KROK ZA KROKEM: Než pivem uhasíme žízeň…

Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.Český národ je  dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.

Pití zlatavého moku, i když v poněkud jiné kvalitě, je v českých zemích  doloženo už v 11. století. Vařilo se především u klášterů, přestože už tehdy způsobovalo rozbroje a pohoršení církevních hodnostářů. Tisíciletá tradice je dodnes i v terminologii moderní výroby piva cítit a na jeho přípravě se fakticky příliš mnoho nezměnilo. Jen jsou využívány technologické možnosti 21. století.
Hluboko v pivovarské historii mají  původ i některé dodnes používané odborné výrazy. Pořád se  šrotuje zrno k získání optimálního složení sladové drti (tluče) vzniklé ze sladových zrn. Mísení drti s varnou vodou v kádi, takzvané vystírání a rmutování, je považováno za nejdůležitější částí varného procesu. Jeho cílem je převedení extraktu do roztoku za působení enzymů při vhodných teplotách tak, aby výsledný meziprodukt (sladina) měl optimální složení pro daný druh piva. Po skončení rmutování se při scezování oddělí tekutina od mláta.
Chmelovar slouží k vaření sladiny s chmelem, při němž probíhají fyzikálně-chemické změny, tvoří se chuť a aroma budoucího piva, vzniká mladina. Obsah uvolněných látek v mladině (udává se v hmotnostních procentech) je základním rozlišovacím znakem piv. Pivo 11° tedy obsahuje 11% extraktivních látek.
Kvašením a dokvašováním jsou tyto látky přeměňovány na alkohol a oxid uhličitý, čímž pivo získává potřebné chuťové vlastnosti. O kvašení a dokvašování se postarají  pivovarské kvasnice, které jsou dlouhodobou kultivací „cvičeny“ jen  pro pivovarské účely. V první fázi probíhá kvašení, odborníky nazývané hlavní kvašení, v otevřených kvasných kádích, kdy vzniká oxid uhličitý volně, nebo uniká z kvasící mladiny. Mladina se pak ochladí, zakvasí se pivovarskými kvasnicemi a tím se zahájí první stupeň kvasného procesu (lihového kvašení) ve spilce, při němž se přemění větší část cukrů na alkohol a oxid uhličitý.
Druhá (pomalejší) fáze výroby je dokvašování, nazývané též ležením piva v uzavřených nádobách. Tady pozvolna dozrává, sytí se oxidem uhličitým a získává ten správný říz. Závěrečnou úpravou je filtrace a případná stabilizace k zvýšení trvanlivosti. Ne každý Čech totiž trhá pivní rekordy a nápoj proto musí ve špajzu i pár měsíců vydržet.

1) 1.den
Takzvaná „humna“, kde klíčí zelený slad z ječmene

2) 10.den
Sladová „půda“ na které slad odleží a křehne

3) 45. den
Varna – v měděných tancích se svařuje odleželý sladový šrot s vodou a chmelem

4) 55. den
Spilka – ve vanách probíhá hlavní kvašení piva a vzniká alkohol

5) 60. den
Spilka- kontrola sládkem takzvaného „mladého piva“ před sudováním

6) 63. den
„Ležácký“ sklep – dokvašování a sycení piva CO2. Dochází k vyrovnání chuti. Později se mok filtruje, aby získal „jiskru“

7) 94.den
Vyzrálý jedenáctistupňový ležák je stáčen do typizovaných sudů KEG, eventuelně do lahví

8) 95. den
Pivo je připraveno ke konzumaci. Ve výčepu má mít 6-10 oC, pevnou pěnu a jantarovou „jiskru“.

Rubriky:  Zajímavosti
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Spíte dostatečně?

Spíte dostatečně?

Že je spánek důležitý asi netřeba ani zdůrazňovat. Co se ale s lidským...
Vědci získávají oxid křemičitý ze slupek od rýže

Vědci získávají oxid křemičitý ze...

Liberečtí vědci objevili metodu, kterou lze získat oxid křemičitý ze slupek od...
Partnerská válka o prostor v posteli? Ford nabízí řešení, inspirované systémem udržování jízdních pruhů

Partnerská válka o prostor v posteli? Ford...

Má-li Váš partner tendenci opouštět svou stranu postele a neustále se...
Zamořené české lesy

Zamořené české lesy

Čím dál častěji se v lesích a parcích České republiky setkáváme s cizokrajnými...
Je sněhulák placatý?

Je sněhulák placatý?

Na základě nových snímků z průletu sondy New Horizons okolo tělesa...
Vědci z NASA zkoumali na ostrově v Tichém oceánu podivné bahno

Vědci z NASA zkoumali na ostrově...

Jeden z nejnovějších ostrovů, jenž se nalézá v Pacifiku, má svůj...
Koenigsegg chce být dostupnější!

Koenigsegg chce být dostupnější!

Automobilka Koenigsegg ročně prodá asi dvacet vozů. Takto nízké číslo samo o...
Nový bojový letoun na obzoru

Nový bojový letoun na obzoru

V rámci Future combat air system – FCAS (budoucího systému...
Cesta k super proteinu začala v Yellowstonu…

Cesta k super proteinu začala v...

V minulosti jsme již mnohokrát slyšeli o alternativách k živočišným bílkovinám, jejichž...
Děti s epilepsií nakreslí, jak jim správně pomoci při záchvatu

Děti s epilepsií nakreslí, jak jim...

Mezinárodní den epilepsie tento rok připadá na 11. února. Spolek EpiStop v rámci...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Umělá krása: Možná se tak narodila, možná si to přilepila!

Umělá krása: Možná se tak narodila,...

„Ženy se dělají krásnými jen proto, že oko muže je vyvinuto lépe než...
Japonský rock: Metalové školačky Babymetal

Japonský rock: Metalové školačky...

Jiný kraj, jiný mrav, říká se. Japonsko je hodně jiný kraj, což má...
VIDEO: Největší krab na světě vylezl ze skořápky a proměnil se v pavouka

VIDEO: Největší krab na světě...

Japonského kraba zachytila v americkém mořském světě kamera, jak vylézá ze své...
Kravata: Elegantní had vinoucí se kolem krku

Kravata: Elegantní had vinoucí...

„Dobře uvázaná kravata je prvním vážným krokem v životě,“ praví básník...
Žena v Austrálii usedla na toaletu a uštknul ji had! Kde se tam vzal?

Žena v Austrálii usedla na...

Téměř šedesátiletá Australanka Helen Richards zažila největší šok...
Vznosné lamy: Zachrání lidstvo před chřipkou?

Vznosné lamy: Zachrání lidstvo...

Chřipka není jen sezónní nemoc. Představuje problém, který dělá vrásky na čele...
Wicca: Tajemné náboženství pod rouškou magie

Wicca: Tajemné náboženství pod...

Podle mnohých jde o pozoruhodný fenomén moderní doby, který k sobě čím...
Znáte nejzajímavější svátky na světě?

Znáte nejzajímavější svátky na...

Důvodů k nejrůznějším oslavám se najde vždy dost. Některé svátky a...
Rozmařilý Habsburk: Rudolf II. zaměstnával podavače umyvadla

Rozmařilý Habsburk: Rudolf II....

Zástupy vyslanců i papežský nuncius přešlapují v císařských předpokojích na Pražském...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.