Domů     Historie
Jiný pohled na zkázu Titanicu
21.stoleti 16.7.2007

Titanic by se pravděpodobně potopil, i kdyby se v noci 14.dubna 1912 nesrazil s ledovou krou.Titanic by se pravděpodobně potopil, i kdyby se v noci 14.dubna 1912  nesrazil s ledovou krou.Odborníci, které oslovila televize History Channel, jsou přesvědčeni, že Titanic měl tolik konstrukčních vad, že by se potopil už při středně velké bouři. „Trup lodi nebyl dostatečně dimenzován a byl příliš křehký. Nepřečkal by ani hurikán, natož srážku s ledovcem,“ prohlásil šéf projektu Rushmore DeNooyer. Podle jeho slov Titanic, poté co se mu ulomila záď, šel ke dnu už při desetistupňovém sklonu. Rozhodně tedy jeho poslední chvíle nad hladinou nevypadaly tak, jak je popisuje třeba americký snímek Titanic, kdy loď měla být nakloněna v podstatně vyšším úhlu. Podle oslovených lodních stavitelů byla konstrukce Titanicu postavena lajdácky. Z toho vyplývá i spekulace, že kdyby práce na Titanicu byly provedeny pořádně, mohlo by se zachránit více lidí. Nikdo, včetně zkušené posádky, neočekával, že by se plavidlo mohlo potopit tak rychle.
Titanic byl ve své době považován za nejlepší a nejbezpečnější loď na světě. Na svou první a zároveň poslední plavbu se vydal z britského přístavu v Southamptonu 10. dubna 1912. Cílem jeho cesty měl být New York. V noci ze 14. na 15. dubna se v severním Atlantiku srazil s ledovou krou, která rozervala jeho trup těsně nad dvojitým dnem v délce 100 metrů. Do lodi tak začala vnikat voda. Titanic se udržel na hladině dvě hodiny a 40 minut, poté zmizel v hlubinách. Po dalších dvou hodinách dorazila na místo neštěstí loď Carpathia, která z chladného moře vysvobodila 705 promrzlých cestujících. Více než 1 500 lidí však našlo ve vlnách smrt.

Související články
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
Pokrok a rozšíření detailních analýz DNA vzorků pravěkých předchůdců člověka přinesl počátkem 21. století několik překvapivých zjištění. Pomohl mimo jiné i zformulovat paralelní vývojovou větev předchůdců člověka, takzvané denisovany. DNA denisovanů se odlišovala od DNA moderního člověka Homo sapiens, ale i jejich nejbližších „příbuzných“ neandertálců. Právě díky analýze DNA je možné sledovat předpokládané rozšíření této […]
Ačkoliv již dříve byly nalezeny důkazy o tom, že se neandertálci starali o své nemocné a zraněné druhy, jednalo se vždy o pomoc dospělého dospělému, a tak nebylo jasné, zda toto chování bylo motivováno pouze očekáváním reciprocity, anebo skutečným soucitem. Nález spánkové kosti asi šestiletého dítěte, trpícího Downovým syndromem, hovoří pro to druhé. Fragment dětské […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz