KROK ZA KROKEM: Než pivem uhasíme žízeň…

Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.

Pití zlatavého moku, i když v poněkud jiné kvalitě, je v českých zemích doloženo už v 11. století. Vařilo se především u klášterů, přestože už tehdy způsobovalo rozbroje a pohoršení církevních hodnostářů.

Tisíciletá tradice je dodnes i v terminologii moderní výroby piva cítit a na jeho přípravě se fakticky příliš mnoho nezměnilo. Jen jsou využívány technologické možnosti 21. století. Hluboko v pivovarské historii mají původ i některé dodnes používané odborné výrazy.

Pořád se šrotuje zrno k získání optimálního složení sladové drti (tluče) vzniklé ze sladových zrn. Mísení drti s varnou vodou v kádi, takzvané vystírání a rmutování, je považováno za nejdůležitější částí varného procesu.

Jeho cílem je převedení extraktu do roztoku za působení enzymů při vhodných teplotách tak, aby výsledný meziprodukt (sladina) měl optimální složení pro daný druh piva. Po skončení rmutování se při scezování oddělí tekutina od mláta.

Chmelovar slouží k vaření sladiny s chmelem, při němž probíhají fyzikálně-chemické změny, tvoří se chuť a aroma budoucího piva, vzniká mladina. Obsah uvolněných látek v mladině (udává se v hmotnostních procentech) je základním rozlišovacím znakem piv.

Pivo 11° tedy obsahuje 11% extraktivních látek. Kvašením a dokvašováním jsou tyto látky přeměňovány na alkohol a oxid uhličitý, čímž pivo získává potřebné chuťové vlastnosti. O kvašení a dokvašování se postarají pivovarské kvasnice, které jsou dlouhodobou kultivací „cvičeny“ jen pro pivovarské účely.

V první fázi probíhá kvašení, odborníky nazývané hlavní kvašení, v otevřených kvasných kádích, kdy vzniká oxid uhličitý volně, nebo uniká z kvasící mladiny. Mladina se pak ochladí, zakvasí se pivovarskými kvasnicemi a tím se zahájí první stupeň kvasného procesu (lihového kvašení) ve spilce, při němž se přemění větší část cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

Druhá (pomalejší) fáze výroby je dokvašování, nazývané též ležením piva v uzavřených nádobách. Tady pozvolna dozrává, sytí se oxidem uhličitým a získává ten správný říz. Závěrečnou úpravou je filtrace a případná stabilizace k zvýšení trvanlivosti.

Ne každý Čech totiž trhá pivní rekordy a nápoj proto musí ve špajzu i pár měsíců vydržet.

1) 1.denTakzvaná „humna“, kde klíčí zelený slad z ječmene

2) 10.denSladová „půda“ na které slad odleží a křehne

3) 45. denVarna – v měděných tancích se svařuje odleželý sladový šrot s vodou a chmelem

4) 55. denSpilka – ve vanách probíhá hlavní kvašení piva a vzniká alkohol

5) 60. denSpilka- kontrola sládkem takzvaného „mladého piva“ před sudováním

6) 63. den„Ležácký“ sklep – dokvašování a sycení piva CO2. Dochází k vyrovnání chuti. Později se mok filtruje, aby získal „jiskru“

7) 94.denVyzrálý jedenáctistupňový ležák je stáčen do typizovaných sudů KEG, eventuelně do lahví

8) 95. denPivo je připraveno ke konzumaci. Ve výčepu má mít 6-10 oC, pevnou pěnu a jantarovou „jiskru“.

Autor: Tomáš Petr
Rubriky:  Zajímavosti
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
reklama

Související články

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise skleníkových plynů, za zrychlující se...

Důmyslné maskování

Je obecně známo, že samičky kolibříků bělokrkých mění po snesení vajec své...

Umělé mozečky pomohou s...

Začátkem září mezinárodní vědecký ký tým představil světu své úspěchy –...

Zachycena při činu

Vědci nevycházejí z úžasu při pohledu na videozáznam pořízený na Seychelách....

Návrat plejtváků do jejich...

Plejtváky to táhne zpět do jejich původního prostředí, do vod Atlantského...

Ingenuity se na Marsu daří

Ačkoliv se to na první pohled může zdát zanedbatelné, malý...

Strava bohatá na maso jim příliš...

Roku 1336 byl vydán papežský dekret, který mnichům povolil dvakrát...

Konec karasů v Česku

Společný projekt představily v srpnu významné české organizace jako...

5G sítě povýší kulturu i sport

Online debata odborníků z oblasti Smart Cities za podpory Ministerstva pro...

Odolají klimatické změně?

Korálové útesy jsou jedním z unikátních organismů, které jsou v současné době...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nakupování v době socialismu: Fronty na kečup a plesnivý sýr

Nakupování v době socialismu:...

Komunisté mají na začátku 60. let 20. století představu, že lidé jednou...
Ukázkový proces s rebelem: Na hranici skončí spisy i jejich autor

Ukázkový proces s rebelem: Na...

Německý novokřtěnec Balthasar Hubmaier (asi 1485–1528) obzvlášť rozčílí...
Sázka na kamenné hroty: Překonaly evropské geny zamrzlý oceán?

Sázka na kamenné hroty: Překonaly...

Dřívější výzkumy dokázaly, že DNA severoamerických indiánů...
Tuny oceli vs. zakázaná hudba: Rokenrolový dýchánek stál svobodu pěti lidí

Tuny oceli vs. zakázaná hudba:...

Železárny a těžba uhlí na Ostravsku, těžba uranu v Jáchymově. Československo...
Mezi dělníky stoupal počet levobočků: Rozbujela se za průmyslové revoluce nevěra?

Mezi dělníky stoupal počet...

„Co bude k večeři?“ ptá se 12letý Honza maminky. Uslyší obvyklou...
Jak nás ovlivňují biologické hodiny?

Jak nás ovlivňují biologické...

Biologické, nebo také vnitřní, hodiny významně ovlivňují tělo a mysl....
V malém pomáhá a ve velkém škodí

V malém pomáhá a ve velkém škodí

Exotické liči neboli čínská jahoda voní po růžích a chutná podobně jako...
Jak si poradíme s tetováním?

Jak si poradíme s tetováním?

Tetování sebou nese i jistá zdravotní rizika jako např. alergické reakce. Patří...
Co snímá rychleji než lidské oko?

Co snímá rychleji než lidské oko?

Prakticky všichni se s nimi setkávají každý den, doma, v obchodech i v kapse...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.