozumějí


Mikroskop, který umí obrábět
Specialita na nanomateriály
Ač se to na první pohled nezdá, optický průmysl je navíc nejrychleji se rozvíjející obor průmyslu u nás. Společnost FEI letos představuje nový  elektronový mikroskop Quanta 3D FEG. Ten je výjimečný nejen svými rozlišovacími schopnosti, ale i uměním nanoobrábět. Praktické využití nacházejí tyto přístroje hlavně v lékařství nebo v polovodičovém průmyslu (harddisky a počítačové technologie).

+ Chytrý víceúčelový přístroj
– Domů si takový mikroskop asi pořídí málokdo
Cena: 8 000 000 Kč


Digitální peněženka
Pojme obsah celého počítače

Elegantní peněženka se zabudovaným harddiskem. To je horká novinka od společnosti Prestigio. Toto zajímavé zařízení představuje spojení kožené peněženky a přenosného 1,8” pevného disku. Kapacita dosahuje rozhraní mezi 40GB a 100GB. Peněženka nepotřebuje dodatečné napájení, vystačí si s s energií, kterou získá přes USB datový kabel.

+ Stylový design
– Vyšší finanční náročnost
Předpokládaná cena: od 3 100 Kč (u 40GB modelu)


On-line vždy a všude
Telefonování z mobilu zadarmo

Společnost Skype a mobilní operátor 3 představili nový mobilní telefon, který umožňuje volat zdarma mezi uživateli služby Skype a posílat okamžité zprávy ostatním uživatelům tohoto messengeru kamkoli na světě přímo z telefonu.
Mobilní telefon 3 Skypephone je plně vybavený internetový telefon s podporou sítí 3G se zabudovanou službou Skype. Kromě hovorů přes Skype je možné telefon používat pro běžné volání. Nyní je tak možné zdarma volat kterémukoli z 246 miliónů registrovaných uživatelů Skype. Mobilní telefon 3 Skypephone je k dostání zatím v Británii, Austrálii, Rakousku, Dánsku, Hong Kongu, Itálii, Irsku, Macau a Švédsku.

+ Zabudovaný fotoaparát s rozlišením 2 megapixely, nízká hmotnost
– Našinec si pro tento telefon musí zajet do Rakouska
Cena: 2 000 Kč

Předchozí článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz