Domů     Příroda
Mráz může i uzdravovat!
21.stoleti 20.10.2006

Dokážete si představit, že musíte pár minut prožít v prostředí, kde digitální teploměr ukazuje 123 stupňů, ovšem pod nulou? Přitom vaše oblečení se příliš neliší od běžného úboru na koupání. Nechcete na to ani pomyslet? Omyl, takový postup velice prospívá zdraví!Dokážete si představit, že musíte pár minut prožít v prostředí, kde digitální teploměr ukazuje 123 stupňů, ovšem pod nulou? Přitom vaše oblečení se příliš neliší od běžného úboru na koupání. Nechcete na to ani pomyslet? Omyl, takový postup velice prospívá zdraví!

Kryoterapie je moderní terapeutickou metodou, která léčí chladem za použití velmi nízkých teplot. V extrémně studeném a suchém vzduchu dojde za velmi krátkou dobu k maximální aktivaci všech fyziologických obranných mechanismů lidského těla.

Opilcům vstup zakázán!
„Tato metoda je vhodná hlavně jako terapie pro lidi, kteří jsou zdraví, mají jen každodenní drobné potíže, třeba je bolí záda, klouby, trápí migréna, chronická únava. Zvyšuje obranyschopnost vůči civilizačnímu stresu,“ řekl 21. STOLETÍ MUDr. Lubomír Šmuk z Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné. Právě tady bylo zřízeno první polarium u nás. „Za dva roky jsme provedli 35 000 terapií. Prošlo jimi 7000 nemocných a kolem 2900 zdravých lidí. Z nich 80 procent vyjádřilo naprostou spokojenost,“ upřesnil MUDr. Šmuk.
Nyní bylo v pražských Modřanech otevřeno druhé kryocentrum v České republice. Co nás tam čeká? Nejprve se lékař zeptá na možné zdravotní problémy a změří krevní tlak. Pokud ho máme vysoký, nemáme zde šanci, stejně jako zájemci nachlazení, povzbuzení alkoholem či drogami, s těžkou alergií na chlad, akutním onemocněním srdce. Lidé se závažnými chronickými i akutními chorobami by měli návštěvu předem konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.
V šatně se převlékněme do zapůjčeného slušivého gymnastického oděvu z čisté vlny či bavlny. Nechybějí ani rukavice, silné ponožky, pevná izolační obuv a vhodná ochrana úst i nosu, protože u někoho hrozí omrznutí. Pečlivá obsluha nás vyzve, abychom si osušili vlhkost ve všech kožních záhybech.

Kdy mráz pomáhá?
Poté už s napětím sestupujeme po schodech k nízkým dvířkům, jako z barů v časech Divokého západu. Za nimi se ocitneme v náruči bílé mrazivé mlhy. Cítíme jako by se do nás zabodly statisíce jehliček – však také na těle máme osmkrát víc chladových receptorů než tepelných.
U netrénovaných lidí klesne teplota povrchu těla na 10 až 2°C, podle toho, o kterou část těla jde. Organismus začne s mrazem bojovat, a tak zvyšuje výkonnost. Rozmnožují se počty a síla červených silových svalových vláken. O tom, co se v nás děje, však ani nepřemýšlíme. Co nejsvižněji obíháme malé kolečko a čekáme, až pronikavě zazní znamení od obsluhy. Optimální doba pobytu je do tří minut. Opouštíme mrazivý svět a je nám blaze.
„Kryoterapie působí v těle obrovskou hormonální přeměnu.“ vysvětluje doktor Šmuk.  „Vede ke změnám dýchání, krevního tlaku, zásobování různých orgánů krví, rozšíření cév. Je to důležité opakovat – jako když se chodí do posilovny.“
Mráz pomáhá po operacích pohybového aparátu, je utišujícím balzámem u chronických bolestivých stavů kloubů, celulitidy, migrény, dny, lupenky, astmatu, ekzémů, zvonění či pískání v uších, senné rýmě, hojení jizev, snížení nadváhy. Regeneruje pokožku, zpomaluje proces stárnutí, zvyšuje výkonnost imunitního systému. „Hlavně ženám pomáhá zbavit se celulitidy, protože dokonale prokrví kůži a podkoží,“ doplňuje doktor Šmuk.

Povolený doping pro sportovce
Metodu stále častěji využívají i mnozí sportovci pro rychlou regeneraci svalů a kloubů při značné fyzické zátěži. Stoupá tím odolnost a výkonnost, protože se jejich tělo naučí šetřit teplem.
Mráz v Čeladné vyzkoušela například tyčkařka Pavla Hamáčková či fotbalista René Bolf, jenž si rychle vyléčil poškozený sval. Nechybějí další ligoví fotbalisté a hokejisté, cyklisté, boxeři, kanoisté, plavci či  reprezentační tým bobistů. Pravidelné vstupy do mrazící komory v Čeladné absolvovali účastníci naší úspěšné expedice na nejtěžší osmitisícovku světa K2.
Pokud někdo nesnáší celkový chlad, může v Modřanech využít kryoterapii lokální, omezenou jen na vybrané partie těla. 

Více se dozvíte:
http://www.kryocentrum.cz/polarium..htm

Je to lepší než sauna
Aplikace extrémního chladu neboli celotělová chladová terapie (CChT) patří mezi fyzikální lázeňské metody, které používají střídavých účinků vysokých a nízkých teplot obdobně jako sauna. Zásadní rozdíl je v používané teplotě. V sauně sálá vedro 60 – 110 °C; v kryokomoře zas čeká suchý mráz -110 až -160 C. Po sauně klidně odpočíváme, zatímco po opuštění polaria, které podle odborných výzkumů vykazuje mnohem lepší účinky než sauna, má následovat pohyb a cvičení.


Jak se rodí štěstí?
Klienti po kryoterapii hovoří o náhle vybuzených pocitech mimořádné tělesné síly a duševního blaha. Tento stav způsobuje vyplavení „hormonů štěstí“, podobně jako když vystoupíme za nádherného počasí na vrchol velehor či úspěšně skočíme při bungee dumpingu.
Proč to tak je? Vědci upřesňují, že za normální situace využíváme jen malou část svých energetických a silových rezerv. Jejich hlavní části se skrývají kdesi uvnitř. K mobilizaci dochází při pravidelním absolvování procedury. Výkonnost se náhle zvýší až o pětinu. To se týká všech funkcí těla. Do krevního řečiště se vyplavují tzv. působky tlumící bolet, zánětlivé procesy, zvyšuje se pohlavní aktivita. Extrémně nízká teplota zároveň působí na dýchání tak, že se v krvi zvýší koncentrace kyslíku. Působí pozitivně na prokrvení věnčitých cév, což potěší i naše srdce,
 
Od studené vody k tekutému vzduchu
Lidé už dávno věděli, že studená voda uklidňuje zranění. To však ještě nebyla kryostimulace. Tuto metodu poprvé vyzkoušel v 70. letech 20. století v Japonsku prof. Toshiba Yamauchi. Původní kryokomory však připomínaly mrazák, kde za klientem zaklaply těžké kovové dveře. Náhle byl ve tmě a mrazu až – 175 °C. Není divu, že tam nemohli lidé trpící klaustrofobií.
„Ničeho podobného se už nemusíte obávat v kabinách Arctica, které do Evropy už 20 let dodává polská firma CryoFlex,“ řekl 21. STOLETÍ její šéf Wieslav Brojek. První Arctica je ve Vratislavi od roku 1989, nyní jich má Polsko deset. Používají tekutý (nikoli plynný) chlazený vzduch. Na vše dohlíží moderní počítačová technika.
Polsko se v kryoterapii chlubí dlouhou tradicí, ve Varšavě dokonce působí výzkumné středisko. Zástupci Polska, Německa, Rakouska, Francie a České republiky se nyní dohodli na spolupráci v té to oblasti, zejména při přípravě vrcholových sportovců.

Další článek
Související články
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz