Domů     Příroda
Je libo syrový steak?
21.stoleti 19.9.2007

Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.

Tepelná příprava potravin je pěkně náročná na spotřebu energie. Vaření, dušení i pečení potravin spotřebuje v domácnostech dobrou třetinu energie a je jedno, zda používáme elektřinu, plyn, nebo uhlí. Protože energetická krize se na nás šklebí ze všech stran, ukazuje se nápad australských moudrých hlav jako jedno z východisek. Otázkou ovšem je, zda bude syrová strava chutnat každému.

Co jedli naši předkové?
Jak neandrtálci, tak později i Homo erectus přežili tisíce let bez teplé stravy. Vedle běžné rostlinné stravy si dopřáli i pořádný kus masa a to vše v syrové formě. Nad syrovým masem leckdo ohrnuje nos a přitom takový tatarský biftek z pravé svíčkové, nebo carpaccio patří ke skutečným lahůdkám. Eskymáci po celá staletí konzumují pouze syrové ryby a maso dalších ulovených zvířat a vůbec jim to nepřijde divné. A co teprve japonské suši. Lahůdka nad lahůdky a přitom jde také o syrové maso z mořských živočichů.

Kdy se začalo s vařením?
Profesor Axel Hornby z univerzity v Sydney má svou teorii. „Na počátku byly lesní požáry. Při nich zahynula spousta hmyzu i drobných živočichů. A takové lákavé vůni pečínky neodolali ani naši předkové. Ochutnal jeden, ochutnal další a stal se z toho zvyk.“ Ostatně i dnes odborníci na zdravou výživu doporučují syrovou stravu, ovšem soustřeďují se především na zeleninu. Přitom zapomínají na maso, které se syrové dá upravovat na celou řadu způsobů. U většiny lidí sice syrové maso vzbuzuje ne ani tak nechuť, ale spíše obavy z nákazy parazity, které by mohlo obsahovat. Australští vědci se do problému ponořili skutečně důkladně a posbírali z celého světa stovky receptů na přípravu syrového masa. Za skutečnou lahůdku považují jednoduchý mexický recept na sušené hovězí maso. Čerstvá roštěná se naloží na 48 hodin do marinády, kterou si každý udělá podle své chuti. Mexičané pak maso nakrájejí na tenké plátky a suší na slunci. My můžeme k sušení využít elektrickou sušičku, ale to už jsme zase u zbytečné spotřeby energie. 

Suši a Sashimi
Suši jsou kousky syrového masa, převážně mořských živočichů, ve vařené rýži, zabalené do listů mořských řas. Na druhé straně sashimi jsou kousky syrové ryby a mořské plody nakrájené do různých tvarů (plátky, proužky nebo kostičky) ozdobené syrovou pokrájenou zeleninou. Existuje spousta krájecích technik, které zaručí, že je maso při konzumaci jemné a doslova se rozplývá v ústech.

Související články
S rostoucími globálními teplotami jsou sezónní alergici vystaveni většímu množství pylu v ovzduší po delší dobu. To ale ještě není to nejhorší. Teplejší planeta s sebou přináší rovněž jevy zvané pylové bouře. Triliony pylových částic jsou během nich nasáty do mraků a v nich roztříštěny na menší úlomky, aby se následně vrátily zpět dolů, kde […]
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ateistů, Mezinárodní agentury pro atomovou energii i TV seriálu Teorie velkého třesku. A to navzdory tomu, že je vadný – svět na něm vystavený by zkolaboval […]
Objevy Příroda 30.6.2025
Vypadají jako medúzy, ale jsou úplně něco jiného. Jsou nejstarším známým pokusem o vývoj živočichů na naší planetě. Slovo primitivní se na ně ale nějak nehodí. Mají tak podivuhodné schopnosti, že by jim mohli závidět nejen mnohem pokročilejší živočichové, ale i autoři sci-fi. Jsou to pouhé dva roky, kdy věda definitivně potvrdila, co jsou žebernatky […]
Medicína Příroda 26.6.2025
Světově uznávaný botanik a vědec Roman Pavela přichází s trojicí nových bylinných čajů, které spojují tradiční znalosti s moderním výzkumem. Ve spolupráci s firmou Rakytník Cvrček připravil směsi zaměřené na duševní pohodu, trávení a hubnutí i ženské zdraví. Všechny čaje mají vědecky ověřené účinky a navazují na předchozí úspěšné produkty, které si získaly oblibu nejen […]
Zatímco člověk se ve světě orientuje především zrakem, pes se spoléhá především na svůj čich. Pachy jsou pro každého psa hlavním jazykem světa, protože jejich čenich nejen že zachytí miliony různých pachových stop, ale zároveň dokáže dekódovat příběh, který je pro nás neviditelný. Psí čumák obsahuje kolem 300 milionů čichových receptorů, zatímco člověk se musí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz