KROK ZA KROKEM: Než pivem uhasíme žízeň…

Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.

Pití zlatavého moku, i když v poněkud jiné kvalitě, je v českých zemích doloženo už v 11. století. Vařilo se především u klášterů, přestože už tehdy způsobovalo rozbroje a pohoršení církevních hodnostářů.

Tisíciletá tradice je dodnes i v terminologii moderní výroby piva cítit a na jeho přípravě se fakticky příliš mnoho nezměnilo. Jen jsou využívány technologické možnosti 21. století. Hluboko v pivovarské historii mají původ i některé dodnes používané odborné výrazy.

Pořád se šrotuje zrno k získání optimálního složení sladové drti (tluče) vzniklé ze sladových zrn. Mísení drti s varnou vodou v kádi, takzvané vystírání a rmutování, je považováno za nejdůležitější částí varného procesu.

Jeho cílem je převedení extraktu do roztoku za působení enzymů při vhodných teplotách tak, aby výsledný meziprodukt (sladina) měl optimální složení pro daný druh piva. Po skončení rmutování se při scezování oddělí tekutina od mláta.

Chmelovar slouží k vaření sladiny s chmelem, při němž probíhají fyzikálně-chemické změny, tvoří se chuť a aroma budoucího piva, vzniká mladina. Obsah uvolněných látek v mladině (udává se v hmotnostních procentech) je základním rozlišovacím znakem piv.

Pivo 11° tedy obsahuje 11% extraktivních látek. Kvašením a dokvašováním jsou tyto látky přeměňovány na alkohol a oxid uhličitý, čímž pivo získává potřebné chuťové vlastnosti. O kvašení a dokvašování se postarají pivovarské kvasnice, které jsou dlouhodobou kultivací „cvičeny“ jen pro pivovarské účely.

V první fázi probíhá kvašení, odborníky nazývané hlavní kvašení, v otevřených kvasných kádích, kdy vzniká oxid uhličitý volně, nebo uniká z kvasící mladiny. Mladina se pak ochladí, zakvasí se pivovarskými kvasnicemi a tím se zahájí první stupeň kvasného procesu (lihového kvašení) ve spilce, při němž se přemění větší část cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

Druhá (pomalejší) fáze výroby je dokvašování, nazývané též ležením piva v uzavřených nádobách. Tady pozvolna dozrává, sytí se oxidem uhličitým a získává ten správný říz. Závěrečnou úpravou je filtrace a případná stabilizace k zvýšení trvanlivosti.

Ne každý Čech totiž trhá pivní rekordy a nápoj proto musí ve špajzu i pár měsíců vydržet.

1) 1.denTakzvaná „humna“, kde klíčí zelený slad z ječmene

2) 10.denSladová „půda“ na které slad odleží a křehne

3) 45. denVarna – v měděných tancích se svařuje odleželý sladový šrot s vodou a chmelem

4) 55. denSpilka – ve vanách probíhá hlavní kvašení piva a vzniká alkohol

5) 60. denSpilka- kontrola sládkem takzvaného „mladého piva“ před sudováním

6) 63. den„Ležácký“ sklep – dokvašování a sycení piva CO2. Dochází k vyrovnání chuti. Později se mok filtruje, aby získal „jiskru“

7) 94.denVyzrálý jedenáctistupňový ležák je stáčen do typizovaných sudů KEG, eventuelně do lahví

8) 95. denPivo je připraveno ke konzumaci. Ve výčepu má mít 6-10 oC, pevnou pěnu a jantarovou „jiskru“.

Autor: Tomáš Petr
Rubriky:  Zajímavosti
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Lepší léčba HAE v Česku a na Slovensku

Lepší léčba HAE v Česku a na...

Vzácnému dědičnému onemocnění jménem hereditární angioedém se dostává v...
Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim

Molnupiravir se k lidem může...

Do závěrečné, třetí fáze testování se dostává slibný lék na koronavirus –...
Hasiči budou mít nové pomocníky

Hasiči budou mít nové pomocníky

V posledních letech se na první příčky popularity na poli technologie dostaly...
V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

V italské jeskyni byly nalezeny...

O životě našich prapředků se neustále dozvídáme něco nového. Nejvíce...
Vztahy v době pandemie

Vztahy v době pandemie

Více než rok trvající pandemie prověřila kvalitu rodinných vztahů. Na rodiny...
Pozor na mozkovou mrtvici

Pozor na mozkovou mrtvici

Náhle vzniklý pokles koutku úst, porucha řeči, oslabení nohy nebo rukou,...
I plíce mohou mít vysoký tlak

I plíce mohou mít vysoký tlak

Dušnost při fyzické námaze nebo únava, případně bolest na hrudi – to vše může...
Nové technologie pro budoucnost jaderné energetiky

Nové technologie pro budoucnost...

Využívání energie z jádra se stalo přirozenou součástí energetického...
Každý desátý Čech trpí astmatem

Každý desátý Čech trpí astmatem

Astma – chronické zánětlivé onemocnění plic známé u dětí i...
Čeští vědci popsali nový rod žáby z Konga

Čeští vědci popsali nový rod...

Tým Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chutnají jim meteority

Chutnají jim meteority

Meteority jsou nejen kosmickými tělesy dopadajícími na povrch planety Země,...
Hasiči budou mít nové pomocníky

Hasiči budou mít nové pomocníky

V posledních letech se na první příčky popularity na poli technologie dostaly...
Žofie Bavorská: Zchudlá dívenka v čele státu

Žofie Bavorská: Zchudlá dívenka...

„Je okouzlující!“ rozplývá se Václav IV. nad 12letou Žofií, které...
Anthony Comstock: Lovec oplzlostí se vymkne kontrole

Anthony Comstock: Lovec...

Příval obvinění se vymyká kontrole. Objevují se smyšlená obvinění, přestává...
Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim

Molnupiravir se k lidem může...

Do závěrečné, třetí fáze testování se dostává slibný lék na koronavirus –...
Původ Chodů: Střežili západní hranici Čech polští zajatci?

Původ Chodů: Střežili západní...

Ve tmě zapraskají větve.  Z houštiny lesa poblíž obchodní stezky vykoukne vysoký...
Když kořist zabíjí útočníka

Když kořist zabíjí útočníka

Nový výzkum publikovaný v časopise Journal of Herpetology ukazuje, že...
Výchova dětí pod drobnohledem

Výchova dětí pod drobnohledem

Dítě dostává ve škole zadání, aby popsalo svou rodinu – sestřičku, brášku,...
Perné chvíle mladého Františka Josefa I.: Zabodnou mu nůž do krku!

Perné chvíle mladého Františka...

Rakouský císař František Josef I. má ve zvyku vydávat se na pravidelné procházky Vídní. Jednu...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.