Je libo syrový steak?

Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.

Tepelná příprava potravin je pěkně náročná na spotřebu energie. Vaření, dušení i pečení potravin spotřebuje v domácnostech dobrou třetinu energie a je jedno, zda používáme elektřinu, plyn, nebo uhlí. Protože energetická krize se na nás šklebí ze všech stran, ukazuje se nápad australských moudrých hlav jako jedno z východisek.

Otázkou ovšem je, zda bude syrová strava chutnat každému.

Co jedli naši předkové?Jak neandrtálci, tak později i Homo erectus přežili tisíce let bez teplé stravy. Vedle běžné rostlinné stravy si dopřáli i pořádný kus masa a to vše v syrové formě. Nad syrovým masem leckdo ohrnuje nos a přitom takový tatarský biftek z pravé svíčkové, nebo carpaccio patří ke skutečným lahůdkám.

Eskymáci po celá staletí konzumují pouze syrové ryby a maso dalších ulovených zvířat a vůbec jim to nepřijde divné. A co teprve japonské suši. Lahůdka nad lahůdky a přitom jde také o syrové maso z mořských živočichů.

Kdy se začalo s vařením?Profesor Axel Hornby z univerzity v Sydney má svou teorii. „Na počátku byly lesní požáry. Při nich zahynula spousta hmyzu i drobných živočichů. A takové lákavé vůni pečínky neodolali ani naši předkové.

Ochutnal jeden, ochutnal další a stal se z toho zvyk.“ Ostatně i dnes odborníci na zdravou výživu doporučují syrovou stravu, ovšem soustřeďují se především na zeleninu. Přitom zapomínají na maso, které se syrové dá upravovat na celou řadu způsobů.

U většiny lidí sice syrové maso vzbuzuje ne ani tak nechuť, ale spíše obavy z nákazy parazity, které by mohlo obsahovat. Australští vědci se do problému ponořili skutečně důkladně a posbírali z celého světa stovky receptů na přípravu syrového masa.

Za skutečnou lahůdku považují jednoduchý mexický recept na sušené hovězí maso. Čerstvá roštěná se naloží na 48 hodin do marinády, kterou si každý udělá podle své chuti. Mexičané pak maso nakrájejí na tenké plátky a suší na slunci.

My můžeme k sušení využít elektrickou sušičku, ale to už jsme zase u zbytečné spotřeby energie. Suši a SashimiSuši jsou kousky syrového masa, převážně mořských živočichů, ve vařené rýži, zabalené do listů mořských řas.

Na druhé straně sashimi jsou kousky syrové ryby a mořské plody nakrájené do různých tvarů (plátky, proužky nebo kostičky) ozdobené syrovou pokrájenou zeleninou. Existuje spousta krájecích technik, které zaručí, že je maso při konzumaci jemné a doslova se rozplývá v ústech.

Autor: Pavel Přeučil
Rubriky:  Příroda
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
reklama

Související články

Co lze nalézt na japonském trhu?...

Není žádným tajemstvím, že u mnoha potravinářských plodin byly genomy...

Vesmírné zahradničení: Vědci z NASA...

Američtí vědci z Floridy slaví úspěch! V půdě odebrané z Měsíce totiž...

Jak bezpečně ukládat v podzemí...

Oxid uhličitý je přirozenou součástí atmosféry, ale jak to tak bývá, i...

Na rase psa nezáleží

Pokud jde o chování psů, stereotypy nemají konce – od „společenských“...

Kolika let se může dožít váš pes?...

Jakmile je některý druh domestikován a lidé mohou zasahovat do jeho vývoje,...

Husy jako strážkyně hranic

Na čínských hranicích s Vietnamem hlídá v současné době houf asi 500 hus,...

Technologický bonbónek v asijském...

Někdo to bude považovat za holý nesmysl. Jiní nadšeně zatleskají. Řeč je o...

Ubývá hmyzu

Nepříjemný fenomén posledních let pokračuje a hmyzu čím dál tím více ubývá....

Plastová stavebnice v plicích

Poprvé bylo zaznamenáno znečištění mikroplasty hluboko v plicích živých lidí. Částice...

Hormonem lásky na krále zvířat: Oxytocin...

O pozitivních i negativních dopadech hormonu lásky na člověka...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Na zámku Ohrada můžete letos během Muzejní noci zažít i vzlet horkovzdušným balonem!

Na zámku Ohrada můžete letos během...

Zážitková výstava, ukázky modelů parních strojů, přednášky, komentované prohlídky i...
Malý ostrov nabízí překvapivě pestrou dovolenou

Malý ostrov nabízí překvapivě...

Zdejší pláže se zlatým pískem, křišťálově čistým mořem a hrdě vlajícími modrými...
Slunečnice rozsvítí Kateřinskou zahradu

Slunečnice rozsvítí Kateřinskou...

Desítky slunečnic vysadí v pondělí 30. května v Kateřinské zahradě v...
Legendární Jesse James: Bohatým bral – a chudým jakbysmet

Legendární Jesse James: Bohatým...

Jesse James není jen obyčejným pistolníkem. Je legendou Divokého západu....
V 10 letech získá Oscara. A pak fetuje

V 10 letech získá Oscara. A pak...

Existují špatné příběhy s dobrým koncem? Příběh herečky Tatum O‘Nealové, dcery...
Čistírenský kal a cihelnou drť se podařilo přeměnit na kvalitní substrát

Čistírenský kal a cihelnou drť se...

V České republice se ročně vyprodukuje zhruba 170 tisíc tun sušiny...
Pomohla Mussolinimu Etna?

Pomohla Mussolinimu Etna?

Lávový jazyk sicilské sopky Etny v listopadu 1928 dychtivě olízl městečko...
Sedm kulí jako v Sarajevu? Ani náhodou!

Sedm kulí jako v Sarajevu? Ani...

„Žofinko! Neumírej! Zůstaň naživu kvůli našim dětem!“ sípal umírající následník...
Ze sestry se vyklubala matka

Ze sestry se vyklubala matka

„Viagru si beru jen ve chvíli, kdy chci mít sex s více než jednou ženou,“...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.