Domů     Technika
6 nejdůležitějších technologií pro mobily
21.stoleti 19.6.2007

Doby, kdy telefon sloužil pouze ke zprostředkování hovoru na dálku, jsou dávno pryč. Dnešní přístroje nás dokážou vzbudit, mohou i fotografovat, pouštět hudbu nebo navádět nešťastné zbloudilce zpět na správnou cestu.Doby, kdy telefon sloužil pouze ke zprostředkování hovoru na dálku, jsou dávno pryč. Dnešní přístroje nás dokážou vzbudit, mohou i fotografovat, pouštět hudbu nebo navádět nešťastné zbloudilce zpět na správnou cestu.

Za všechno může Alexandr Graham Bell. I když je pravda, že kdyby 15. 2. 1876 nedoběhl na patentový úřad o pár hodit dřív než Elisha Gray, přičítali bychom zásluhu vynalezení telefonu někomu jinému. Ke skutečnému telefonování na dálku však došlo až o několik let později, konkrétně v roce 1884 mezi Bostonem a New Yorkem. Bylo totiž zapotřebí nejprve vybudovat funkční síť.
Od té doby uplynulo pouhých 120 let, a dnes si již nedokážeme život bez možnosti 24 hodin kdykoli prakticky kamkoli zavolat ani představit. Bez čeho všeho se dnes mobil nepovažuje za mobilní telefon, pomohly 21. STOLETÍ objasnit Šárka Baronová z firmy Nokia a Veronika Nejedlá z firmy Vertu.

1. místo
Telefonické spojení

Soukupová: Přenos hlasu prodělal za 120 let neuvěřitelný vývoj. Bell si kdysi vystačil s analogickým přenosem zvuku pomocí elektrického proudu. Dnes, vzhledem k jeho nižší kvalitě, převládá digitální přenos signálu, který zajišťuje každodenní mobilní spojení se světem pro více než 2 miliardy lidí.
Body 6

Baronová: Zajistit to, aby bylo možné telefonovat mobilně, tedy za chůze či jízdy, nebylo vůbec jednoduché. Cesta k systému GSM, který dnes využívá téměř 2,5 miliardy uživatelů, trvala více než 100 let.
Body: 6

Nejedlá: Nad tím, že vůbec mobilně telefonujeme, se dnes nikdo ani nepozastaví, stačí se však vrátit o pouhých 10 let zpět a vzpomenout si, jaká část populace měla přístup k mobilním technologiím a jak tehdejší přístroje vypadaly. Několikakilogramové krabice uměly jen telefonovat a vinou špatného pokrytí se dalo dovolat jen s řádnou dávkou štěstí. Dnes se  přístroje vejdou do dlaně a kromě telekomunikace zajistit i mnoho dalších funkcí. Všem to přijde jako samozřejmost.
Body: 6

Celkem 18 bodů

2. místo
Fotografování
Soukupová:
Rozlišení současných fotoaparátů je v naší republice 2–3 Mpix, tedy větší, než kolik dokázaly zajistit první komerčně rozšířené digitální fotoaparáty z počátku 90. let minulého století – s úplně prvním digitálním fotoaparátem přišla firma Sony v roce 1981 (rozlišení 290 kpix). Dnešní mobily zvládají v průměru to co běžné kompakty 3–4 roky staré a pro běžné momentky tak zcela postačují.
Body: 5

Baronová: První digitální fotoaparáty byly drahé a rozlišení měly podstatně menší než většina dnešních fotoaparátů v mobilních telefonech. Není divu, že se jedná o jednu z nejrozšířenějších funkcí.
Body: 4

Nejedlá: U moderních multifunkčních mobilních telefonů a komunikátorů je fotoaparát velmi důležitým doplňkem. Díky kvalitní optice a čipům lze docílit rozlišení až 5 MPix (i když na letošním CeBitu byl představen telefon se 7 MPix rozlišením). Díky vestavěným fotoaparátům došlo i k rozvoji služby MMS, která má dnes velikou oblibu.
Body: 5

Celkem: 14 bodů

3. místo
Přístup na internet
Soukupová:
Vzhledem k velikosti displeje na současných mobilních telefonech se jejich využití pro přístup k internetu omezuje na stahování emailů a důležitých informací. Ověřit si, jaké počasí zrovna vládne v cíli naší cesty nebo jakým spojem se nejrychleji dostanete domů, je v některých chvílích k nezaplacení.
Body 4

Baronová: Ještě před 15 lety byl internet v podstatě velkou neznámou. Když se pak začal rychle rozšiřovat, málokdo si dovedl představit, že někdy bude mobilní. A vidíte, dnes jen v ČR máme na stovky tisíc uživatelů mobilního internetu.
Body: 5

Nejedlá: Pro většinu lidí je dnes mobilní internet nezbytností. Poměr datové a hlasové komunikace uskutečněné prostřednictvím mobilních telefonů se neustále vyrovnává. Stále více lidí využívá na svých telefonech komunikační služby jako ICQ, Skype či MSN. Samozřejmostí je výběr elektronické pošty.
Body: 4

Celkem: 13 bodů

4. místo
Navigace
Soukupová:
Mobilní telefon je pomocníkem zejména tam, kde lidé nemají přístup k počítačům či pevným linkám, tedy většinou na cestách. Některé chytřejší telefony dnes již dokážou nabídnout navigační systém GPS a data z něj dokonce jednoduše převádět třeba do trojrozměrné mapy celého světa Google Earth.
Body: 3

Baronová: Mobilní telefon se stále více stává univerzálním nepostradatelným společníkem. Například s telefonem Nokia N95 můžeme vyjet třeba na výlet do Paříže a namísto průvodce a map nám postačí jen náš mobil.
Body: 2

Nejedlá: Navigace by měla člověku pomoci dosáhnout cíle. Dnes však existují i další služby, díky kterým si lze zajistit například i lístky do opery, zorganizovat svatbu, nebo poslat květiny na druhý konec světa. Přístup k této službě (Vertu Concierge) stisknutím jediného tlačítka na boku každého telefonu je 24 hodin, 7 dní v týdnu.
Body: 3

Celkem: 8

5. místo
Hry
Soukupová:
Krátkodobé rozptýlení přijde vhod zejména uživatelům hromadné dopravy. Hry pro mobily prodělaly podobný vývoj jako počítačové hry. Z jednoduchých několikapixelových „hadů“, „pongů“ a „tetrisů“ se během několika málo let vyvinuly takové hry, které, zejména díky programovacímu jazyku java, mohou konkurovat 5 let starým počítačovým hrám.
Body: 3

Baronová: Málokdo si pamatuje, že první mobilní hru přinesla vlastně Nokia. Byl to legendární Had v modelu 5110 z roku 1998. Mobilní hry se od té doby značně změnily a mnohdy se již neliší od těch počítačových. Dokonce i ten had zůstal, jen je ve 3D a jde pouštět z mobilu do televize.
Body: 1

Nejedlá: JAVA aplikace svou nenáročností na hardware zapříčinily značné rozšíření her v mobilních telefonech. Tento programovací jazyk dovoluje mnohem více než hrát hry, ale například i úpravu fotek (ořez, zoom, vtipné animace).
Body: 2

Celkem: 6

6. místo
Hudba
Soukupová:
Možnost poslouchat hudbu na mobilním telefonu tak trochu logicky vyplynula ze skutečnosti, že disponuje paměťovou kartou a je schopen vydávat zvuky. Přesto vzhledem k omezené kapacitě současných baterií i paměťových karet mobily k přehrávání MP3 příliš nelákají.
Body: 1

Baronová: Když se někdy před 10 lety objevil první přenosný MP3 přehrávač, byly ještě mobilní telefony „v plenkách“ a nikoho nenapadlo, že by někdy mohly také přehrávat hudbu. Dnes, podle našich průzkumů, přitom většina uživatelů poslouchá hudbu na cestách právě z mobilního telefonu.
Body: 2

Nejedlá: Zohledníme-li v mnoha případech omezenou interní kapacitu paměti mobilního telefonu, je zřejmé, že spíše než k poslechu MP3 je využíván k poslechu rádií. Paměť telefonu totiž není vždy možné rozšířit paměťovou kartou a často bývá využita jinými soubory, jako např. fotografiemi.
Body: 1

Celkem: 4

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz