Domů     Zajímavosti
Cena časopisu 21. STOLETÍ má prvního adresáta!
21.stoleti 19.6.2007

Prestižní ocenění měsíčníku 21. STOLETÍ pro nejlepšího mladého vědce do 35 let v hodnotě 100 000 Kč našla svého adresáta. Měsíčník 21. STOLETÍ, nejčtenější časopis ve svém segmentu, podporuje mladé vědce a jejich výzkum. Tím pomáhá zkvalitnit životy nás všech. Tato prestižní cena bude udělována každoročně.Prestižní ocenění měsíčníku 21. STOLETÍ pro nejlepšího mladého vědce do 35 let v hodnotě 100 000 Kč našla svého adresáta. Měsíčník 21. STOLETÍ, nejčtenější časopis ve svém segmentu, podporuje mladé vědce a jejich výzkum. Tím pomáhá zkvalitnit životy nás všech. Tato prestižní cena bude udělována každoročně.

Stalo se již tradicí, že Akademie věd ČR vždy v květnu předává vybraným mladých vědcům Prémii Otto Wichterleho. Letos 21. května tak přibylo dalších 20 nadějných badatelů.
Novinkou byla v tomto roce Cena časopisu 21. STOLETÍ pro nejlepšího mladého vědce do 35 let. V reprezentačních prostorách Akademie věd v pražské Bubenči, v přítomnosti předsedy AV ČR, prof. RNDr. Václava Pačese, DrSc., ředitelů mnoha ústavů AV ČR a dalších významných osobností, předal mediální ředitel RF HOBBY Mgr. Zdeněk Jůzek šek na 100 000 Kč mladému vědci Pavlu Blažkovi, BA,DEA, Dr. Phil. z Filosofického ústavu AV ČR.
 
Kdo je vítěz?
Prvním nositelem Ceny časopisu 21. STOLETÍ se stal Pavel Blažek, BA, DEA, Dr. Phil.  (nar. 1974).
Pavel Blažek se zabývá dějinami morální a sociální filozofie a teologie na středověkých univerzitách; jeho hlavní badatelský zájem se zaměřuje zejména na problematiku manželství a rodiny ve středověké univerzitní filozofii a teologii. Připravuje kritická vydání dosud nepublikovaných středověkých filozofických textů.
Vystudoval bakalářský obor International historical studies na University College London (UCL) v Londýně, který v roce 1996 ukončil s titulem Bachelor of Arts (B.A. hons.). Poté se věnoval jednoročnímu magisterskému studiu na Université Catholique de Louvain v belgické Louvain-la-Neuve, kde získal diplom Diplôme d’études approfondies en médiévistique (D.E.A.). Absolvoval doktorandské studium v oboru Mittelalterliche Geschichte na Friedrich-Schiller-Universität v německé Jeně, kde mu byl přiznán titul Dr. Phil.
Od roku 1997 je zaměstnán ve Filosofickém ústavu AV ČR.

Letos se dožíváte Kristových let. Jaké povolání vás lákalo, když jste byl dítětem?
Původně jsem chtěl být spisovatelem, ale potom mě stále více začaly zajímat právě dějiny, tak jsem se rozhodl pro studium historie v Londýně. Tam mě zaujala práce jednoho profesora, který se zabýval středověkými dějinami a v souvislosti s tím tehdejším manželstvím a rodinou. 

Čím se zabýváte dnes?
Od roku 1997 pracuji ve Filozofickém ústavu Akademie věd. Hlavním předmětem mého bádání je otázka manželství a rodiny ve středověké filozofii. Toto téma mě obzvlášť zajímá, protože sám mám početnou rodinu.
Zkoumám, co se o rodině psalo v tehdejších filozofických textech. Oproti dnešnímu pojetí, které klade velký důraz na rovnost partnerů, tenkrát byla koncepce spíše hierarchická. Manželství se popisuje jako přátelství, nicméně bylo pojímáno tak, že manželé si měli pomáhat, aby vzájemnou pomocí zvládli obtíže každodenního života.

Když tehdejší dobu srovnáte s aktuálním životem, v čem se nejvíce liší?
Rodina ve středověku měla velmi silnou ekonomickou funkci, kterou dnes namnoze ztratila.

Jste rovněž vědeckým sekretářem Mezinárodní společnosti pro středověkou teologii.
Právě teď v květnu jsme měli zasedání ve Frankfurtu nad Mohanem. Společnost vznikla v roce 2000. Na rok 2009 či 2010 chystá ve spolupráci s naší Akademií věd v Praze mezinárodní konferenci o tom, jak byla čtena a vykládána bible.

Zbývá vám čas ještě na nějaké záliby?
Vedle vědy je u mne hlavní spokojená rodina. Manželka Ilona vystudovala psychologii, teď se věnuje dětem. Nejstarší syn z našich pěti dětí už čte 21. STOLETÍ Junior. Jinak mě baví zpěv – jsem členem chrámového sboru v Praze- Kobylisích.

Jak podle osobních zkušeností hodnotíte postavení mladých vědců u nás?
Na Akademii věd jsem nastoupil před deseti roky. Od té doby se vše výrazně zlepšilo, a to i v obecném vnímání vědy. Vzpomínám si, že když jsem začínal, někteří bývalí spolužáci a kamarádi se na mne dívali s určitým despektem, že být vědeckým pracovníkem příliš neznamená. Myslím, že dnes se ten obraz výrazně mění k lepšímu.

Předseda Akademie věd ČR
prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc.:
Mladých si vážíme!

Já jsem velmi rád, že se Akademie rozhodla udílet Ceny Otto Wichterleho. Letos je to již pošesté a vždy to jsou ceny, které se dostávají do správných rukou schopných mladých vědců. My těmto svým spolupracovníkům říkáme, že si jich vážíme a chceme aby pro Akademii a českou vědu něco dál dělali. O to více vítáme, že se k naší snaze výrazně připojuje i známé vydavatelství RF HOBBY, s jehož časopisem 21. STOLETÍ má Akademie výbornou spolupráci.

Linda Wichterlová:
Manžel by měl radost
Prémie nese jméno světoznámého vědce Otto Wichterleho (1913–1998). Proslavil ho zejména vynález silonu a měkkých kontaktních čoček. Vedle toho si připsal dalších 150 patentů. Více než 60 let s ním prožívala úspěchy a hlavně ústrky ze strany mocných manželka Linda. Nechyběla ani jako čestný host při předávání ocenění. 21. STOLETÍ řekla: „Vím, že kdyby tady byl Otto, který mladým moc fandil, měl by velkou radost!“

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz