Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY: Pro pohodu za volantem
21.stoleti 17.2.2006

Ze všech stran se na nás valí novinky v oblasti auto hifi, a proto jsme dnes v 21. STOLETÍ věnovali těmto zařízením více prostoru než obvykle. Výběr už je jen na vás!Ze všech stran se na nás valí novinky v oblasti auto hifi, a proto jsme dnes v  21. STOLETÍ věnovali těmto zařízením více prostoru než obvykle. Výběr už je jen na vás!

Autosubwoofer do kufru
Dexon BSS 2255

Subwoofer je určen pro použití v zavazadlovém prostoru, proto je jeho zadní stěna skosena. Řada …5 disponuje, oproti starším modelům vysokou citlivostí, z niž za zmínku stojí úctyhodných 100 dB. Použité basové reproduktory WD 100 se mohou pochlubit vysokým výkonem až 250 W RMS. Zatímco standardem ”ve světě” bývá pouhých 92 dB, model WD 100 poskytuje úctyhodných 97 dB citlivosti. Konstrukce reproduktorů má masivní linearizovaný magnetický  obvod, dvojitou středící membránou a jeho kmitací cívka je vinuta hranatým Cul vodičem na kaptonovém formeru. Koš je z kovového odlitku. Subwoofery jsou pokryty potahovou tkaninou černé a červené barvy a vybaveny přídavným terminálem.
Z dalších parametrů: Výkon 2x 250W rms / 2 x 500 W max., impedance 2 x 4 Ohm, citlivost 100 (!) dB / 1W,1m, frekvenční rozsah 40 – 4 000 Hz.
Cena: 4 490 Kč

Nevšední basové slunce 
Subwoofery Jet2 15 a 18

Již svou konstrukcí jsou Subwoofery Jet2 15 (380 mm) a Jet2 18 (460 mm) od Oxygen Audio velice neobvyklé, a to hned z několika důvodů. Reproduktor nemá klasický koš, ale paprskovitou mříž, na které je zavěšena membrána a masivní magnet. Dalšími zvláštnostmi tohoto subwooferu jsou vrchlíková kopulka a 3 větrací otvory v magnetu. Takováto konstrukce pak přináší stabilní zvuk, který není zkreslen a znehodnocován během „přednesu“. Zaručuje stabilní úroveň výkonu po celou dobu, narozdíl od jiných reproduktorů, které ztrácejí výkon a čistotu zvuku zatímco se zahřívají.
Cena Jet2 15 (380 mm): 23 000 Kč
Cena Jet2 18 (460 mm): 32500 Kč

Zabloudit je opravdu těžké
TomTom GO700

Kompletní navigační systém TomTom GO700 nevyžaduje žádnou složitou  instalace. Stačí jej pouze vyjmout z krabice a vhodně umístit do zorného pole řidiče, například na držák na sklo, který je součástí vybavení. Ovládá se jednoduše prostřednictvím dotykového displeje. Z nastavitelných režimů si lze zvolit denní či noční a to ve dvou- nebo třírozměrném zobrazení. Ovládací menu i hlasová navigace jsou navíc v českém jazyce, takže odpadají jazykové potíže a zabloudit je pak opravdu těžké. TomTom je možné napájet ze zásuvky vozidla nebo nezávisle z vestavěné baterie. Nedílnou součástí zařízení je bluetooth handsfree pro bezpečné telefonování. 
Cena: 21 490 Kč

Aby bylo čím budit…
Aviator AA 966
S novou prodejní linií Aviator přichází italská firma Dragster. Černým koněm této „aviátorské“ stáje je šestikanálový zesilovač s výkonem 4 x 60 W + 2 x 90 W / RMS při zatížení 4 Ohmů. Můstkování je možno do 5 a 3 kanálů. Samozřejmostí jsou technologické finesy SafeSED (bezpečnostní ochrana proti přetížení a poškození) a vícenásobný dynamický filtr (CONDOR) proti šumu na RCA vstupech a výstupech. Příjemným překvapením je subwooferový ekvalizer pro basové kanály.
Cena: 7 020 Kč  

Pro staccato i legato
Reproduktory VPc 172

Hlavním heslem při vývoji reproduktorů Blaupunkt série Velocity očividně bylo „simply the best“. Že se to podařilo, dokládají reproduktory VPc 172 (vítěz srovnávacího testu dvoupásmových komponentních reproduktorů o průměru 165 mm v německém časopisu Autohifi).
VPc 172 disponují maximálním výkonem 360 W jsou vybaveny extrémně pevnou membránou z uhlíkových/skleněných vláken (CFG). Výškový  reproduktor (28 mm) je vyroben z tetronu.  Navíc jsou reproduktory vybaveny externí kmitočtovou výhybkou 18 db/okt. s třínásobným přizpůsobením úrovní.
Cena: 11 290 Kč

Křišťálově čistý zvuk především
Helix A6 Competition

Pro opravdové milovníky hudby jsme vybrali mimořádný šestikanálový zesilovač HELIX A6 Competition, v němž jsou použity výhradně ty nejkvalitnější high-endové komponenty. Konstruktérů se při jeho vývoji  důsledně vyhýbali jakýmkoliv technickým trikům a funkcím, které by bezprostředně nevedly ke zlepšení zvuku. Maximální pozornost byla věnována kvalitě součástek a zpracování – masivní terminály umožňují použití kabelů o velkém průřezu. Výsledkem je SMD technologie a extrasilná, oboustranně potažená obvodová deska. Tím vším se A6 Competition zcela zásadně odlišuje od masově vyráběných zesilovačů a ční tak vysoko nad průměr.
Výkon zesilovače je 6 x 75 W / 4 Ohm, 6 x 125 W / 2 Ohm, 3 x 220 / 4 Ohm RMS.
Cena: 22 990 Kč.

Z které strany silnice?
TravelPilot EX-V

Díky přehledným oknům v menu vás Blaupunkt TravelPilot EX-V dovede rychle a přesně k vytouženému cíli. Tato high-end navigace totiž umožňuje  plynulé a hranice překračující pokrytí digitalizované oblasti (digitalizace do hloubky). Spolehlivě navádí i bez (dočasného) signálu GPS, například v tunelech nebo v zalesněných oblastech. Cestu lze zvolit v režimu „rychlé“, „krátké“ nebo „optimální“ trasy, přičemž je stále aktivováno akustické varování před dopravní zácpou, která by se mohla vyskytnou cca 2 km před vámi. Při zadávání adresy jednoduše postačí PSČ nebo první písmena a systém pak už automaticky nabízí možné varianty. 
Zajímavá je i možnost, nezávisle na momentální pozici vozidla, zvolit libovolnou trasu mezi dvěma body a tu si v klidu prohlédnout. Přesnost navigace je taková, že udává i na které straně silnice se váš cíl nachází.
Cena kompletu (monitor, navigační jednotka a navigační DVD se software pro 25 evropských států vč. ČR): 59.990 Kč

Pracovitější než ostatní
Monoblok MRD-M1005

Králem mezi zesilovači společnosti Alpine je digitální monoblok MRD-M1005. Tento 1 kanálový digitální zesilovač pochází z modelové řady V12 a pracuje ve třídě High-Power-Class-D. Oproti průměrným digitálním zesilovačům nabízí  vyšší celkovou účinnost až 80 % (konvenční mají 60 %), tedy větší výkon, menší ztrátové teplo, lepší využití napájecího proudu z auta a menší rozměry. Výhodou je i kontrolní centrum s LCD displejem, které ukazuje okamžité napětí, teplotu a aktuální režim.
Cena: 19 990 Kč

Data přístupná i v autě
M-CODY MX-400

Výrobce MP3 přehrávačů M-CODY přichází s novým modelem MX-400, vybaveným výsuvným USB 2.0 rozhraním, použitelným i pro car hifi. Existuje totiž celá řada autorádií, která mají USB nebo SD slot a pak se nabízí možnost   pouštět hudbu právě z tohoto velmi malého osobního přehrávače. Ten dokáže kromě čtení obvyklých MP3, WMA a OGG zobrazovat fotografie, textové soubory nebo videa a to buď z interní paměti nebo z SD karty.
Velmi kvalitní displej má rozlišení 128 x 160 bodů při použití 256000 barev. Zobrazí 10 řádků textu.
Cena 1GB: 5890 Kč
Cena 512MB: 4790 Kč

Myslí i na mladou gemaraci
Pioneer DEH-30MP

V lednu vtrhl Pioneer na trh se svou novou modelovou řadou autorádií. Výrobce tentokrát myslel i na mladou generaci a tuningové nadšence, a to především modelem DEH-30MP. Ten v sobě kloubí moderní vzhled, jednoduchost ovládání, tranzistory MOSFET 50 W firmy Pioneer a ekvalizér EEQ+.
Důležitá je možnost připojení MP3 přehrávače s využitím přehrávání souborů MP3/WMA/WAV přes vstup Aux-In. Nechybí však ani ovládání subwooferu přímo z hlavní jednotky bez připojování nákladného zesilovače.
Čím nás zaujal? Velmi nízkou cenou a absolutní dostupností
Cena: 4 790 Kč

Pětkrát lepší kontrast displeje
CD receiver CQ-C8803

Vlajková loď Panasonicu se může pochlubit digitálním zesilovačem, digitálním zpracováním radiosignálu a kvalitním barevným displejem s rozlišením 4 096 barev. Navíc je vybaven unikátní technologií prostorového ozvučení Circle Surround Automotive. Přístroj umožňuje přímé připojení přehrávače Apple i-Pod a podporuje Bluetooth.
Osobitým rysem celé modelové řady je možnost přizpůsobit autorádio prakticky jakémukoliv interiéru vozidla a nasvícení přístrojové desky. OEL displej modelu CQ-C8803 poskytuje nádherně jasný obraz s vynikající dynamikou a hladce vykresleným pohybem. Ve srovnání s běžnými LCD panely mají displeje na bázi technologie OEL výrazně vyšší jas, rozlišení, 5krát lepší kontrast a také rychlejší odezvu.
Čím nás zaujal? Na displej je možné umístit vlastní grafické fototapety nebo videosekvence
Cena: 14 995 Kč

Co dovedou multimediální centra?
DDX-6027 a DDX-8027

Japonský Kenwood přichází již s druhou generací 2-DIN monitorů s přehrávačem CD/DVD. Oba mají 6,5“ dotykovou obrazovku, takže ovládání probíhá přes OSD menu na obrazovce nebo dálkově. Nejdůležitější funkce (hlasitost, ladění,…) může uživatel ovládat tlačítky umístěnými po stranách. Přístroj je mozkem a řídící jednotkou pro další zařízení: navigační počítač, parkovací asistent a v neposlední řadě HD přehrávač iPod či Music Keg z vlastní stáje KHD-C710. Dále pak televizní tuner, CD/DVD měnič a zesilovače Kenwood PS řady (zobrazuje teplotu, pracovní napětí, výkon, korekce zesilovače). DVD mechanika s 24 bitovým D/A převodníkem přehrává všechny dostupné formáty a nosiče.
Čím nás zaujal?: Výkon 4x50W vestavěného zesilovače je dostačující pro všechny OEM reproduktory. Pro náročnější uživatele jsou připraveny 3 páry resp. 4 páry (8027) linkových výstupů s 5 voltovou výstupní úrovní. K rozšíření je zařízení vybaveno 1 A/V výstupem a 1 resp 2 (8027) A/V vstupy, nabroušení a vyleštění zvuku zajistí DSP procesor s dekodérem domácího kina. 
Cena DDX 6027: 49 990 Kč
Cena DDX 8027: 59 990 Kč

Jako u drahých modelů…           
KDC-W4031 a W409

Modely KDC-W4031 a odvozený model ve stříbrném provedení KDC-W409 jsou designově hodně podobné modely autorádií Kenwood, uvnitř se ale naprosto liší. U modelu KDC-W409 je MOSFETový zesilovač o 5 wattů na kanál výkonnější než u W4031 a dosahuje hodnoty 4x50W. Tento model se může pyšnit celou řadou funkcí a vybavením, které je jinde k dispozici pouze u těch drahých. Jedná se především o tuner K3i a fluorescenční displej. Funkce K3i umožňuje tuneru zúžit přijímané pásmo a oprostit tak výsledný zvuk od nežádoucích rušivých vlivů.. Pro milovníky basů je dobrou zprávou, že systém lze díky 1 páru RCA výstupů snadno rozšířit např. o basovou tubu. Samozřejmostí je odnímatelný panel chránící přístroj před nenechavci.
Čím nás zaujal?: Rádio lze připojit přes příslušné rozhraní k libovolným OEM dálkovým ovládáním na volantu
Cena za oba modely: 4 999 Kč

Pro milovníky basů
JBL GTO BASS PACK

V nadcházející sezóně potěší JBL milovníky basů novým produktem ve své nabídce. Ten je tvořen již osvědčeným basovým boxem GTO1200B, stereo zesilovačem GTO75.2 (2x 97WRMS) a novým setem kabelů CONECTION KIT. Zesilovač má výkon 2x75W RMS, ve špičce a můstku 260W. Kabelový set obsahuje vše pro připojení zesilovače a boxu.
Vzhled GTO zesilovačů je v duchu vyšší řady POWER, uvedené na trh loni. Dílenské zpracování je precizní a průhledné kouřové sklo vypadá opravdu efektně. Všechny zesilovače disponují výhybkami, které jsou libovolně nastavitelné a mají strmost 12dB/oct. Linkové vstupy jsou kompatibilní s 5V výstupy autorádií.
Excelentní zvuk basového boxu GTO1200B pomáhá zajišťovat již mnohými instalacemi prověřený měnič GT4-12. Reproduktor má průměr 25cm, citlivost boxu je 96dB a maximální zatížení 1000W.
Na čelní straně samozřejmě dominuje již zmiňovaný měnič GT4-12, nalevo od něj se vyjímá mocný nátrubek basreflexu. Před poškozením je reproduktor chráněn tyčovými profily. Na boku boxu je umístěn terminál se šroubovacími svorkami, samozřejmě pozlacenými.
Čím nás zaujal?: Box disponuje užitečným zatížením 250W, špičkové činí 1000W, citlivost je 94dB a frekvenční rozsah 26-300Hz.
Cena Bass Packu: 9 990 Kč

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz