Exotické plody od A do Ž

V prodejnách občas vídáme různé cizokrajné druhy ovoce, o kterých však nevíme zhola nic, nebo jen velice málo. Odkud pocházejí, jak chutnají, čím mohou být našemu zdraví prospěšné?

Ananasovník chocholatý (Ananas comosus) pochází z Paraguaye a Brazílie. Pěstuje se už také v Thajsku, Číně, na Havaji, Filipínách, ve Středozemí i v Africe. Ananas je nepravým plodem – vyvíjí se bez předchozího oplodnění z květů. Jeho dužnina nabízí vitaminy C, B1, B2 a enzym bromelin, který štěpí bílkoviny a povzbuzuje trávení. Ananasy se jedí syrové, konzervované, kandované i sušené. Lahodné jsou likéry a víno („chino“). Listy obsahují asi 8 % vlákna, takzvaného ananasového hedvábí, užívaného k výrobě jemné příze. 

Banánovník (Musa spec.) Keř (vysoký 2 – 6 m) původem z Indomalajsie se zabydlel v Asii, Africe, Střední a Jižní Americe. Banány, které se pěstovaly v Číně již ve 2 tisíciletí př. n. l., jsou nejdůležitějším tropickým plodem. Známe jich desítky druhů – ovocných (převažuje žluté zbarvení), zeleninových či moučných (zelená barva, na vaření). Mnohde ve světě slouží i ke krmení hospodářských zvířat.

Citroník kyselý, citron (Citrus limon) původně rostl jižně od Himalájí, v Číně ho kultivovali 500 let př. n. l. Do Evropy se citrony dostaly zásluhou křižáků ve 13. stol. Dalšími druhy citroníku jsou např. limeta a cedrát (bobule zvaná též Adamovo jablko váží až 2,5 kg). Významný se stal citroník mandarinka a zejména už 4 000 let známý citroník čínský (Citrus sinesis) neboli pomeranč (první oranžovník se v Evropě objevil roku 1553). 

Čajovník čínský (Camellia sinensis) – keře vysoké až 6 m s listy o délce do 10 cm. Mladé výhonky se sklízejí až třicetkrát do roka. V Číně ho znají minimálně  4 700 let, do Evropy se díky Arabům dostal roku 1550. Čaj obsahuje 4 – 5 % kofeinu, dále theobromin (alkaloid s podobnými povzbuzujícími vlastnostmi jako kofein) a třísloviny.

Datlovník obecný (Phoenix dactylifera) rostl již ve 4. tisíciletí př. n. l. v Egyptě i Asýrii. Známe asi 40 různých forem této základní potraviny milionů lidí. Nejvíce datlí, jejichž dužnina obsahuje 60 – 70 % cukru, se dříve urodilo v Iráku (80 % světového obchodu). Bohatá úroda bývá v Egyptě, Íránu, Saúdské Arábii, Alžírsku, Pákistánu a Tunisku.

Eukalyptus (Eucalyptus) čili blahovičník. Reprezentuje ho na 350 různých druhů, které mají většinou podobu stromů (vysokých až 90 m). Nejvíc se rozšířil v Austrálii a Malajsii. Jeho listy vylučují vysoce účinné silice, aromatické látky, jež rostlině slouží jako ochrana proti parazitům, bakteriím, virům a plísním. Silice některých druhů blahovičníků obsahují látky, účinné proti virům chřipky typu A a B.

Fíkovník smokvoň (Ficus carica) se pěstoval již před 5000 roky v  Přední Asii, odkud se v 7.století př. n. l dostal do Řecka. Keř dorůstá do výšky 7 – 10 m. Otvor květenství je velmi malý, takže ho může opylovat jediný druh hmyzu – žlabatka duběnková. Opravdovými plody jsou malé oříšky ukryté v nepravém kulovitém plodu, dlouhém až 8 cm. Fíky nabízejí podporu trávení a velké množství ovocného cukru (suché obsahují až 75 % sacharidů).

Grapefruit (Citrus paradisi). První objev se datuje do roku 1750 v Portoriku, od roku 1880 se ve velkém pěstuje na Floridě, později i v Jižní Africe, Izraeli a všech tropických oblastech. Dužnina má žlutou, růžovou či červenou barvu. Typickou hořkou chuť způsobuje látka naringin, která lehce projímá a podporuje metabolismus – proto se doporučuje i při hubnutí. Za původní formu ušlechtilejšího grapefruitu odborníci považují citroník největší. Můžeme se setkat i s velkým hruškovitým grapefruitem zvaným pompel (váží až 2, 5 kg). 

Hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum) je stále zelený strom pocházející z Moluckých ostrovů v Indonésii. Oblíbené koření hřebíček jsou vlastně jeho usušená nerozvitá květní poupata s 15 17 % silice. Největším vývozcem je Zanzibar, Indonésie a Madagaskar.

Chlebovník má přes 50 druhů. Nejrozšířenější je chlebovník obecný (Artocarpus communis), který pochází z Malajsie, odkud se rozšířil do všech tropických oblastí. Plody vážící až 2 kg a obsahují 20 – 22 % škrobu. Sklízejí se ještě zelené a nezralá dužnina se vaří či peče. Po dozrání má zlatá dužnina sladkou a ostrou chuť. Největší ovoce ze všech ovocných rostlin poskytuje Artocarpus heterophyllus – džekfrut (jackfruit) – plodenství dlouhé 30 – 90 cm a široké i 50 cm váží několik desítek kg.

Ibišek jedlý (Abelmoschus esculentus) pochází z tropické Asie, kde se  pěstoval už před 2 tisíci lety. Dává špičaté pětihranné plody, podobné malé zelené paprice, jež se sklízejí mladé, nedozrálé, krátce po odkvětu. Jsou křehké, slizovité a asi 5 – 6 cm dlouhé. Ibišek jedlý obsahuje mnoho slizovitých látek, které prospívají střevnímu traktu. Má velmi nízkou energetickou hodnotu a proto se hodí do redukčních diet. Semena se praží. 

Juvie ztepilá (Bertholletia excelsa) – divoce rostou stromy – u nás známe jejich  para ořechy. Pocházejí z Brazílie a nejsou to vlastně ořechy, ale semena kulovité tobolky o průměru 30 cm. Ta váží až 30 kg a plod ukrývá 15 – 40 semen.

Kávovník arabský (Coffea Arabica) pochází z Kaffy, což je oblast v Etiopii. Do západní Evropy se káva dostala až roku 1576. V současné době známe 40 rodů kávy, Coffea arabica je však nejrozšířenější a poskytuje až 90% světové produkce. „Kávové boby“ jsou semena červené peckovice, zvané kávová třešeň. Zrají 8 – 12 měsíců, přičemž v jednom plodu se tvoří dvě semena. Plody se suší na slunci, v závěrečné fázi se kávová semena praží. Obsahují mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost.

Lilek vejcoplodý (Solanum melongena) neboli baklažán má svůj dávný domov v Indii, odkud se šířil do teplých oblastí celého světa. Název získal podle toho, že staré druhy lilku byly světlé o velikosti vejce. Plody obsahují cca 1,4 % bílkovin, 0,2% tuku, 5,6 % sacharidů, 0, 4 % vlákniny a 0,6 % minerálních látek. Konzumují se vařené, smažené či dušené. Nezralé plody obsahují jedovatý solanin! 

Meloun vodní (Citrullus vulgaris) – původní vlastí byla Afrika,  kde dosud roste divoce. Odtud se přes 2000 lety dostal do Evropy. Červená dužnina plodu, který váží až 15 kg, obsahuje z 95 % vodu. Konzumují se i jeho olejnatá semena. Připomeňme i žlutý meloun cukrový (Cucumis melo), který má různé varianty: medový (nejčastěji), ananasový, síťkovaný apod.

Nashi – čínská hruška (Pyrus  pyrifolia )– z východní Asie pocházející plod, nejčastěji kulovitě oválného tvaru, někdy mírně zploštělý, s dlouhou stopkou. I když plody některých odrůd mohou dosáhnout hmotnost až jeden kilogram, průměrně váží 150 až 200 gramů.  Podle některých pramenů má nashi diuretický efekt, podporuje trávení, zmírňuje kašel, oddaluje žízeň a eliminuje účinky alkoholu. 

Olivovník evropský (Olea europaea), jeho pravlastí je Orient. Dužnina ukrývá 40 – 60 % oleje. Plody se drtí na kaši a poté třikrát lisují, přičemž nejlepší (panenský) olej je z první várky. Černé olivy vznikají tím, že se olivy zelené nechají pod olivovníkem několik měsíců uležet.

Podzemnice olejná – burské oříšky (Arachis hypogaea) má původ v Jižní Americe, nyní se pěstuje i v Číně, Africe, Indii i USA. Po samosprašném oplodnění květy poklesnou k zemi a semeníky proniknou do půdy, kde se z nich vyvinou oříšky. Obsahují 42 – 55 % tuku a 24 – 35 % bílkovin.

Rýže setá (Oryza sativa) má historii starou přes 6000 let. Nyní je hlavní potravinou pro 60 % obyvatel Země – zejména v Asii (90 % spotřeby). Obsahuje 75 % lehko stravitelných sacharidů, 10 % proteínů, množství minerálních látek a vitamínů skupin B, E a neobsahuje lepek (gluten). 

Sója luštinatá (Glycine max)-  jednoletá bylina pocházející z Východní Asie má boby obsahující až 40 % bílkovin a 20 % tuku. Proto se využívají jako náhražka masa. Pokud se uvaří či nechá naklíčit, poslouží i jako zelenina.

Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima) k nám přišla z Ameriky. Rozeznáváme tykve letní (k nim patří i zucchini – cuketa; s jedlou slupkou) a zimní, kdy se využívá jen dužnina.

Zázvorník lékařský (Zingiber officinale) pochází z Asie. Rozvětvené kořeny (dlouhé až 50 cm) obsahují ostře chutnající směs z pryskyřic a éterických olejů. Slouží jako zelenina, sušený jako koření. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách trávení, revmatismu. 

Ženšen (Panax ginseng) neboli všehoj ženšenový – exotická bylina pocházející z Číny. V překladu znamená „síla země v podobě člověka,“ protože tvarem kořenu připomíná lidské tělo. Doporučován je zejména jako prostředek k posílení organismu a k prevenci stresu.

Více se dozvíte:
Pavel Valíček a kol.:Užitkové rostliny tropů a subtropů, ACADEMIA, 2002
Gabriele Lehari a Peter Colditz: Exotické plody, NS Svoboda, 2002

Rubriky:  Příroda
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Výborní pěvci, nebo krasavci? Ptačí samci můžou mít jen jednu vlastnost!

Výborní pěvci, nebo krasavci? Ptačí...

Příroda spravedlivě nadělila každému od něčeho trochu. U některých druhů...
Cena piva bude stoupat. Kvůli klimatickým změnám

Cena piva bude stoupat. Kvůli...

Velmi výrazně může v blízké budoucnosti stoupnout cena piva. A nejen piva, lidé by se...
Objevení dosud neznámého rostlinného druhu

Objevení dosud neznámého...

Českým biologům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého (UP)...
Etna se sesouvá do moře

Etna se sesouvá do moře

Sicilská sopka Etna se postupně řítí do moře. Její pohyb je zatím...
V Černobylu byla vybudována solární farma

V Černobylu byla vybudována...

Je tomu už více než třicet let, co postihla ukrajinské město Černobyl...
Zeleň zlepšuje prostorovou paměť, zjistili vědci

Zeleň zlepšuje prostorovou paměť,...

Podle čerstvé studie Londýnské univerzity provedené na vzorku 4758 jedenáctiletých dětí...
Oteplování způsobuje v Arktidě vzrůst rostlin!

Oteplování způsobuje v Arktidě...

Mezinárodní vědecká skupina se ve svém výzkumu zaměřila na  rostliny,...
Hmyz ve službách armády? Vojáci ho chtějí využít k ochraně polí

Hmyz ve službách armády? Vojáci ho...

Odborníci z agentury Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné...
Afrika chce skoncovat s malárií

Afrika chce skoncovat s malárií

Malárie je infekční onemocnění, přenášené kousnutím samičky komára rodu...
Vědci odhalili, jak vzniká jed v mořských řasách.

Vědci odhalili, jak vzniká jed v...

V roce 1987 se otrávili hosté restaurace v kanadském Zálivu svatého Vavřince...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nejsilnější magnet světa v Tokyu při pokusech explodoval

Nejsilnější magnet světa v Tokyu...

Věda se hrne kupředu mílovými kroky. A i zdánlivě nevinné věci, jakými...
Kanárkové dívky plnily jedovaté látky do bomb!

Kanárkové dívky plnily jedovaté...

„Máte žluté dítě. Nebojte se, to časem vybledne,“ uklidňuje lékař britskou...
Pozor! Nejkrásnější zvířata jsou současně i ta nejnebezpečnější

Pozor! Nejkrásnější zvířata jsou...

Pěkně ostrá manikúra, jedovaté sliny nebo silná agresivita. Na první pohled...
Tajemná Mona Lisa: Byla konečně odhalena její identita?

Tajemná Mona Lisa: Byla konečně...

Pokud existuje umělecké dílo, které je plné tajemství a záhad, pak je to...
Znáte 7 nejposvátnějších míst na Zemi?

Znáte 7 nejposvátnějších míst na...

Víra a náboženství provázejí lidstvo od počátku věků. Jako projevení úcty proto...
Kdo jsou nejsilnější ženy světa?

Kdo jsou nejsilnější ženy světa?

Jestli si myslíte, že ženy jsou slabší než muži, po...
Jaký byl účel tetování ledového muže? Vědci předpokládají, že léčba

Jaký byl účel tetování ledového muže?...

Ledový muž Ötzi, starý více než 5000, let si stále střeží některá ze svých...
Extravagance na hlavě: Marie Antoinetta nosila v loknách i láhev s vodou

Extravagance na hlavě: Marie...

„Čepici, kuklu, helmu nebo hučku?“ Ať si narazím na hlavu cokoli,...
Jak včely vyrábějí med?

Jak včely vyrábějí med?

Po desetitisíce let lidé používali med jako takřka jediné dostupné sladidlo....
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.