KROK ZA KROKEM: Než pivem uhasíme žízeň…

Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.Český národ je dlouhodobým a celosvětovým držitelem zlaté příčky ve spotřebě piva na osobu. Z ostatních „přeborníků“ nám v této disciplíně šlapou na paty pouze sousedé z Bavorska.

Pití zlatavého moku, i když v poněkud jiné kvalitě, je v českých zemích doloženo už v 11. století. Vařilo se především u klášterů, přestože už tehdy způsobovalo rozbroje a pohoršení církevních hodnostářů.

Tisíciletá tradice je dodnes i v terminologii moderní výroby piva cítit a na jeho přípravě se fakticky příliš mnoho nezměnilo. Jen jsou využívány technologické možnosti 21. století. Hluboko v pivovarské historii mají původ i některé dodnes používané odborné výrazy.

Pořád se šrotuje zrno k získání optimálního složení sladové drti (tluče) vzniklé ze sladových zrn. Mísení drti s varnou vodou v kádi, takzvané vystírání a rmutování, je považováno za nejdůležitější částí varného procesu.

Jeho cílem je převedení extraktu do roztoku za působení enzymů při vhodných teplotách tak, aby výsledný meziprodukt (sladina) měl optimální složení pro daný druh piva. Po skončení rmutování se při scezování oddělí tekutina od mláta.

Chmelovar slouží k vaření sladiny s chmelem, při němž probíhají fyzikálně-chemické změny, tvoří se chuť a aroma budoucího piva, vzniká mladina. Obsah uvolněných látek v mladině (udává se v hmotnostních procentech) je základním rozlišovacím znakem piv.

Pivo 11° tedy obsahuje 11% extraktivních látek. Kvašením a dokvašováním jsou tyto látky přeměňovány na alkohol a oxid uhličitý, čímž pivo získává potřebné chuťové vlastnosti. O kvašení a dokvašování se postarají pivovarské kvasnice, které jsou dlouhodobou kultivací „cvičeny“ jen pro pivovarské účely.

V první fázi probíhá kvašení, odborníky nazývané hlavní kvašení, v otevřených kvasných kádích, kdy vzniká oxid uhličitý volně, nebo uniká z kvasící mladiny. Mladina se pak ochladí, zakvasí se pivovarskými kvasnicemi a tím se zahájí první stupeň kvasného procesu (lihového kvašení) ve spilce, při němž se přemění větší část cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

Druhá (pomalejší) fáze výroby je dokvašování, nazývané též ležením piva v uzavřených nádobách. Tady pozvolna dozrává, sytí se oxidem uhličitým a získává ten správný říz. Závěrečnou úpravou je filtrace a případná stabilizace k zvýšení trvanlivosti.

Ne každý Čech totiž trhá pivní rekordy a nápoj proto musí ve špajzu i pár měsíců vydržet.

1) 1.denTakzvaná „humna“, kde klíčí zelený slad z ječmene

2) 10.denSladová „půda“ na které slad odleží a křehne

3) 45. denVarna – v měděných tancích se svařuje odleželý sladový šrot s vodou a chmelem

4) 55. denSpilka – ve vanách probíhá hlavní kvašení piva a vzniká alkohol

5) 60. denSpilka- kontrola sládkem takzvaného „mladého piva“ před sudováním

6) 63. den„Ležácký“ sklep – dokvašování a sycení piva CO2. Dochází k vyrovnání chuti. Později se mok filtruje, aby získal „jiskru“

7) 94.denVyzrálý jedenáctistupňový ležák je stáčen do typizovaných sudů KEG, eventuelně do lahví

8) 95. denPivo je připraveno ke konzumaci. Ve výčepu má mít 6-10 oC, pevnou pěnu a jantarovou „jiskru“.

Autor: Tomáš Petr
Rubriky:  Zajímavosti
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Britská varianta COVID-19 se rychle šíří

Britská varianta COVID-19 se rychle...

Britská varianta COVID-19 se šíří i přes současná protiepidemiologická...
Darujte plazmu, vyzývají odborníci

Darujte plazmu, vyzývají odborníci

Pacienti po autonehodách, s popáleninami, při operacích, těhotné ženy i...
Srdeční selhání je na pořadu dne

Srdeční selhání je na pořadu dne

Čeští kardiologové varují: zanedbané infarkty, neochota jet do nemocnice nebo k lékaři...
FUTTEC i pro využití v extrémních zimních podmínkách

FUTTEC i pro využití v extrémních...

Nepříznivé klimatické podmínky, které v uplynulých týdnech potrápily...
Perseverance hlásí úspěšné přistání

Perseverance hlásí úspěšné přistání

Ve čtvrtek 18. února 2021 ve 21:43 středoevropského času po manévru trefně...
Tichý „zabiják“ zraku

Tichý „zabiják“ zraku

Blíží se Světový týden glaukomu, který připadá na 7. – 13....
Moderní léčba pro tisíce pacientů

Moderní léčba pro tisíce pacientů

Nesnesitelné bolesti kloubů nebo chronické záněty střev – tak se projevují...
Zimní měsíce jsou k očkování proti klíšťové encefalitidě ideální

Zimní měsíce jsou k očkování proti...

Česká republika patří k tzv. endemické oblasti a klíšťata, která toto infekční...
První vertikální vypuštění satelitu se blíží

První vertikální vypuštění satelitu...

Vůbec první vertikální vypuštění satelitu z britského území...
Nadějné výsledky nové studie: Ruská vakcína Sputnik V má velmi vysokou účinnost

Nadějné výsledky nové studie: Ruská...

Je to sotva pár dní, co vyšly v odborném periodiku Lancet výsledky třetí a...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Barevná matrjoška: Když se sedm žen vejde do jedné!

Barevná matrjoška: Když se sedm...

Kulaťoučká, ruská dáma ze dřeva. Pomalovaná pestrými šaty, šátkem a tvářičkami...
Říše Chimú: Obětovali dávní lidé bohům to nejcennější?

Říše Chimú: Obětovali dávní lidé...

Plesk, plesk, dětské nožky šlapou do bahna. Malý kluk ví, že se děje něco...
Britská varianta COVID-19 se rychle šíří

Britská varianta COVID-19 se rychle...

Britská varianta COVID-19 se šíří i přes současná protiepidemiologická...
Dějepis jinak: Jak se Hitler dostal k moci?

Dějepis jinak: Jak se Hitler...

Adolf Hitler. Jméno, které zná asi každý. Víme,...
Oranžská princezna musela do svého zámku vstupovat oknem

Oranžská princezna musela do...

Policista pokyne dobře oblečené dámě. Jemu samotnému je situace poněkud trapná....
Srdeční selhání je na pořadu dne

Srdeční selhání je na pořadu dne

Čeští kardiologové varují: zanedbané infarkty, neochota jet do nemocnice nebo k lékaři...
CIA : Američtí hybatelé děje

CIA : Američtí hybatelé děje

Nemusí nic. Zveřejňovat svůj rozpočet, klíčové pracovníky, počet...
Proč mohli mít pivovarští dvojí příjem?

Proč mohli mít pivovarští dvojí...

„Jdi k čertu s tím spolkem,“ odfrkne jeden pražský sladovník na nabídku...
Darujte plazmu, vyzývají odborníci

Darujte plazmu, vyzývají odborníci

Pacienti po autonehodách, s popáleninami, při operacích, těhotné ženy i...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.