Domů     Historie
Kde se vzali Evropané?
21.stoleti 16.11.2007

Vědci už pěknou řádku let vědí, že kolébkou lidstva je Afrika. Kdy však byla vůbec poprvé osídlena Evropa? Odpověď nyní možná přinesli paleontologové z univerzity ve španělském Burgosu.Vědci už pěknou řádku let vědí, že kolébkou lidstva je Afrika. Kdy však byla vůbec poprvé osídlena Evropa? Odpověď nyní možná přinesli paleontologové z univerzity ve španělském Burgosu.

Podle vedoucí mezinárodního výzkumného týmu španělské paleontoložky Maríi Martinónové-Torresovové, ve chvíli, kdy si hominidé usmysleli, že je Afrika pro ně příliš těsná, zamířili nejdříve do Asie a teprve potom obsadili Evropu. Dosud byli vědci přesvědčeni o tom, že první Evropané před miliony lety přicházeli pouze přímo z Afriky.

Asie či Afrika?
Vědci velmi podrobně prozkoumali kostry a zvláště zuby hominidů, kteří na území Evropy žili v době před 1,8 milionu let až 125 000 let. Ukázalo se, že většina tehdejších Evropanů měla více společných znaků s hominidy, kteří v té době žili v Asii, než s těmi, kteří obývali Afriku. Hlavní rozdíl podle Martinónové-Torresovové spočíval ve tvaru zubů. Nicméně, několik zkoumaných fosilií mělo i „africké zuby“, což znamená, že mezi všemi třemi kontinenty probíhala čilá migrace. Každopádně, hlavní přistěhovalecká vlna dorazila do Evropy z asijského kontinentu.
Na příchod moderního člověka si však starý kontinent musel ještě nějakou tu chvíli počkat. Kdy se na evropské scéně objevil moderní homo sapiens, není však zcela jasné. Podle jedné teorie přišel do Evropy před zhruba 130 000 lety a to výhradně z Afriky. Jenže, s hmatatelnými důkazy, které by tuto teorii potvrdily, je to poněkud slabší.

Rusko – pravlast všech Evropanů?
Pojem „matička Rus“, který Rusové tak rádi používají, by možná za svůj měla přijmout celá Evropa. Existuje totiž domněnka, že 80 procent Evropanů má za předky lovce a sběrače, kteří se v Evropě měli usídlit po příchodu z Asie a Blízkého východu. To vše se odehrálo někdy v době před 40 000 až 25 000 lety. Nedávno objevili vědci v jižním Rusku artefakty, které dokázaly přítomnost moderního člověka na evropském kontinentě právě před 40 000 lety. Na nalezištích poblíž vesnic Kostenki a Borščevo byly nalezeny kostěné a kamenné nástroje, různé ozdoby či hračky. Jejich provedení vedlo paleontology k závěru, že jejich autory byli příslušníci druhu homo sapiens. První Evropané lovili mamuty, koně, losy, soby, srstnaté nosorožce a bizony. Jak ukázaly chemické analýzy nalezených fosílií, v jejich jídelníčku nechyběly ani ryby a ptáci.
I tito lidé tedy do Evropy zamířili z Asie. Nejspíše nejdřív zdolali Kavkaz a poté se vydali směrem k nekonečným ruským pláním. Migrační cestu přes Anatolii a Balkán začali lidé používat až později. 
Jisté je, že příchod moderního člověka do kterékoliv části světa znamenal pro ostatní druhy homo naprostou zkázu, která předznamenala globální dominanci našeho druhu.

Ecce homo!
Homo sapiens se po světě začal rozkoukávat před dvěma sty tisíci let na východě Afriky. Před 60 000 lety začal pronikat do Asie a před 35 000 lety pronikl až do Austrálie. Postupně pak „převálcoval“ ostatní druhy homo, včetně člověka neandrtálského. Ten z největší pravděpodobností nebyl předchůdcem dnešních lidí, jak se častokrát tvrdívalo, ale jednou z vývojových větví rodu homo. Poslední testy DNA potvrdily, že k míšení mezi oběma druhy nedošlo, nicméně po jistý čas žily tyto dva druhy společně.

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz