Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 19.5.2006

Jako každý měsíc se 21. STOLETÍ  rozhlédlo po technických novinkách na trhu. Tentokrát nám padly do oka GPS navigační přístroje, ale naší pozornosti neunikly ani další zajímavosti ze světa elektroniky.

Snese i vodu?
Garmin eTrex Legend je ruční GPS přijímač velikosti mobilního telefonu, který dokáže na displeji zobrazit turistickou mapu. Napájen je dvěma tužkovými bateriemi, krátkodobě snese i ponoření do vody a snadno se upevňuje na řídítka kola.
Cena s DPH: 7 200,- Kč.

Změřte si tep!
Elektronický trenér Garmin Forerunner 305 zvládne pomocí GPS nejen vést trénink, ale umí sledovat i srdeční zátěž organizmu. Díky nové generací GPS přijímače SiRF III je přístroj schopen dosáhnout na signál i v místech s minimálním výhledem na oblohu. Je tak použitelný při většině outdoorových aktivit.
Cena s měřičem tepové frekvence, 12 000,- Kč (s DPH)

V evropských horách už nezabloudíte!
Odolný  a robustní GPS navigační přístroj Garmin GPSMAP 60CSx s možností navigace jak v terénu, tak i na silnicích. Přístroj překvapuje extrémní citlivostí GPS antény (SiRF III) a i na přímém slunci skvěle čitelným displejem. Horští turisté zas ocení barometrický výškoměr, který se sám kalibruje.
Díky možnosti nahrávání map na TransFlash datové karty je možné do paměti nahrát podrobnou navigační mapu celé Evropy a nechat se pak vést nejrychlejší nebo nejkratší trasou k cíli. 
Cena s DPH: 18 500,- Kč

Domluvíte se s ním i česky
GARMIN Nüvi 300 Deluxe je přenosná navigace se super tenkým dotykovým displejem, která navíc funguje i jako přehrávač MP3 nebo flash disk. Přístroj nás zavede kamkoliv po Evropě nebo České republice a při zaparkování jej bez problémů schováme do náprsní kapsy.
Přístroj je schopen zpracovávat aktuální dopravní informace a vést nás mimo místa s hustým dopravním provozem (včetně Prahy). Vyzkoušeli jsme si, že díky nové generaci GPS přijímače dokáže Nüvi v interiéru auta bez problémů zachytit signál i v husté městské zástavbě. Přístroj nabízí ovládací menu i hlasovou navigaci v češtině.
Cena s DPH: 16 990,- Kč

Reaguje na dotek
Luxusní automobilová navigace Garmin StreetPilot 7200 je přenosná mezi více vozy. Přístroj si nás získal 7” barevným dotykovým displejem ve formátu 16 : 9 s možností prostorového (3D) zobrazení mapy. K dispozici je dálkové ovládání, MP3 přehrávač, možnost příjmu aktuálních dopravních informací a video vstup pro DVD nebo parkovací kameru.
V základní ceně obsahuje přístroj veškeré potřebné příslušenství, včetně předehraných podrobných map Evropy až po detaily adres.
Cena s DPH: 46 500,- Kč

Rybářskému štěstí se dá pomoci
Nechcete chodit z ryb s prázdnou? Pořiďte si „hledač ryb“ Garmin FishFinder 160C! Až vám barevný displej ukáže to pravé místo, stačí už jen ponořit udici do vody. Přístroj si poradí s hloubkou do 300 metrů, takže se před ním ryby nemají kam schovat.
Cena s DPH: 8 700,- Kč

Pozor, radar!
Garmin Mobile 20, geniální navigace přichytitelná na sklo auta, dokáže na displeji chytrých mobilního telefonu zobrazovat 3D navigační mapu a vést nejrychlejší nebo nejkratší trasou k cíli.
Kromě GPS přijímače je ve držáku vestavěn mikrofon a reproduktor pro hlasovou navigaci. Přístroj je schopen fungovat jako hands free sada nebo varovat řidiče před policejními radary.
Cena zatím nestanovena
K dostání bude v červenci 2006

Nová řada videokamer JVC
Vylepšené Everio

Ačkoli byla řada Everio v loňském roce oceněna jako nejlepší multimediální kamera asociací EISA (European Imaging and Sound Association), nyní její výrobce přichází ještě z vylepšeným modelem. Everio G. Ten se může pochlubit čtveřicí nových kamer se záznamem na pevný disk a s interní pamětí 20GB a další dvojicí s 30GB kapacitou.
Řada vyniká především možností přímého nahrávání DVD s použitím DVD vypalovačky bez nutnosti propojení s počítačem. Všechny modely jsou také vybaveny kompatibilním rozhraním PictBridge pro přímý tisk, slotem pro SD kartu a jsou kompatibilní s USB mass storage.
+ rychlost přenosu do PC byla zdvojnásobena na 12x, optický zoom ze zvýšil na 32x a vyšší modely dostaly do výbavy ještě 6,9cm širokoúhlý displej a CCD čip s plným rozlišením pro snímání 16:9
– u základních modelů s 20GB kapacitou je rozlišení fotografií 640 x 480 (narozdíl od vyšších 1632 x 1224)
Předpokládaná cena od 20.000 Kč do 30.000 Kč dle modelu

Základní deska k 25. výročí
S desetinásobnou životností…

Tchajwanský výrobce základních desek DFI (Design For Inovation), známý hlavně mezi počítačovými overclockery, kteří upravují komponenty na maximální výkon, slaví letos 25. výročí existence. Při té příležitosti se rozhodl, že k tomuto významnému jubileu připraví něco opravdu netradičního a výjimečného. Tím se stala „základní deska“ VENUS, vycházející z běžně vyráběné desky LanParty Expert druhé generace. Ta je již nyní špičkou pro procesory AMD, ale společnost DFI se rozhodla, že z tohoto výrobku vyždímá maximum.
Mezi hlavní rozdíly patří výměna standardních kondenzátorů za hliníkové, které lépe snášejí „ladění systému“ a jejich životnost je oproti běžným systémům tohoto typu asi desetinásobná. Další změnou je unikátní chladič chipsetu, který je přitahován k základní desce magnetickou silou. Díky tomu je dosaženo naprosto tichého chodu pod 30 decibelů a vysoké životnosti. Základní deska je vybavena i velmi kvalitní zvukovou kartou Karajan a kvalitním BIOSem, jenž umožňuje bezpečné „ladící“ zásahy do systému.
+  neuvěřitelný výkon a stabillita, kompletní výbava
– pouhých 1000 ks pro celý svět
Cena: 6 999 Kč

Řezat i naslouchat!
Swissbit není jen nožík ze Švýcar

Ačkoli se to na první pohled nezdá, Swissbit není jenom obyčejný nožík s nůžkami a pilníkem. Jedná se o Švýcarský nůž značky Victorinox, ve kterém je integrován MP3 přehrávač s kapacitou 1, respektive 2GB.
Na přístroji můžeme poslouchat klasické komprimované formáty MP3/WMA/WAV/OGG nebo FM rádio, popřípadě využívat diktafon. Samotný akumulátor vydrží 8 hodin provozu.
+ originální nápad
– malý displej
Cena 1GB: 6 290 Kč
Cena 2GB: 9 130 Kč

Sedm jednou ranou!
Tower uklízí pracovní desku

Tower patří mezi další přírůstky do stáje společnosti Dicota, která je známá především svým zaměřením na doplňky k notebookům. Pro větší efektivitu a přehlednost na pracovní desce je vhodné využívat USB rozdvojku. Do ní pak jednoduše zapojíte jakékoli potřebné příslušenství, jakým je myš, čtečka karet, numerická klávesnice, scanner, tiskárna a podobně. Díky sedmi portům 2.0 lze k notebooku připojit až sedm různých zařízení.
+ přenos dat 480Mbps je 40x rychlejší než při standardní US 1.1
– USB porty jsou příliš blízko u sebe což zhoršuje manipulaci
Cena: 1 070 Kč

Stolní GSM telefon
Jablotron GDP-04

Dceřiná společnost Jablotronu, firma JabloCOM, navazuje na celosvětově medializovaný „stolní mobil“ novým GSM telefonem. Ten je vybaven třípásmovým (900, 1800 a 1900MHz) modulem MC55 společnosti Siemens a umožňuje tak provozovat telefon prakticky v kterékoliv místě pokrytém sítí.
Mezi jeho hlavní klady patří velký a čitelný displej, hands-free, tlačítko pro nejčastěji volaná čísla a velmi přehledné menu, ovládání a telefonní seznam.
+ USB port umožňuje ovládání telefonu z počítače a dokáže propojit počítač do internetu technologií GPRS class10
– Software pro PC umožňující synchronizaci např. telefonního seznamu a SMS je teprve ve vývoji

Pro efektivnější využití času
Umax se dvěma jádry

Pro všechny, kdo si ulehčují život a snaží se pro svou práci využívat notebooky, je připraven VisionBook® 6200NSX. Ten je v základní sestavě osazen dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2300 (1,66 GHz), 512 MB DDR2 pamětí (667MHz), 80 GB SATA diskem a WiFi adaptérem Intel® PRO/Wireless 3945ABG.  Dual DVD vypalovačka také zajisté potěší.
Pro připojení externích zařízení je připraveno FireWire rozhraní, 3x USB 2.0 konektory, Express Card slot, TV výstup a nechybí Bluetooth adaptér ani Card Reader 4in1. O kvalitní zobrazení se stará 15“SXGA+ displej s vysokým rozlišením 1400×1050.
+ vestavěné videokamera s rozlišením 1,3 Mpix
+ nízká energetická spotřeba
– sdílená grafika
Cena: 39 258 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz