10 největších šelem

Šelmy patří mezi nejohroženější zvířata světa. Za jejich vymíráním stojí skutečnost, že mnohé druhy v minulosti člověka přímo ohrožovaly a zároveň měly kvalitní kožešinu.Šelmy patří mezi nejohroženější zvířata světa. Za jejich vymíráním stojí skutečnost, že mnohé druhy v minulosti člověka přímo ohrožovaly a zároveň měly kvalitní kožešinu.

Škody napáchané na šelmách v minulých desetiletích se dnes často napravují jen s obtížemi a k vybíjení se přidává další problém, ztráta životního prostředí.
Šelmy se často stávaly symboly síly a jako takové sloužily za terč pro dokazování schopností „lovců“. Trofej kůže z dospělého lvího samce, ledního medvěda či amerického grizzlyho byla chloubou každého dobrodruha ještě v první polovině minulého století. Nebezpeční obři se tak stali ve volné přírodě až na několik výjimek značnou vzácností. K nejvíce ohroženým patří všichni největší zástupci této skupiny živočichů.

1. Medvěd hnědý
Hmotnost: 100 – 1000 kg
Délka: 2 – 3 m
Rozšíření: v lesích mírného pásma po celém světě
Tento druh patří mezi nejrozšířenější a také nejrozmanitější medvědy. Do 19. století se vyskytoval i na našem území. Poslední volně žijící medvěd byl v Čechách zastřelen roku 1856, ale občas s k nám ještě v současnosti nějaký jedinec zatoulá zejména ze soudního Slovenska. Je popsáno více než 15 poddruhů, přičemž největším z nich je americký grizzly dosahují hmotnosti až jedné tuny. V Evropě se vyskytuje medvěd brtník, který může dosáhnout hmotnosti až 300 kg.

2. Medvěd lední
Hmotnost: 400 – 700 kg
Délka: 2 – 3,5 m
Rozšíření: Arktida

Jeden z mála velkých savců, který se dokázal přizpůsobit drsným podmínkám u severního pólu, vyniká mnoha neuvěřitelnými schopnostmi. Duté chlupy jeho srsti, které jsou naplněny vzduchem, mu poskytují dokonalou izolaci proti chladu, barevné maskování i odlehčení těžkého těla při plavání. K plavání pod vodou mu napomáhá i fakt, že dokáže uzavřít nozdry a zadržet dech až na půl hodiny. Traduje se o něm, že má mezi medvědy nejlepší čich – dokáže najít dýchací otvory tuleňů i pod 90centimetrovou vrstvou sněhu a kořist ucítí na kilometry daleko. V současnosti je jeho životní prostředí vážně ohroženo klimatickými změnami.

3. Tygr
Hmotnost: 100 – 300 kg
Délka: 1,5 – 3 m
Rozšíření: lesy jižní Asie, ruské pobřeží Tichého oceánu
Přestože je tygr poměrně široce rozšířen a dokázal se přizpůsobit různým druhům klimatu, patři k nejohroženější živočichům na světě. Zahrnuje 8 poddruhů, přičemž největším z nich (a zároveň největší kočkovitou šelmou světa) je tygr usurijský, obývající chladné severní pobřeží Tichého oceánu. V přírodě i přes značné ochranářské úsilí v současnosti zbývá pouze kolem 200 jedinců. O tygrech je známo, že patří k nejnáruživějším spáčům. Odpočinek si dopřávají až 16 hodin denně.

4. Baribal černý
Hmotnost: 55 – 300 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: lesy Severní Ameriky

V rozporu se svým jménem nemusí být baribal puuze černý, vyskytují se i varianty se skořicovou či dokonce plavou srstí. Narozdíl od dravého ledního medvěda dává baribal přednost rostlinným plodům a drobným živočichům, zejména hmyzu. Větší kořist loví jen výjimečně. Ze všech medvědů se dokázal s přítomností člověka vypořádat nejlépe, nejčastěji se mu raději klidí z cesty. Díky tomu se jeho počty nesnižují tak drasticky jako u ostatních druhů.

5. Lev
Hmotnost: 120 – 250 kg
Délka: 1,5 – 2,5 m
Rozšíření: střední Afrika, severozápadní Indie

Ačkoli lev v minulosti obýval i Evropu a Asii, v současnosti se jeho výskyt omezuje pouze na Afriku a přísně chráněnou oblast Gir v severozápadní Indii, kde přežívá několik stovek posledních jedinců poddruhu lev perský. Lev je jako jediná velká kočka společenským zvířetem. Ve smečkách loví zejména velkou kořist, ale jídelníček se doplňují i o hlodavce i plazy.

6. Medvěd ušatý
Hmotnost: 100 – 200 kg
Délka: 1,5 – 2 kg
Rozšíření: lesnaté hory jihovýchodní Asie

Tento druh je do značné míry podobný baribalovi, liší se však nápadnou bílou skvrnou ve tvaru V na hrudi a dlouhýma kulatýma ušima, podle který dostal i své jméno. Dokáže hbitě šplhat po stromech a živí se především plody a hmyzem. Narozdíl od baribala si však nenechá od člověka všechno líbit, a často se chodí přiživovat na jeho pole. Jeho stavy kromě jiného ohrožují i pověry, podle kterých jsou některé části jeho těla považovány za léčivé.

7. Medvěd pyskatý
Hmotnost: 55 – 190 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: jižní Asie

Mírumilovný druh medvěda se může pochlubit nepřehlédnutelným zevnějškem. Jeho tělo je pokryto hustou neuspořádanou tmavou srstí, která na krku a hlavě přechází v dlouhé střapce. Typické je i jeho výrazné zbarvení, kdy se ke kruhové bílé skvrně na prsou přidává i světlé zbarvení čenichu. Živí se zejména společenským hmyzem, kterému s oblibou rozbíjí hnízda za pomoci až 8 cm dlouhých drápů na předních končetinách. Do rozhrabaného hnízda pak zasune čenich, uzavře nozdry a za pomoci dlouhých horních pysků (podle nichž získal své jméno) vytvoří podtlak, kterým nasává termity nebo mravence do své tlamy. Nepohrdne však ani rostlinnými plody.

8. Medvěd brýlatý
Hmotnost: 60 – 180 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: jihoamerické Andy

Jedná se o jediného medvěda Jižní Ameriky, který žije v lesnatých oblastech na pobřeží moře i vysoko v horách. Je výborně přizpůsoben šplhání po stromech, živí se rostlinnou potravou, hmyzem a drobnými obratlovci. Své jméno získal podle světlejší kruhové kresby kolem očí. Jeho populace v současnosti činí kolem 1000 jedinců.

9. Panda Velká
Hmotnost: 75 – 160 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: horské bambusové lesy západní Číny

Přestože se jedná o šelmu, je to „zapřisáhlý“ býložravce, jenž se živí dokonce pouze bambusem. Díky tomu je panda mezi savci nejužším potravním specialistou na světě. Jelikož bambus není zrovna výživná strava, má panda zavalité tělo a pohybuje se jen pomalu, aby co nejvíce šetřila energií. K životu v bambusových porostech si dokonce vyvinula šestý prst, nepravý palec, který slouží k lepšímu uchopení stvolů. Její specializace ji dovedla na pokraj vyhubení, kdy s úbytkem bambusových porostů přišla téměř zcela o životní prostředí. V současnosti se ve volné přírodě vyskytuje pouze kolem tisícovky posledních jedinců.

10. Jaguár
Hmotnost: 40 – 160 kg
Délka: 1 – 2 m
Rozšíření: severní část Jižní Ameriky

Je jedinou jihoamerickou velkou kočkou. Vyskytuje se ve dvou barevných variantách, plášťově černé a zlaté s černými skvrnami. Ke své kořisti se většinou nepozorovaně připlíží po zemi, je však i výborným plavcem a nebojí se bojovat dokonce ani s kajmany. Jedná se o samotářské zvíře. Přestože je jeho lov zakázán, jeho stavy se nadále rychle snižují, a to zejména v důsledku úbytku životního prostředí.

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Projekt na záchranu antilop Derbyho: 14 mláďat a 800 proškolených studentů

Projekt na záchranu antilop Derbyho:...

Už několik let je Safari Park Dvůr Králové významně zapojen do aktivit...
I strnadi mají nářečí.

I strnadi mají nářečí.

Vědci z Univerzity Karlovy, Akademie věd a České společnosti ornitologické právě...
Přátelské soužití s netopýry: Nizozemské město kvůli nim zavedlo červené osvětlení

Přátelské soužití s netopýry:...

Nizozemské město Zuidhoek-Nieuwkoop bychom mohli jen stěží kritizovat za nedostatečné...
Rozzuří býka výhradně rudá barva? Pouhý mýtus!

Rozzuří býka výhradně rudá barva?...

„Zapůsobilo ta na něj jako rudý hadr na býka,” říkávají lidé s oblibou,...
Hroši ve dvorském safari parku si užívají letní teploty

Hroši ve dvorském safari parku si...

Teplé červnové počasí tráví hroši ve dvorském safari parku svou oblíbenou...
Co mají schránky ramenonožců společného s klimatickými změnami a letectvím?

Co mají schránky ramenonožců...

Světové oceány jsou místem, kde život vzniká. V uplynulých 500 milionech se...
Světové hvězdy na výstavě v Safari Parku Dvůr Králové vyzývají k omezení obchodu s ohroženými druhy

Světové hvězdy na výstavě v Safari Parku...

V rámci kampaně OSN s názvem Wild for Life upozorňují na problematiku...
Velká výstava bezobratlých v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK

Velká výstava bezobratlých v...

Botanická zahrada PřF UK v Praze ožije v první polovině června nejrůznější “havětí”....
Smrt rukou člověka: Velemlok čínský je na pokraji vyhubení

Smrt rukou člověka: Velemlok...

Velemlok čínský (Andrias davidianus) je největším mlokem na světě, dosahujícím...
Příběh zubrů v loveckém zámku Ohrada

Příběh zubrů v loveckém zámku...

Věděli jste, že v roce 1923 na světě zbylo pouze 53 zubrů? Příběh zubra,...

Nenechte si ujít další zajímavé články

„Bože, ono to mluví!“ aneb příběh utrženého sluchátka

„Bože, ono to mluví!“ aneb příběh...

Lze si představit současnou civilizaci bez mobilů? Asi těžko. Telefony mohou...
100 let španělské chřipky: Masová vražedkyně si oběti nevybírala!

100 let španělské chřipky: Masová...

Rok 1918 se nese v duchu prolité krve. Světem už čtvrtý rok cloumá...
Octová dieta: Bizarním prostředkem ke zhubnutí se tráví i lord Byron

Octová dieta: Bizarním prostředkem...

Lžičce jablečného octu před každým jídlem údajně vděčí za své postavy i...
Jaké bude marťanské menu?

Jaké bude marťanské menu?

O pilotovaném letu k Marsu se v odborných i laických kruzích hovoří poměrně...
Tužka: Svět s ní píše už 460 let!

Tužka: Svět s ní píše už 460 let!

Tenký váleček grafitu zasazený do kousku dřeva. Snadno se s ním píše, napsané...
Frank: Město, na které dopadne 90 milionů tun skály!

Frank: Město, na které dopadne 90...

Když je něco pevné jako skála, tak to ještě nemusí být pevné. A když...
VIDEO: Děti tak nemocné, že musejí žít ve speciální bublině

VIDEO: Děti tak nemocné, že musejí...

Vzácná porucha imunity má za následek to, že dítě musí žít...
Proč si čeští diplomati dovolil kritizovat samotného papeže?

Proč si čeští diplomati dovolil...

Nikdo dodnes přesně neví, kdo panoš Jaroslav vlastně byl! Například historik...
Průzkum: Manželství zdraví neprospívá!

Průzkum: Manželství zdraví...

Dlouhá léta se čtenáři společenských rubrik mohli seznamovat s výzkumy, že...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.