Domů     Technika
Fotografování od A do Z
21.stoleti 19.5.2006

Kdyby Leonardo da Vinci viděl dnešní digitální fotoaparát, asi by netušil, že se jedná o prapravnuka jeho camery obscury. Zatímco dříve bývalo fotografování výsadou nadšenců, dnes už vlastní fotoaparát téměř každý. Orientujeme se však v terminologii? 21. STOLETÍ se proto blíže podívalo na některé pojmy ze světa fotografií.Kdyby Leonardo da Vinci viděl dnešní digitální fotoaparát, asi by netušil, že se jedná o prapravnuka jeho camery obscury. Zatímco dříve bývalo fotografování výsadou nadšenců, dnes už vlastní fotoaparát téměř každý. Orientujeme se však v terminologii?  21. STOLETÍ se proto blíže podívalo na některé pojmy ze světa fotografií.

Autofokus – automatické zaostřování objektivu na zvolené místo. Existuje aktivní autofocus, který vysílá signál (dnes většinou infračervený, v minulosti i ultrazvukový) z cílem zjistit vzdálenost objektu. Jeho výhodou je rychlost, nevýhodou pak to, že ho může poplést například focení přes sklo či jiný zdroj infračerveného světla. Oproti tomu, pasivní autofocus pracuje bez signálu a jsou jím vybavené především zrcadlovky.

Bulb – funkce, kterou nabízejí kvalitnější a tím pádem i dražší fotoaparáty. Při užití této funkce můžeme exponovat jeden snímek třeba minutu nebo i déle, podle toho, jak je potřeba.

Clona objektivu – mechanické zařízení, které svým uzavíráním reguluje množství světla procházejícího objektivem. Rozsah je od maximální propustnosti a tedy nejmenšího clonového čísla, až po maximální zaškrcení,  tedy minimální otvor. Clona je tvořena z tenkých kovových lamel které uvnitř objektivu vytvářejí vějíř, který je možno plynule uzavírat nebo otevírat.

Časová spoušť (Samospoušť) – Při její aktivaci provede fotoaparát expozici po určitém časovém intervalu od stisku spouště. Tato funkce je využívaná zvláště tehdy, když i sám fotografující touží být na obrázku zvěčněn.

Digitální zoom – softwarové zvětšení obrazu. Používá se pro detailní prohlídku nafotografovaného snímku anebo při vlastním fotografování.

Expozice – ve fotografii tento termín označuje jak proces vystavení světla dopadajícího na film nebo senzor, tak jeho celkové množství. Expozice se měří v EV (exposure value). Správná expozice je určena citlivostí filmu a ovlivňována nastavením clony a rychlosti závěrky fotoaparátu.

FEL (Flash Exposition Lock) – zámek blesku. Při použití této funkce dojde k zablokování a uchování hodnot síly záblesku při fotografování s bleskem.

Gamma – funkce, která mění rozložení jasů uvnitř rozsahu šedých odstínů. Tím vzniká dojem zesvětlování popřípadě ztmavování obrazu. Protože se ale nemění krajní body šedé, tedy černá a bílá, nedochází k přepalům bílé či ztrátě kresby v černé.

Hloubka ostrosti – rozmezí vzdáleností mezi nejbližším a nejvzdálenějším bodem, který bude na výsledném obraze zaostřen. Na DOF (Depth of Field), má vliv ohnisko, clona a velikost snímače. Čím vyšší je ohnisková vzdálenost objektivu, čím menší clona a větší rozměr snímače, tím je hloubka ostrosti nižší (tzn. pozadí je rozostřené).

ISO – jednotka International Standards Organization, vyjadřující citlivost filmu nebo obrazového snímače na dopadající světlo. Běžná citlivost má hodnotu 100, příp. 200 ISO. Vyšší citlivost např. 800 ISO umožňuje snímání za zhoršených světelných podmínek, je ovšem provázena nárůstem zrna u filmu, příp. obrazového šumu u digitálního obrazu. V oblasti Pacifiku je standard ISO nazýván ASA.

JPEG (Joint Photographic Experts Group) – nejpoužívanější formát souboru pro digitální fotografie. Je to proto, že nabízí nejlepší poměr velikosti ku kvalitě, tzn. že fotka ve formátu JPEG je kvalitní a nezabere moc místa na paměťové kartě.

Komprese, komprimace (Compression) – softwarové zpracování digitálních dat, jehož účelem je zmenšení velikosti datového souboru. Při kompresi ubývají primární datové informace (pixely), rozsah úbytku je dán stupněm komprese. Vysoká komprese znamená viditelné snížení kvality obrazu.

Li-Ion akumulátor (Lithium-Iont) – typ akumulátoru s velmi dobrým poměrem kapacity a hmotnosti, využívá se u většiny digitálních fotoaparátů a energeticky náročných přístrojů. Li-Ion články mají napětí 3,6 Voltů.

Makro – režim fotoaparátu, díky němuž lze fotit z minimální vzdálenosti od objektu, který chceme zachytit. Při spuštění tohoto režimu lze pořizovat detailní fotografie rozměrem nevelkých věcí. Jedná se tedy o režim ostření objektivu, díky kterému je na výsledném snímku vidět více detailů, než kolik je schopno zachytit lidské oko. Fotografování probíhá často z velmi malé vzdálenosti. Zvětšení více než 30× je již označováno za mikroskopické.

Náhled snímku, též review – Jedná se o okamžitý náhled právě zaznamenaného snímku na LCD displeji. U této funkce je zpravidla možno nastavit dobu zobrazení, případně ji vypnout. Po dobu náhledu lze snímek bezprostředně vymazat.

Ohnisko – bod, který leží na optické ose a do něhož se po průchodu optickou soustavou (objektivem) sbíhají všechny světelné paprsky, vycházející z předmětu (fotografovaného objektu).
S tím souvisí i tzv. ohnisková vzdálenost. To je vzdálenost mezi středem čočky nebo objektivu (přesněji obrazovým hlavním bodem objektivu) a bodem (ohniskem), ve kterém se protínají paprsky dopadající do objektivu rovnoběžně s jeho optickou osou.

Paměťová karta (Memory Card) – vyjímatelné paměťové médium, vybavené flash pamětí (soustavou integrovaných obvodů na základě křemíku), které má za úkol uchovávat data. Základním parametrem paměťové karty je její kapacita, jež se udává v megabytech a rychlost zápisu v MB/s.

RGB (Red, Green, Blue) – barevný prostor, složený z barev červená – zelená – modrá, tedy základních barev spektra. V RGB prostoru pracují snímací čipy digitálních fotoaparátů, skládáním těchto barev vzniká plná škála barev. RGB je aditivní (sčítací) zobrazení barev, kdy se světlo přidává až do bílé. Naproti tomu CMYK (cyan, magenta, yellow, black, neboli azurová – purpurová – žlutá – černá) je subtractivní (odčítací) zobrazení barev, kdy se světlo ubírá až do černé.

Stabilizátor obrazu – Zařízení zabudované ve fotoaparátu, které eliminuje chvění rukou či jiné nechtěné pohyby či otřesy. Umožňuje tak fotografovat i za horších světelných podmínek nebo při delších časech expozice.

Teleobjektiv – fotografický objektiv delší ohniskové vzdálenosti, umožňující fotografování vzdálených objektů. Samotný objektiv je spojná soustava čoček konstruovaná tak, aby byly optické vady sníženy na co nejmenší možnou míru. Obraz fotografovaného předmětu je skutečný, převrácený a obvykle zmenšený. Čočky jsou sdružovány do členů, které mohou být lepené. Každý objektiv je charakterizován ohniskovou vzdáleností, světelností (nejmenším clonovým číslem) a zorným úhlem.

USB (Universal Serial Bus) – kabelové rozhraní (interface) a přenosový protokol pro komunikaci počítače s tiskárnami, digitálními fotoaparáty, externími disky a mnoha dalšími zařízeními. Běžně se používají oba současné standardy USB 1.1 s maximální přenosovou rychlostí 24 Mb/s a vysokorychlostní USB 2.0 s rychlostí 480 Mb/s. Profesionální zařízení většinou využívají rozhraní FireWire.

Úhel záběru – různé úhly záběru mohou ovlivnit způsob, jakým je viditelné okolí skrze objektiv fotoaparátu. Čím menší je ohnisková vzdálenost, tím větší je úhel záběru a objekty se jeví vzdálenější.

Videosekvence – drtivá většina digitálních fotoaparátů dokáže natáčet video. Je to ve skutečnosti velmi rychlý sled fotografií.

WB (White Balance) – vyvážení bílé, v praxi automatické vyvážení bílé u digitálních fotoaparátů. Digitální fotoaparát vyhodnocuje na základě barevné teploty prostředí ideální hodnoty odstínů, které jsou nejblíže reálným barvám. U pokročilých fotoaparátů lze vyvážení bílé nastavovat ručně, pomocí bílé tabulky. Měří se v K (kelvinech), obecně platí hodnoty 3200K pro umělé osvětlení, 5600K pro slunečno a 7500K ve stínu.

X-Sync (X-Synchronisation Time) – tzv. synchronizační čas mezi závěrkou fotoaparátu a bleskem. X-Sync označuje nejvyšší synchronizační čas při spolupráci fotoaparátu s externím bleskem.

Zlatý řez – Už hvězdář a matematik Johannes Kepler řekl: „Geometrie má dva poklady: Pythagorovu větu a zlatý řez. První má cenu zlata, druhý připomíná spíše drahocenný kámen.“ V době renesance formulovali slavní italští malíři pravidlo tzv. „zlatého řezu“, které spočívalo v tom, že hlavní objekty by měly být na průsečíku třetin formátu obrazu či fotografie, nejlépe diagonálně. Je-li na fotce horizont, měl by být v jedné třetině nebo v druhé třetině odshora.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz