Domů     Příroda
Je libo syrový steak?
21.stoleti 19.9.2007

Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.Zdálo by se, že souvislost mezi zdravým jídlem a energetickou krizí je pramalá. A ejhle. Australští vědci z univerzity v Sydney přišli s originálním řešením energetické krize a doporučují: Jezte syrové potraviny.

Tepelná příprava potravin je pěkně náročná na spotřebu energie. Vaření, dušení i pečení potravin spotřebuje v domácnostech dobrou třetinu energie a je jedno, zda používáme elektřinu, plyn, nebo uhlí. Protože energetická krize se na nás šklebí ze všech stran, ukazuje se nápad australských moudrých hlav jako jedno z východisek. Otázkou ovšem je, zda bude syrová strava chutnat každému.

Co jedli naši předkové?
Jak neandrtálci, tak později i Homo erectus přežili tisíce let bez teplé stravy. Vedle běžné rostlinné stravy si dopřáli i pořádný kus masa a to vše v syrové formě. Nad syrovým masem leckdo ohrnuje nos a přitom takový tatarský biftek z pravé svíčkové, nebo carpaccio patří ke skutečným lahůdkám. Eskymáci po celá staletí konzumují pouze syrové ryby a maso dalších ulovených zvířat a vůbec jim to nepřijde divné. A co teprve japonské suši. Lahůdka nad lahůdky a přitom jde také o syrové maso z mořských živočichů.

Kdy se začalo s vařením?
Profesor Axel Hornby z univerzity v Sydney má svou teorii. „Na počátku byly lesní požáry. Při nich zahynula spousta hmyzu i drobných živočichů. A takové lákavé vůni pečínky neodolali ani naši předkové. Ochutnal jeden, ochutnal další a stal se z toho zvyk.“ Ostatně i dnes odborníci na zdravou výživu doporučují syrovou stravu, ovšem soustřeďují se především na zeleninu. Přitom zapomínají na maso, které se syrové dá upravovat na celou řadu způsobů. U většiny lidí sice syrové maso vzbuzuje ne ani tak nechuť, ale spíše obavy z nákazy parazity, které by mohlo obsahovat. Australští vědci se do problému ponořili skutečně důkladně a posbírali z celého světa stovky receptů na přípravu syrového masa. Za skutečnou lahůdku považují jednoduchý mexický recept na sušené hovězí maso. Čerstvá roštěná se naloží na 48 hodin do marinády, kterou si každý udělá podle své chuti. Mexičané pak maso nakrájejí na tenké plátky a suší na slunci. My můžeme k sušení využít elektrickou sušičku, ale to už jsme zase u zbytečné spotřeby energie. 

Suši a Sashimi
Suši jsou kousky syrového masa, převážně mořských živočichů, ve vařené rýži, zabalené do listů mořských řas. Na druhé straně sashimi jsou kousky syrové ryby a mořské plody nakrájené do různých tvarů (plátky, proužky nebo kostičky) ozdobené syrovou pokrájenou zeleninou. Existuje spousta krájecích technik, které zaručí, že je maso při konzumaci jemné a doslova se rozplývá v ústech.

Související články
Dnes si řada lidí neumí představit svůj život bez kočky po svém boku. Jejich původ je však stejně záhadný jako tato zvířata samotná. Vědci nyní zpochybnili dlouho platnou hypotézu o tom, že kočky byly poprvé domestikovány v oblasti Levanty, kde chránily úrodu obilí před hlodavci. Podle dvou nových teorií pochází kočky ze Severní Afriky, nejpravděpodobněji […]
Příroda Technika 2.6.2025
Světově unikátní způsob dlouhodobého uchování léčivých bylin vyvinuli čeští odborníci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC). Zpracování do tzv. bylinných homogenátů zajistí, že cenné látky obsažené v rostlinách neztratí ani po několika letech skladování v chladu na kvalitě. Nová technologie se již uplatnila v prvních volně prodejných potravinách. Čerstvé byliny mají omezenou životnost. Samotná rostlinná pletiva ohrožují […]
Příroda 31.5.2025
V roce 2006 našli biologové v jeskyních státu New York tisíce mrtvých netopýrů. Jejich těla byla pokryta bílým povlakem, což byl symptom do té doby dosud neznámé nemoci. Původcem se ukázala být houba Pseudogymnoascus destructans, která způsobuje takzvaný syndrom bílého nosu. Tím ale příběh zdaleka nekončí. Od té doby se houba rozšířila do čtyřiceti amerických […]
Arktida, polární oblast kolem severního pólu, evokuje mořský led, plovoucí kry, tmu a zimu. Typickým endemitem oblasti je lední medvěd. I dnes zde ale hnízdí více než 200 druhů ptáků, kteří jsou důležití pro zdejší ekosystém. Nejnovější nálezy fosilií ukazují, že nejinak tomu bylo i v éře dinosaurů. Tito nebezpeční obři sdíleli své zdejší teritorium […]
Objevy Příroda 29.5.2025
Ač vědci zkoumají rostliny do detailů na úrovni molekul či z globálních perspektiv, jsou stále okamžiky jejich života, jež jsou prakticky neprobádané a dají se na nich udělat průlomové objevy.   Jedním z nich je uvolňování pylu prašníky a jeho přenos hmyzem mezi květy. Prchavý děj, k jehož studiu nám víc než moderní přístroje pomůže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz