Domů     Technika
CO NOVÉHO NA SÍTI
21.stoleti 22.9.2006

Boom, který zažívá internet, není v žádném případě na ústupu. Do popředí se ovšem dere i rozvojový svět. Možná právě rozvoj internetu by mohl pomoci v boji proti chudobě v těchto částech světa. Internet má však i stinné stránky. Třeba vláda ve Velké Británii řeší internetovou šikanu. Nejen tím se bude zabývat naše pravidelná rubrika Internet.Boom, který zažívá internet, není v žádném případě na ústupu. Do popředí se ovšem dere i rozvojový svět. Možná právě rozvoj internetu by mohl pomoci v boji proti chudobě v těchto částech světa. Internet má však i stinné stránky. Třeba vláda ve Velké Británii řeší internetovou šikanu. Nejen tím se bude zabývat naše pravidelná rubrika Internet.

Šikana už i na internetu
Moderní technologie přinášejí i nové druhy nešvarů. Ve Velké Británii se mezi dětmi a mládeží rozšířil nový druh šikany, šikana přes internet a přes mobilní telefon. Princip tohoto obtěžování spočívá v rozesílání anonymních urážlivých emailů nebo textových zpráv.
Problém je už natolik vážný, že se jím zabývá i britská vláda. Podle vládního nařízení mají školy lépe chránit své počítače a podrobně seznamovat žáky a studenty s jejich užíváním. Kromě toho se chystá i zákon, který zpřísní sankce pro ty, kteří budou ze šikany usvědčeni. Rodiče takto provinilých žáků by mohli být potrestáni pokutou až jednoho tisíce liber.

Tempo internetu se nezpomaluje!
Během posledních dvanácti měsíců vzrostl počet zaregistrovaných internetových domén o 21 % a počet zbrusu nových stránek se zvýšil o 18 %. Uvádí to zpráva společnosti Internet Security Systems (ISS), která se zabývá bezpečností na internetu.
Největší rozvoj registrovaných domén zaznamenávají oblasti, jimž se občas říká „třetí svět“, tedy Afrika, Latinská Amerika a Asie. „Internet překvapivě roste stále rychlým tempem. K tomuto trendu významně přispívají země třetího světa, které naskakují na rozjetý digitální rychlík a začínají ve velkém registrovat své vlastní domény a vytvářet webové stránky. To internetu zajistí rozvoj ještě na dlouhou dobu,“ řekl k výsledkům technologický specialista firmy ISS James Rendell.

Růst počtu webových stránek:

1. Evropa   20,7%
2. Afrika   20,1%
3. Jižní Amerika  18,5%
4.  Severní Amerika  14%

Kus historie ve vašem počítači
Britský Národní archiv na své internetové adrese www.nationalarchives.gov.uk/domesday zveřejnil nejstarší dochovanou písemnou památku britské historie. Jedná se o listinu Domesday Book, která pochází z roku 1086. Zájemci si ji mohou přečíst jak v latinském originále, tak i v anglickém překladu.
Domesday Book je podrobným soupisem vlastnictví půdy za vlády Viléma Dobyvatele. Vznikla v době, kdy Anglii ohrožovali Dánové a Vilém nutně potřeboval finanční prostředky pro své vojsko. Proto byl zřízen tento soupis, který dal jasný přehled o majetkových poměrech tehdejších obyvatel a o jejich možnostech platit daně. Dohromady je zde uvedeno na 300 000 majitelů půdy ze všech společenských tříd. O tom, jak si Britové tohoto soupisu váží svědčí i fakt, že Domesday Book byla zvolena nejvzácnějším historickým artefaktem země.

Kvalitnější video na síti 
Společnost Logitech, která proslula především výrobou webových kamer, zahájí spolupráci se společností YouTube Inc. Ta umožňuje uživatelům internetu prohlížet původní videozáznamy na svých stránkách. Dohoda usnadní lidem, kteří používají webové kamery Logitech® QuickCam®, posílání jejich videosekvencí na jeden z největších zábavních serverů.
 Webové kamery Logitech QuickCam a software Logitech® Video Effects dosáhly mezi uživateli tohoto populárního serveru, umožňujícího sdílet videozáznamy, vysoké obliby. Majitelé těchto si z celkového výběru 140 položek, které jsou k dispozici na stránkách Logitech.com, dosud stáhli pět miliónů doplňků a postaviček pro Video Effects. Nabídka na těchto stránkách se každý měsíc obnovuje a přináší nový výběr, navržený s ohledem na hlavní témata prázdnin a událostí, jako bylo například Mistrovství světa ve fotbale.

Známe své virtuální přátele?
Fóra, chaty, ICQ, tyto způsoby komunikace jsou mezi uživateli internetu dostatečně známy. Není ovšem bez zajímavosti, že třetina Čechů, která takto s někým komunikuje, se s lidmi na druhém konci „drátu“ nikdy nesetkala. Alespoň to tvrdí studie, kterou na serveru www.isdn.cz zveřejnil psycholog David Šmahel z Masarykovy univerzity v Brně.
Jak se dalo předpokládat, virtuálně se dorozumívá především mladší generace. To ovšem neznamená, že je odtržena od reality, drtivá většina lidí má své přátele i ve svém okolí.
Virtuální komunikace má ovšem své výhody i nevýhody. Plachým lidem může často pomoci. Skrývá se zde však i mnoho nebezpečí, zejména z řad pedofilů nebo obchodníků s dětmi a se ženami.

Internetové televizory pro každého
Internetové televize jsou stále populárnější. Jenže, sledovat je z monitoru počítače nemusí být nic příjemného, oči pálí, za krkem bolí. Výrobci elektrotechniky již zareagovali a nyní si už lze objednat i internetové televizory.
Zdá se, že se zde nebude opakovat případ vysokokapacitních disků, kde proti sobě stojí dva neslučitelné formáty HD DVD a Blu Ray. Společnosti Sony a Matsushita totiž chtějí, spolu s dalšími japonskými výrobci elektroniky, vyvinout jednotný standard pro nové internetové televizory.
Pro uskutečnění cíle jednotného formátu byl založen podnik s názvem TV Portal Service. Sony a Matshushita mají v tomto projektu po 35 procentech a Sharp, Toshiba a Hitachi po deseti procentech. Konsorcium odhaduje, že do roku 2011 prodá okolo patnácti milionů internetových televizorů.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz