Domů     Technika
Jak bude vypadat voják 21. století?
21.stoleti 22.7.2006

I když si války přeje asi málokdo, armáda je v jistých chvílích přece jen nutná a její nasazení nevyhnutelné. I ona se vyvíjí, armádní technologie mají dokonce před ostatními značný náskok. Vojáci budoucnosti se tak v krátké budoucnosti mohou těšit na maskování v podobě chameleonovské uniformy, zbraň řízenou pohledem nebo na širokou paletu mikrokamer.I když si války přeje asi málokdo, armáda je v jistých chvílích přece jen nutná a její nasazení nevyhnutelné. I ona se vyvíjí, armádní technologie mají dokonce před ostatními značný náskok. Vojáci budoucnosti se tak v krátké budoucnosti mohou těšit na maskování v podobě chameleonovské uniformy, zbraň řízenou pohledem nebo na širokou paletu mikrokamer.

Husitský bojovník by se asi podivil, kdyby viděl výstroj vojáka, který ležel v zákopech u Verdunu. Stejně tak jednotky, které se v roce 1944 vylodily v Normandii by nevěřily vlastním očím, kdyby měly možnost spatřit vojáka 21. století. Technologie, které armády plánují používat, leckdy vypadají jako ze sci-fi, nicméně, řada z nich se dnes již testuje. Není asi překvapení, že prim zde hrají především americké ozbrojené síly.

Projekt už byl zahájen!
Pentagon již rozjel projekt Objective Land Warrior, na jehož konci má být dokonale vybavený a jen těžko přemožitelný bojovník. Projekt má tři postupné etapy. Už nyní po světě operují speciální jednotky z první fáze programu. Používají sice ještě klasické bojové pušky, ale ty jsou již vybaveny laserovým zaměřovačem, dálkoměrem, videokamerou a infračervenou kamerou. Pod přilbou má Land Warrior obrazovku, která je součástí integrovaného komunikačního systému. Z valné části se však voják v první stadium programu neliší od většiny dnešních vojáků.
Výzbroj váží necelých 20 kg. Vojáci bojující třeba na pláži Omaha v roce 1944 by asi jen mohli tiše závidět, hmotnost jejich výzbroje se tehdy často pohybovala i okolo půl metráku.

Neviditelný voják
Druhá etapa Objective Force Warrior už zavádí řadu opravdu překvapivých technologií. Objevuje se totiž nová generace zbraní, například hybrid pušky a granátometu s hlavněmi umístěnými nad sebou.
Neméně zajímavé je i maskování vojáka budoucnosti. Aby totiž unikl zpozorování infračervenými čidly, jeho uniforma bude chlazena. Helma s uniformou jsou hermeticky uzavřeny, a proto se jimi vybavený člověk může pohybovat například i v radioaktivitou zamořeném pásmu. V případě zranění je automaticky vyslán signál SOS. Objective Force Warrior by mohl být v praxi nasazen již v roce 2012.

Příruční jaderná baterie
Výzbroj příštího desetiletí je ale jen slabým odvarem toho, v čem se bude armáda pohybovat koncem dvacátých let 21. století. Vojáci budou vybaveni zbraněmi, jejichž projektily si samy dokáží najít cíl. A nebudou to jen klasické náboje, ale i třeba miniaturní bomby. Voják bude perfektně připraven i do bojové akce v terénu. Mikrokamery mu umožní vidět do stran i dozadu a jakýkoliv podezřelý předmět si na nich může přiblížit a analyzovat.
Uniforma má být podle plánů vyrobena ze speciálního materiálu, který umí měnit své vlastnosti podle potřeby. Pokud by válečník byl zasažen nepřátelskou střelou, oblek ji dokáže odrazit. Pokud by byl přece jen zraněn, oblek zabrání vykrvácení a zároveň jsou do organismu uvolněny potřebné látky. Zároveň uniforma dokáže měnit barvu podle svého okolí. To vše bude napájeno atomovou baterií a všechno dohromady to bude vážit něco přes 10 kg.
Ztráty takové armády by měly být naprosto minimalizovány. 

Výzbroj a vojáci minulosti

Pravěk
V dobách před naším letopočtem se dá o nějaké výbavě mluvit spíše s nadsázkou. Oštěp, možná luk a šíp, vrhání kamenů a občas i holé ruce. Tak vedli boje naši předci někdy v desátém století před naším letopočtem.

Antika
Voják římské legie byl oblečen do tuniky, v případě horšího počasí byli vybaveni i pláštěm neboli sagumem. Vojáci si svou ochranu hradili sami, takže byla velice různorodá. Kdo mohl, pořídil si kroužkovou košili se zesílenou ochranou ramen další vrstvou kroužků. Ochrana hlavy byla buď kožená nebo bronzová. Neodmyslitelnou součástí výstroje legionáře byl štít. Předsunutí lehkooděnci (velites) a důstojníci používali menší plochý kruhový nebo oválný štít (parma) o průměru asi 50 – 100 cm. Ostatní legionáři nosili velký oválný štít (scutum). Hlavními zbraněmi bylo kopí a meč. Římané už znali i těžké vrhací stroje.

Středověk
Oděv například husitského válečníka nijak zvlášť nechránil. Existovaly kroužkové košile a štíty nebo pavézy. Do výzbroje vojáka té doby patřilo osvědčené kopí a meč. Vedle toho přibyly třeba sudlice něco cepy. Byly využívány i ruční palné zbraně, například ručnice nebo píšťaly. K těžkým zbraním patřily tarasnice a houfnice.

1. světová válka
Po uniformách, které mívaly výrazné pastelové barvy se objevily oděvy, které měly vojáka alespoň částečně maskovat. Hlavu měla chránit plechová přilba.  Proti zbraním jako je kulomet nebo granát stejně moc nepomáhala. Z ručních zbraní se používaly pušky s bajonety.
První světová válka ovšem již přinesla i plynovou masku, jako obranu před útokem bojových plynů. Nasazení se dočkala letadla a první tanky.

2. světová válka
Zatím nejstrašnější konflikt v dějinách lidstva přinesl v oblasti výstroje a výzbroje armád mnoho nového. Maskovací uniformy v barvě khaki se objevily již dříve, například čs. armáda je zavedla ve 20. letech 20. století.
Mezi lehké osobní zbraně patřila pistole nebo lehký kulomet. Velmi důležitou roli v boji už hrálo letectvo a obrněné jednotky. A v roce 1945 byla odpálena i zbraň z nejhrůznějších – atomová bomba.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz