Domů     Historie
Archeologický výzkum v Bdeněvsi ukončen
21.stoleti 20.9.2006

Archeologický výzkum na 362. až 363. kilometru III. železničního koridoru byl ukončen. Poslední terénní práce proběhly minulý týden a archeologové se nyní přesouvají do laboratoří k počítačům.Archeologický výzkum na 362. až 363. kilometru III. železničního koridoru byl ukončen. Poslední terénní práce proběhly minulý týden a archeologové se nyní přesouvají do laboratoří k počítačům.

Začíná mravenčí práce, během které musí projít rukama odborníků každý centimetr kresebné dokumentace, stovky fotografií, každý zlomek keramiky, drobné pazourky a desítky jiných nálezů ze skla a kovů. Archeology čeká vytvoření plánu zkoumaných pravěkých sídlišť, fotografická dokumentace nálezů a jejich přesné chronologické zařazení. 

Zároveň s archeology se na zpracování podílejí archeozoologové, kteří hledají stopy kosterních pozůstatků domácích a lovených zvířat, a společně s archeobotaniky zkoumajícími stopy vegetace se pokoušejí sestavit podobu přírodního prostředí a složení potravy tehdejších lidí. Součástí početného týmu odborníků jsou dále specialisté na pazourkové nástroje na sklářskou výrobu a zpracování kovů.

Tímto ale práce archeologů na trase III. železničního koridoru nekončí. Budou se nadále sledovat výkopové práce v trase železnice, které rychle postupují ke Stříbru, kde lze předpokládat další nálezy, tentokráte z období středověku a novověku.

Související články
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
Pokrok a rozšíření detailních analýz DNA vzorků pravěkých předchůdců člověka přinesl počátkem 21. století několik překvapivých zjištění. Pomohl mimo jiné i zformulovat paralelní vývojovou větev předchůdců člověka, takzvané denisovany. DNA denisovanů se odlišovala od DNA moderního člověka Homo sapiens, ale i jejich nejbližších „příbuzných“ neandertálců. Právě díky analýze DNA je možné sledovat předpokládané rozšíření této […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz