Domů     Příroda
10 největších šelem
21.stoleti 18.5.2007

Šelmy patří mezi nejohroženější zvířata světa. Za jejich vymíráním stojí skutečnost, že mnohé druhy v minulosti člověka přímo ohrožovaly a zároveň měly kvalitní kožešinu.Šelmy patří mezi nejohroženější zvířata světa. Za jejich vymíráním stojí skutečnost, že mnohé druhy v minulosti člověka přímo ohrožovaly a zároveň měly kvalitní kožešinu.

Škody napáchané na šelmách v minulých desetiletích se dnes často napravují jen s obtížemi a k vybíjení se přidává další problém, ztráta životního prostředí.
Šelmy se často stávaly symboly síly a jako takové sloužily za terč pro dokazování schopností „lovců“. Trofej kůže z dospělého lvího samce, ledního medvěda či amerického grizzlyho byla chloubou každého dobrodruha ještě v první polovině minulého století. Nebezpeční obři se tak stali ve volné přírodě až na několik výjimek značnou vzácností. K nejvíce ohroženým patří všichni největší zástupci této skupiny živočichů.

1. Medvěd hnědý
Hmotnost: 100 – 1000 kg
Délka: 2 – 3 m
Rozšíření: v lesích mírného pásma po celém světě
Tento druh patří mezi nejrozšířenější a také nejrozmanitější medvědy. Do 19. století se vyskytoval i na našem území. Poslední volně žijící medvěd byl v Čechách zastřelen roku 1856, ale občas s k nám ještě v současnosti nějaký jedinec zatoulá zejména ze soudního Slovenska. Je popsáno více než 15 poddruhů, přičemž největším z nich je americký grizzly dosahují hmotnosti až jedné tuny. V Evropě se vyskytuje medvěd brtník, který může dosáhnout hmotnosti až 300 kg.

2. Medvěd lední
Hmotnost: 400 – 700 kg
Délka: 2 – 3,5 m
Rozšíření: Arktida

Jeden z mála velkých savců, který se dokázal přizpůsobit drsným podmínkám u severního pólu, vyniká mnoha neuvěřitelnými schopnostmi. Duté chlupy jeho srsti, které jsou naplněny vzduchem, mu poskytují dokonalou izolaci proti chladu, barevné maskování i odlehčení těžkého těla při plavání. K plavání pod vodou mu napomáhá i fakt, že dokáže uzavřít nozdry a zadržet dech až na půl hodiny. Traduje se o něm, že má mezi medvědy nejlepší čich – dokáže najít dýchací otvory tuleňů i pod 90centimetrovou vrstvou sněhu a kořist ucítí na kilometry daleko. V současnosti je jeho životní prostředí vážně ohroženo klimatickými změnami.

3. Tygr
Hmotnost: 100 – 300 kg
Délka: 1,5 – 3 m
Rozšíření: lesy jižní Asie, ruské pobřeží Tichého oceánu
Přestože je tygr poměrně široce rozšířen a dokázal se přizpůsobit různým druhům klimatu, patři k nejohroženější živočichům na světě. Zahrnuje 8 poddruhů, přičemž největším z nich (a zároveň největší kočkovitou šelmou světa) je tygr usurijský, obývající chladné severní pobřeží Tichého oceánu. V přírodě i přes značné ochranářské úsilí v současnosti zbývá pouze kolem 200 jedinců. O tygrech je známo, že patří k nejnáruživějším spáčům. Odpočinek si dopřávají až 16 hodin denně.

4. Baribal černý
Hmotnost: 55 – 300 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: lesy Severní Ameriky

V rozporu se svým jménem nemusí být baribal puuze černý, vyskytují se i varianty se skořicovou či dokonce plavou srstí. Narozdíl od dravého ledního medvěda dává baribal přednost rostlinným plodům a drobným živočichům, zejména hmyzu. Větší kořist loví jen výjimečně. Ze všech medvědů se dokázal s přítomností člověka vypořádat nejlépe, nejčastěji se mu raději klidí z cesty. Díky tomu se jeho počty nesnižují tak drasticky jako u ostatních druhů.

5. Lev
Hmotnost: 120 – 250 kg
Délka: 1,5 – 2,5 m
Rozšíření: střední Afrika, severozápadní Indie

Ačkoli lev v minulosti obýval i Evropu a Asii, v současnosti se jeho výskyt omezuje pouze na Afriku a přísně chráněnou oblast Gir v severozápadní Indii, kde přežívá několik stovek posledních jedinců poddruhu lev perský. Lev je jako jediná velká kočka společenským zvířetem. Ve smečkách loví zejména velkou kořist, ale jídelníček se doplňují i o hlodavce i plazy.

6. Medvěd ušatý
Hmotnost: 100 – 200 kg
Délka: 1,5 – 2 kg
Rozšíření: lesnaté hory jihovýchodní Asie

Tento druh je do značné míry podobný baribalovi, liší se však nápadnou bílou skvrnou ve tvaru V na hrudi a dlouhýma kulatýma ušima, podle který dostal i své jméno. Dokáže hbitě šplhat po stromech a živí se především plody a hmyzem. Narozdíl od baribala si však nenechá od člověka všechno líbit, a často se chodí přiživovat na jeho pole. Jeho stavy kromě jiného ohrožují i pověry, podle kterých jsou některé části jeho těla považovány za léčivé.

7. Medvěd pyskatý
Hmotnost: 55 – 190 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: jižní Asie

Mírumilovný druh medvěda se může pochlubit nepřehlédnutelným zevnějškem. Jeho tělo je pokryto hustou neuspořádanou tmavou srstí, která na krku a hlavě přechází v dlouhé střapce. Typické je i jeho výrazné zbarvení, kdy se ke kruhové bílé skvrně na prsou přidává i světlé zbarvení čenichu. Živí se zejména společenským hmyzem, kterému s oblibou rozbíjí hnízda za pomoci až 8 cm dlouhých drápů na předních končetinách. Do rozhrabaného hnízda pak zasune čenich, uzavře nozdry a za pomoci dlouhých horních pysků (podle nichž získal své jméno) vytvoří podtlak, kterým nasává termity nebo mravence do své tlamy. Nepohrdne však ani rostlinnými plody.

8. Medvěd brýlatý
Hmotnost: 60 – 180 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: jihoamerické Andy

Jedná se o jediného medvěda Jižní Ameriky, který žije v lesnatých oblastech na pobřeží moře i vysoko v horách. Je výborně přizpůsoben šplhání po stromech, živí se rostlinnou potravou, hmyzem a drobnými obratlovci. Své jméno získal podle světlejší kruhové kresby kolem očí. Jeho populace v současnosti činí kolem 1000 jedinců.

9. Panda Velká
Hmotnost: 75 – 160 kg
Délka: 1,5 – 2 m
Rozšíření: horské bambusové lesy západní Číny

Přestože se jedná o šelmu, je to „zapřisáhlý“ býložravce, jenž se živí dokonce pouze bambusem. Díky tomu je panda mezi savci nejužším potravním specialistou na světě. Jelikož bambus není zrovna výživná strava, má panda zavalité tělo a pohybuje se jen pomalu, aby co nejvíce šetřila energií. K životu v bambusových porostech si dokonce vyvinula šestý prst, nepravý palec, který slouží k lepšímu uchopení stvolů. Její specializace ji dovedla na pokraj vyhubení, kdy s úbytkem bambusových porostů přišla téměř zcela o životní prostředí. V současnosti se ve volné přírodě vyskytuje pouze kolem tisícovky posledních jedinců.

10. Jaguár
Hmotnost: 40 – 160 kg
Délka: 1 – 2 m
Rozšíření: severní část Jižní Ameriky

Je jedinou jihoamerickou velkou kočkou. Vyskytuje se ve dvou barevných variantách, plášťově černé a zlaté s černými skvrnami. Ke své kořisti se většinou nepozorovaně připlíží po zemi, je však i výborným plavcem a nebojí se bojovat dokonce ani s kajmany. Jedná se o samotářské zvíře. Přestože je jeho lov zakázán, jeho stavy se nadále rychle snižují, a to zejména v důsledku úbytku životního prostředí.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz