Domů     Příroda
6 pro rozvoj civilizace nejdůležitějších kulturních plodin.
21.stoleti 19.12.2005

Byli lovci mamutů už kulturními bytostmi? Jistě, překročili již práh protokultury, dodržovali už jisté zvyky a tradice, nicméně byl to jen první krůček k civilizaci.Byli lovci mamutů už kulturními bytostmi? Jistě, překročili již práh protokultury, dodržovali už jisté zvyky a tradice, nicméně byl to jen první krůček k civilizaci.

Důležitým bodem v genezi lidské kultury hraje zemědělství. Která plodina je z tohoto hlediska nejdůležitější? A která plodina vládne v globalizované společnosti v současnosti? To jsou otázky, na které 21. STOLETÍ, společně s předními českými odborníky na danou problematiku, hledalo odpověď.

K tomu, aby bylo dosaženo co možná největší míry objektivnosti, oslovili jsme  odborníky z různých oblastí. Kulturní antropology zastupoval PhDr. Václav Soukup, CSc z katedry kulturologie pražské FFUK. Na stejné katedře působí i ekolog Mgr. Martin Kuška. Pohled z oblasti zemědělství nám poskytl  Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. z Výzkumného ústavu živočišné výroby z pražské Uhřiněvsi.
Každé plodině jsme poté přidělili příslušný počet bodů podle celkového umístění, od 6 bodů za první místo až po 1 bod za místo poslední.


1. místo – rýže

Václav Soukup:
Kultury v oblasti, kde se rýže pěstuje nejvíce, tedy v jižní a jihovýchodní Asii,  jsou nejvíce expandující. Má zde obrovskou tradici. I v našich končinách se s ní budeme setkávat čím dál tím víc. Díky velkému množství proteinů uživí velký počet lidí.
6 bodů

Jaroslav Petr
I když je rýže také obilovina, je svým způsobem specifická. Živí více než polovinu obyvatel naší planety. Její význam pro obživu lidstva poroste ve spojitosti s nárůstem obyvatelstva třetího světa.
5 bodů

Martin Kuška
Základní plodina, kterou se živí nejdynamičtěji se rozvíjející oblast celého světa a která je základem jídelníčku největší části lidstva. Už se pomalu začínáte adaptovat na jídelníček čínských restaurací?
6 bodů

Celkem: 17 bodů

2. místo – pšenice (obiloviny)

Václav Soukup
Ač se z evropského pohledu může zdát, že pšenice je velmi důležitá pro rozvoj kultury, je limitována co se týče pěstování. Jsou prostě místa, kde těžko klíček vzejde. Nicméně v euroamerické civilizaci stále hraje podstatnou úlohu.
4 body

Jaroslav Petr
Jejich pěstování stálo u kolébky největších civilizací. Právě tyto plodiny spustily neolitickou revoluci, i když on to byl postup hodně zdlouhavý a postupný – tedy se dá říci, že se jednalo o jakousi „neolitickou“ evoluci.“
6 bodů

Martin Kuška
Tradiční plodina, na které je závislá především euroamerická civilizace. Chléb, pečivo nebo těstoviny tvoří podstatnou součást identifikace a svébytnosti jednotlivých národních kultur v Evropě. Nemluvě o pálenkách.
5 bodů

Celkem: 15 bodů


3.-4. místo – brambory

Václav Soukup
Původně americká plodina, která v Evropě rychle zdomácněla. V jistém období byla jistě nejdůležitější rostlinou. Je vázána na kulturní tradici, vhodná pro výživu chudších vrstev společnosti.
5 bodů

Jaroslav Petr
Potravina chudých mírného pásma. Živily Evropu (viz van Goghův obraz „Jedlíci brambor“). Ještě dnes je základem obživy milionů lidí například v zemích bývalého Sovětského Svazu.
2 body

Martin Kuška
Na pěstování nikterak náročná rostlina, tradiční pokrm chudších společenských vrstev. Díky provozovnám rychlého stravování agresivně pronikají do všech kultur.
2 body

Celkem: 9 bodů

3.-4. místo – kukuřice

Václav Soukup
Vyspělá kultura oblasti Mezzoameriky by bez kukuřice nikdy nevznikla. V této oblasti původní civilizace uznávaly i kukuřičná božstva.
3 body

Jaroslav Petr
Stály a padaly s ní největší jihoamerické civilizace. I když vznik prvních amerických civilizací (Norte Chico) proběhl paradoxně bez zemědělství.
3 body

Martin Kuška
Kde by byli Aztékové bez kukuřice? Ta je základní plodinou kultur střední a severní Ameriky. Není bez zajímavosti, že v Evropě existuje silný tlak k prosazení výsadby zejména geneticky modifikovaných odrůd kukuřice.
3 body

Celkem: 9 bodů


5. místo – Maniok

Václav Soukup
Pro Tichomoří a další podobné oblasti je maniok velmi důležitou plodinou. Z globálního hlediska už pak mnohem méně.
2 body

Jaroslav Petr
Klíčová plodina tropického pásu. Kulturní rostlina tropické Ameriky pěstovaná pro kořenové hlízy obsahující škrob.
4 body

Martin Kuška
Tradiční kulturní plodina části amerických indiánů s takřka učebnicovým vlivem na konfiguraci dané kulturní oblasti.
1 bod

Celkem: 7 bodů

6. místo – Čajovník

Václav Soukup
Jako povzbuzujícímu nápoji, který plní komplementární funkci, se mu dá přiznat, že v některých společnostech hraje důležitou kulturní funkci.
1 bod

Jaroslav Petr
Zachránil Anglii a potažmo Evropu před masovým alkoholismem. Import čaje stál u tak významných historických událostí, jako byly opiové války (podrobení Číny) nebo „bostonské pití čaje“ (vyhlášení nezávislosti USA). 
1 bod
 
Martin Kuška

Nejžádanější rostlina pro dovoz do vyspělejší části světa. Zejména z klimatických, ale i ekonomických důvodů ji nelze pěstovat jinde, než ve třetím světě. Proto má čajovník pro tyto oblasti ohromný kulturní význam.
4 body

Celkem: 6 bodů

Související články
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz