Domů     Příroda
Je libo syrový steak?
21.stoleti 19.9.2007

Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.

Tepelná příprava potravin je pěkně náročná na spotřebu energie. Vaření, dušení i pečení potravin spotřebuje v domácnostech dobrou třetinu energie a je jedno, zda používáme elektřinu, plyn, nebo uhlí. Protože energetická krize se na nás šklebí ze všech stran, ukazuje se nápad australských moudrých hlav jako jedno z východisek. Otázkou ovšem je, zda bude syrová strava chutnat každému.

Co jedli naši předkové?
Jak neandrtálci, tak později i Homo erectus přežili tisíce let bez teplé stravy. Vedle běžné rostlinné stravy si dopřáli i pořádný kus masa a to vše v syrové formě. Nad syrovým masem leckdo ohrnuje nos a přitom takový tatarský biftek z pravé svíčkové, nebo carpaccio patří ke skutečným lahůdkám. Eskymáci po celá staletí konzumují pouze syrové ryby a maso dalších ulovených zvířat a vůbec jim to nepřijde divné. A co teprve japonské suši. Lahůdka nad lahůdky a přitom jde také o syrové maso z mořských živočichů.

Kdy se začalo s vařením?
Profesor Axel Hornby z univerzity v Sydney má svou teorii. „Na počátku byly lesní požáry. Při nich zahynula spousta hmyzu i drobných živočichů. A takové lákavé vůni pečínky neodolali ani naši předkové. Ochutnal jeden, ochutnal další a stal se z toho zvyk.“ Ostatně i dnes odborníci na zdravou výživu doporučují syrovou stravu, ovšem soustřeďují se především na zeleninu. Přitom zapomínají na maso, které se syrové dá upravovat na celou řadu způsobů. U většiny lidí sice syrové maso vzbuzuje ne ani tak nechuť, ale spíše obavy z nákazy parazity, které by mohlo obsahovat. Australští vědci se do problému ponořili skutečně důkladně a posbírali z celého světa stovky receptů na přípravu syrového masa. Za skutečnou lahůdku považují jednoduchý mexický recept na sušené hovězí maso. Čerstvá roštěná se naloží na 48 hodin do marinády, kterou si každý udělá podle své chuti. Mexičané pak maso nakrájejí na tenké plátky a suší na slunci. My můžeme k sušení využít elektrickou sušičku, ale to už jsme zase u zbytečné spotřeby energie. 

Suši a Sashimi
Suši jsou kousky syrového masa, převážně mořských živočichů, ve vařené rýži, zabalené do listů mořských řas. Na druhé straně sashimi jsou kousky syrové ryby a mořské plody nakrájené do různých tvarů (plátky, proužky nebo kostičky) ozdobené syrovou pokrájenou zeleninou. Existuje spousta krájecích technik, které zaručí, že je maso při konzumaci jemné a doslova se rozplývá v ústech.

Související články
Nálezy krápníků, jež vznikají srážením minerálů z kapající vody, v jeskyních hluboko pod Arabským poloostrovem dávají tušit, že toto nehostinné místo mohlo být v dávné minulosti zeleným rájem oplývajícím bujnou vegetací, řekami a jezery a mohlo fungovat jako křižovatka mezi Afrikou a Asii. Arabská poušť, která pokrývá téměř celý Arabský poloostrov, je se svojí rozlohou […]
Příroda 24.4.2025
Země se rozechvěje. Ne z otřesů, ale z bilionů drobných nožek, které si prorazí cestu na povrch. Po sedmnácti letech ticha se do východní části Spojených států vrátí jedna z největších generací periodických cikád – Brood XIV. Tento přírodní fenomén přinese nezapomenutelný orchestr života, který nadchne vědce, fotografy i milovníky přírody.   Cikády Brood XIV […]
Historie Příroda 24.4.2025
Z hustého porostu různých druhů hrášků se vynořil chlap v kněžském rouchu. Do zahrady rozhodně nepřišel pro zdravou svačinku, jeho cílem byla věda! „Tenhle je hranatý, támhleten zas kulatý. Zajímavé,“ kněz odložil motyku a vše si pečlivě zapsal. Revoluční nápad, využít statistiku v zahradě, zdá se přineslo pochopení toho, proč hrášek vypadá tak jak vypadá. Učitel spolu s knězem […]
V tropických deštných lesích Nové Kaledonie se po ránu ozývají zvuky připomínající štěkot a kokrhání. Pro turisty vlastně nic zvláštního, ale místní obyvatelé vědí, že je vydávají tvorové, kterým jejich předci říkávali duchové lesa.   Samozřejmě to nejsou ani psi, ani kohouti. Ozývají se tak perleťově šedí ptáci s chocholkou a oranžovým zobákem. Zvukové projevy nejsou jejich […]
Příroda 22.4.2025
Korovec je jedním z mála druhů jedovatých ještěrů na světě. Patří k ikonám pouští Severní Ameriky. S oteplujícím se světem je však i on vystaven výzvám, které nemusí zvládnout a mohly by se mu stát osudnými. Vědci se snaží zjistit, nakolik jsou tito ještěři schopni se adaptovat na nové podmínky. Korovci (Heloderma suspectum) dorůstají délky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz