Domů     Zajímavosti
Jak si jednou budou děti hrát?
21.stoleti 17.11.2006

„Hrej si, tu máš kohouta!“, přibližuje K. J. Erben v básni Polednice to, s čím si kdysi děti hrávaly. Dnes by možná frustrovaná matka zvolala: „Hrej si, tu máš digihru. “ Nejnovější průzkumy dokazují, že hračkářský průmysl se od základů mění za vydatné pomoci spotřební elektroniky. S čím se tedy zabaví naši prapotomci za 50 či 100 let?„Hrej si, tu máš kohouta!“, přibližuje K. J. Erben v básni Polednice to, s čím si kdysi děti hrávaly. Dnes by možná frustrovaná matka zvolala: „Hrej si, tu máš digihru. “ Nejnovější průzkumy dokazují, že hračkářský průmysl se od základů mění za vydatné pomoci spotřební elektroniky. S čím se tedy zabaví naši prapotomci za 50 či 100 let?

„Děti dnes mají daleko větší přehled o dění kolem sebe. Je více obchodů, časopisů, televizních pořadů a dalších mediálních prostředků, ze kterých se na   děti informace jen hrnou. I rodiče mají větší přehled a více se zajímají o nové a vzrušující věci, které mohou jejich dítěti prospět. Proto pociťují potřebu dát svým dětem to, co oni sami neměli,“ řekla 21. STOLETÍ americká pediatrička a pedagožka dr. Kathleen Alfano, vedoucí sekce výzkumu a rozvoje dítěte americké hračkářské firmy Fisher-Price. 

Jsou kostky již minulostí?
Dávno pryč jsou doby, kdy kluci roztáčeli bičíkem dřevěnou „káču“ či  odpalovali „špačka“ z kusu dřeva. Každá dívka však měla svou panenku, kluci plyšového medvěda. Prapůvodní dřevěné kostky, se kterými si hrály celé generace dětí, časem ustoupily plastovým a stavebnici LEGO.
S příchodem herních videokonzolí do domácností se stále více ukazovalo, že zájem o tradiční hračky klesá. Proto se přední výrobci zaměřili na novou generaci hraček, napěchovanou moderní elektronikou. A tento trend má pokračovat i nadále.
Mnohé typy hraček však zůstávají, předávají se z generace na generaci. Souvisí to s tím, že fyzický a hlavně psychický vývoj dítěte (především předškolního věku) se ani v příštím století nijak převratně nezmění.

Každý věk chce jinou hračku
Základní zásadou je nabídnout dětem hračku nejvhodnější pro daný věk. Začínáme od úvodního měsíce života dítěte, kdy se přizpůsobuje podmínkám nového, zcela neznámého prostředí. Hlavní je osobní kontakt, užíváme chrastítka, kousací kroužky, barevné kolotoče nad postýlku (s pohybujícími se předměty), aby se procvičil zrak, sluch a hmat. ….
Velký význam pro větší děti mají hračky, které vyrobí s pomocí rodičů -mj.  pokojíček pro panenku z krabice od bot či kosmickou raketa z plastové lahve. To rozvíjí a podporuje dětské sebevědomí.

Dřevo nebo kosmické materiály?
Značné proměny v budoucnu čeká materiál, ze kterého se hračky budou vyrábět? Dr. Alfano pro 21. STOLETÍ upřesnila: „První hračky byly většinou dřevěné, tahací a zábavné. Postupy při jejich výrobě ovlivnily postupné objevy nových materiálů a výrobních procesů – ocel a plasty. Také v budoucnosti budou hračky využívat nejmodernější materiály i nejnovější technologie.“
Už se dokonce objevují pokusy perspektivně používat materiály, které se prvotně vyvíjely pro potřeby kosmického programu.

Elektronická éra
Využívání elektronických prvků v nejrůznějších hračkách je zvlášť typické pro americkou společnost Jakks Pacifik. Tady se zrodila panenka Cabbage Patch Kids, která dlouhodobě chodí a mluví (díky speciálnímu magnetofonu). Mnohé hračky zas využívají rozmanitá zvuková či světelná čidla.
Hračkami se ovšem stávají i samotné elektronické přístroje. Například pomocí multimediálního přehrávače si kluci a holky stahují oblíbené filmy z dětských televizních kanálů. Pro děti od osmi let se vyrábí i speciální digitální kamera, přehrávač MP 3 či videokamera v podobě panenky pojmenované Bratz.
Brzy se na trhu objeví i mobilní telefon, ve kterém budou i výukové hry. Hlavním trendem vývoje hraček je totiž propojit zábavu s výukou, a to již od co  nejútlejšího věku. Řada výukových hraček má rozsáhlé softwarové vybavení s úplně novým systémem, který reaguje na dotek či pouhou hudbu. Japonští výrobci se zas chystají nabídnout dětským zájemcům speciální roboty, které budou i sportovat.

Žádná hračka nenahradí rodiče
Firma Fischer-Price má nejen projektanty nových hraček, ale i speciální pracoviště, tzv. Play Laboratory. Najdeme jí v East Aurora poblíž New Yorku a firma tam každoročně zve přes tisíc rodičů (hlavně maminek), aby se jich odborníci zeptali, jaké hračky by si přáli v budoucnu. Každý rok se tady zrodí 2500 nových návrhů, realizuje se však jen zhruba 50.
Mezinárodní asociace hračkářského průmyslu (TIA) upozorňuje „Přesun dětské pozornosti od tradičních hraček, jakými jsou puzzle, deskové hry a mechanické hračky, k elektronickým přístrojům způsobí, že děti budou rychleji dospívat.“
Na druhou stranu odborníci nevylučují, že únikem z přetechnizovaného světa se stanou právě tradiční hry. Kdoví, možná se naši potomci rádi občas vrátí i k Erbenovu kohoutovi.
Pokud jde o vzdálenou budoucnost, jisté je, že bude i nadále platit zkušenost dr. Kathleen Alfano: „Nejdůležitější potřebou malých dětí je láska jejich rodičů a rodiny. Je velmi důležité, aby si rodiče s dětmi povídali, zpívali jim a četli.“

Více se dozvíte:
www.fisher- price.com
http://hracky.webz.cz/

Co hračka ovlivňuje u dítěte?
 Zrak – zářivé kontrastní barvy přitahují pozornost očí
 Sluch – chrastítka, pískačky, cinkátka a příjemná hudba 
 Hmat – různé materiály, vzory a drobné předměty 
 Představivost – tu podporují zejména nejrůznější stavebnice 
 Čichové vjemy- některé hračky podněcují vnímání vůní např. jablka, jahod,
vanilky
Jde i o rozvoj motoriky, myšlení a řeči, citů (libé barvy, zvuky aj.), sociální vztahy (spolupráce s dalšími dětmi), povahové rysy (soustředění)

Krteček dostal elektroniku
Na celém světě se loni prodaly hračky za 21 miliard dolarů (asi 520 mld Kč). Hitem je mj. medvídek Care, který díky počítačovému čipu sám předčítá dětem pohádky. Pro starší jsou to digitální kamery, videohry nebo přehrávače.
U nás se podle průzkumu nejvíce prodávají interaktivní hračky se zabudovanou elektronikou. Tu má v sobě už i oblíbený Krteček. Zůstává sice stále plyšový, ale už umí reagovat na stisk ruky.
Holčičky si nyní oblíbily elektronickou kuchyňku, žehličky a pračky. Naši kluci zas favorizovali obojživelné auto, brýle na noční vidění, zařízení na dálkový odposlech…

Světově známá hračkářská firma
Fisher-Price (USA) rozdává radost už přes 75 let. Její zásluhou tak roku 1938 poprvé potěšil svět dětí tahací pejsek Snopy Sniffer. Kupodivu oblibu neztratil dodnes, samozřejmě se podobou a dovednostmi výrazně změnil, přizpůsobil se moderní době.
O deset let později se na cestu vydal hrací slon. Od roku 1962 se světovým hitem stal tahací telefon, deset let poté první dětský gramofon. Experti Fisher Price představili už roku 1968 jako první figurky „malých lidiček“ (Little People). Za třicet let už lákaly na Rescue Heroes, první nenásilné akční figurky na trhu.
Velmi důležité jsou zkoušky kvality na speciálních simulátorech. Např. tlačítka, píšťalky, části, které vyskakují nahoru apod. musí vydržet nejméně 1000 zmáčknutí „automatickým prstem“. Požární vůz se uvádí do pohybu 2500krát, aby se vyzkoušely systémy vydávání zvuků. Elektronické spínače a obvody se testují dokonce 150 000krát!

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz