Americká studie ukazuje, že mezi lidmi trpícími Parkinsonovou chorobou je méně kuřáků než mezi zdravou populací.Lékaři sbírali evidenci o tom, že kuřáci jsou k Parkinsonovi náchylní méně než nekuřáci, již po několik desetiletí. Tabáku však nechtěli blahodárný vliv přiřknout, jelikož se zdálo, že odolnost je dána genetickou predispozicí. Aby se snížila možnost, že výsledky budou zkreslené různorodostí genů u sledovaných osob, hodnotili se zvlášť členové jednotlivých rodin. Podle této studie je mezi postiženými o 40 % méně kuřáků než u jejich zdravých blízkých příbuzných. A stejný podíl se týká i zvýšené konzumace kávy. Lékaři však upozorňují, že 40% snížení rizika propuknutí Parkinsonovy choroby ani zdaleka nevyrovná škodlivé důsledky kouření a častého popíjení kávy. Účinek potlačování této choroby připisují stimulaci některých mozkových buněk k sekreci dopaminu (látka, která zajišťuje přenos nervových vzruchů) kofeinem a nikotinem, což zabraňuje jejich předčasnému odumírání.