Domů     Zajímavosti
Každé zrnko písku je jiné!
21.stoleti 18.5.2007

Písek pokrývá pětinu všech pouští světa a neustále ho přibývá. Kde se ale bere? Co to vlastně je?Písek pokrývá pětinu všech pouští světa a neustále ho přibývá. Kde se ale bere? Co to vlastně je?

Pouštní písek, to jsou vlastně nepatrná zrníčka horniny (0,05 do 2 mm), zrnka oxidu křemičitého (křemen je totiž jedním z nejběžnějších zemských minerálů), „vyráběná“ erozí, tedy působením větru, vody a extrémních teplot. Prach a písek unášený větrem donekonečna obrušuje skálu jako brusný papír, voda zas zevnitř narušuje vazby, které drží jednotlivá zrna u sebe a vyplavuje je.
Průměrné roční teploty jsou na pouštích sice vysoké, například na Sahaře 26oC (v Praze pro srovnání jen 9,7oC), ale v noci klesají mnohdy i hluboko pod nulu. Extrémní rozdíly teplot na povrchu pouště tedy mohou tak během 24 hodin dosáhnout i více než 90oC! Navíc na Sahaře svítí slunce 4300 hodin za rok (v Praze jen 1902 hodin). Nelze se potom divit, že písku ve světě neustále přibývá. Z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že například na jihu Sahary se hranice pouště posunuje každý den o 6 – 8 metrů, tedy za rok o více než 2 km!
Přes toto nehostinné prostředí se na okrajových částích pouští můžeme setkat například s antilopami. 
O písku říkáme, že je žlutý, ale čistý křemičitý písek je obvykle bílý, jenže takový najdeme málokde. Žlutavé až červenavé zbarvení mají na svědomí oxidy železa a manganu, vysávané extrémně vysokými teplotami z horniny spolu s vodou. Ty se pak na křemenných zrncích usazují a tvoří na nich barevné povlaky.
Podíváme-li se na zrnka písku jakékoli pouště pod mikroskopem, zjistíme, že ani jedno nemá mezi ostatními dvojníka. Liší se tvarem, velikostí, barvou, tvrdostí i chemickým složením, mají v sobě různé příměsi, některé jsou čisté křemeny… Není prostě písek jako písek!

reklama
Související články
Jsou menší než zrnko soli, a jsme s nimi v kontaktu možná víc, než bychom si uvědomovali. Kolují nám v krvi, zaplňují naše plíce, dokonce i střeva. A to pořád není to nejhorší… Podle posledních závěrů vdechnou lidé ročně zhruba 22 000 000 mikro i nanoplastů. A to jednoduše proto, že jsou prakticky všude, v […]
Procházka v lese, spojená se sběrem hub nebo lesního ovoce, je příjemná záležitost. Ale na různých místech světa můžete narazit také na takzvané potravinové lesy, které sice les připomínají, ale plní jiný účel Jde hlavně o pomoc lidem, kteří mají problémy se zásobováním potravinami. Například v USA existuje více než 6500 venkovských a městských oblastí, […]
Bylo to právě (tepelně zpracované) maso, které nasměrovalo člověka na jinou vývojovou linii oproti jiných hominidům (lidoopům). Tisíce staletí zažitá tradice, že maso pochází výhradně ze zvířat, už ale neplatí. Je tu nový druh – maso laboratorní. Letošní rok mohou Američané označit za zlomový. Po Singapuru se totiž západní velmoc stala druhou na světě, která […]
Hlavním tématem letošního ročníku Noci vědců je „tajemství“. Avšak několik lákadel, které na 6. října připravuje Slezská univerzita v Opavě, můžeme prozradit už nyní. V nabídce je například vesmír, umělá inteligence, hry pro děti, ochutnávka středověké kuchyně nebo jedlého hmyzu. Vstup je zdarma. Dlouho do noci budou mít otevřena všechna tradiční univerzitní místa a budovy […]
V současné době patří Česká republika mezi pět největších pěstitelů chmele na světě. Nejvyužívanější odrůdou při výrobě českého piva je chmel, pocházející ze Žatecké chmelařské oblasti. Dalšími oblastmi pěstování chmele jsou Úštěcko a pak Tršická pánev s lokalitami na Přerovsku, Olomoucku a Hranicku. Právě odtud pochází chmel pro nové pivo Litovel Josef…   České odrůdy chmele […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz