Domů     Technika
ZA ZRCADLEM: Bez stálé adresy…
21.stoleti 17.3.2006

Novodobí nomádi a milovníci přesunů z místa na místo již dnes zdaleka nejsou odkázáni na život ve stanech. Především americké automobilky pamatují na lidi kteří nemají stání a něco je nutí neustále měnit teritorium. S převratným designovým řešením domu-auta pro 21. století přišla nyní společnost General Motors.Novodobí nomádi a milovníci přesunů z místa na místo již dnes zdaleka nejsou odkázáni na život ve stanech. Především americké automobilky pamatují na lidi kteří nemají stání a něco je nutí neustále měnit teritorium. S převratným designovým řešením domu-auta pro 21. století přišla nyní společnost General Motors.

Koncept pojmenovaný GMC PAD získal první místo v designerské soutěži, která doprovází tradiční autosalon v Los Angeles. Futuristicky pojatý prototyp domu na kolech je koncipován tak, aby umožňoval život kdekoli. Model je poháněn hybridním systémem, využívajícím vznětový a elektrický motor. Navíc je vůz přímo napěchován nejmodernějšími komunikačními technologiemi, které umožňují propojení jeho interiéru s okolím i prostřednictvím internetové sítě.
„Podle nás jde o ukázku špičkové kreativity automobilových návrhářů koncernu General Motors. Odborná jury se shodla, že koncept GMC PAD de facto zakládá novou automobilovou kategorii LAV (Living Activity Vehicle),“ nechal se slyšet Stewart Reed, šéf sekce dopravního designu kalifornské akademie Art Center College.
„Jde o skutečně všestranný automobil,“ řekl Tom Matano, ředitel sekce průmyslového designu kalifornské Academy of Art University. „Prototyp kombinuje prvky tradičních užitkových vozů a specielních obytných modelů. Myslím, že by takové vozy mohly zaujmout velké firmy, obchodní cestující nebo moderní tuláky, kterým konvenční obytné vozy připadají příliš stereotypní“.

Více se dozvíte:
www.LAautoshow.com.

Technika
Televizní i satelitní příjem a připojení Wi-Fi jsou k dispozici nepřetržitě a domluví se i se zabezpečovacím systémem. Všechny funkce lze přitom sledovat na LCD monitoru. Elektronické  prosklení automobilu je ovladatelné pouhým dotykem prstů. Zadní část vozu je přizpůsobena osobní relaxaci. Kuchyňské zařízení je vyvinuto za použití nejnovějších hi-tech materiálů.

Cenově přístupný dům…?
PAD jako urbanistický, útulný mobilní pokojík. Koncept pro lidi milující stálou změnu. Kulturní , geograficky nespoutané. Je možné jej používat jako rovnocenou variantu bytu.


Při cestování s GMC  PADem se snadno rozhodnete, kde zastavíte a prožijete příští dobrodružství, kde budete žít a kde pracovat.

Přizpůsobení
Interiér vozu je velmi proměnlivý, takže vyhoví snad každému majiteli. Můžete jej přetvořit v místo pro relaxaci či třeba ve velmi funkční kancelář.

Praktičnost
Diesel elektrický hybridní systém pracuje jako generátor a šetří tak provozní náklady. Energii pro elektronická zařízení získává vůz ze solárního zařízení.

Prožitek
Vůz nabízí též obrovskou variabilitu oken a dveří. Automobil je možné zcela otevřít a propojit ho s přírodou, nebo ho naopak uzavřít a získat tak intimitu a klid.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz