Domů     Medicína
Může nás ochránit alternativní medicína?
21.stoleti 21.10.2005

Alternativní způsoby léčby zaznamenaly v poslední době ohromující rozvoj. Akupunktura, homeopatie, akupresura, bylinkářství, to vše po letech v nemilosti socialistického zdravotnictví přináší dnes pro pacienty novou naději. Je však tato medicína skutečně schopná konkurovat medicíně klasické?Alternativní způsoby léčby zaznamenaly v poslední době ohromující rozvoj. Akupunktura, homeopatie, akupresura, bylinkářství, to vše po letech v nemilosti socialistického zdravotnictví přináší dnes pro pacienty novou naději. Je však tato medicína skutečně schopná konkurovat medicíně klasické?

Alternativní medicína vychází ze znalostí vyspělých dávných kultur, čínské, egyptské, řecké nebo mezopotámské civilizace, ale třeba i indiánských kmenů či  australských domorodců. Léčba lidí u nich vždy směřovala především k harmonii duše a těla. A výsledky to opravdu přinášelo. Vždyť například čínští lékaři měli lidské tělo dokonale zmapované už v době, kdy praotec Čech teprve uvažoval nad tím, jakým směrem se vydá se svou družinou.
Evropská medicína přelomu prvního a druhého tisíciletí byla výrazně ovlivněna arabskými lékaři, v té době uznávanými odborníky. 
Od 12. století se v jižních částech Evropy začaly objevovat i první univerzity, kde se lékařství vyučovalo. Stejně tak vznikaly i odborné knihovny a od 13. století se jako houby po dešti po evropském kontinentě vyrojily nemocnice, jejichž zakladateli byli církevní řády i panovníci a jejich rodiny. 
 

MUDr. Iveta Petrová
Masarykova nemocnice, Ústí nad Labem

Zastánce klasické medicíny

+ Klasická medicína je bezesporu nezastupitelná v případech, kdy je nutný například akutní a přesně definovaný zásah při úrazu, infekci, nádoru či v případě potřebné rychlé a cílené diagnostiky a léčby pomocí specializovaných přístrojů.
+ Jsou odvětví klasické medicíny, například kardiologie, kdy lékaři správně postupují pouze tehdy,  použijí-li postup předem ověřený v nezávislých studiích na základě takzvané Evidence based medicine, tedy medicíny založené na důkazech. Jinými slovy si nedovolí použít postup či lék a jeho dávku jiným způsobem, než bylo dříve ověřeno přesným zkoumáním. To je základ tzv. západní medicíny a přináší své úspěchy. Prodlužuje lidem život i jeho kvalitu a je to opět doložitelné čísly.
– Jsou však situace , zejména chronická onemocnění, psychosomatické stesky pacientů, těžko se hojící kožní onemocnění, kloubní a svalové potíže, neobjasněné trávicí i gynekologické problémy, např. neodůvodněná neplodnost, problematická rehabilitace a rekonvalescence po těžké nemoci nebo různé formy atopie, kdy klasická medicína vyčerpá svůj „bojový arsenál“. Pacient má stále potíže a vzájemný vztah lékaře a pacienta se dále nerozvíjí. Lékař nemá co nabídnout, klient je nespokojený. V této chvíli jsou alternativní postupy vítaným a jediným možným řešením.


MUDr. Thomas Goldschmidt
Lékař, Berlín

Zastánce alternativních přístupů k léčbě

+ Zkušenosti a tradice některých přírodních národů poukazují na to, že leckteré neduhy se dají léčit i bez tzv. moderní medicíny. Pacient se v některých případech vyhne zásahům do organismu nebo zbytečně nekonzumuje velké množství chemických preparátů, jež v některých kombinacích mohou mít nežádoucí účinky.
+ Princip „víra tvá tě uzdraví“ může hrát mnohem důležitější úlohu, než se na první pohled zdá. Pacient, který je přesvědčen, že právě tento postup mu pomůže, má na vyléčení větší šanci než ten, kdo hází flintu do žita předem. Může se jednat jen o pouhý placebo efekt, ale i ten je schopen přinést žádoucí výsledky.
– Alternativní lékařství se skutečně nehodí pro případy zlomenin nebo jiných úrazů. Stejně tak, nastávají chvíle, kdy operativní zákrok je prostě nevyhnutelný. Zde má moderní nebo spíše standardní medicína své nezastupitelné místo.

Jak to vidí redakce 21. století

Technický a vědecký pokrok, kterého jsme byli svědky v posledním století, prodloužil průměrnou délku lidského života o desítky let. To je nepochybně zásluhou klasické medicíny jak ji známe dnes. Ovšem, ani nad medicínou alternativní není zdaleka nutné lámat hůl, i když klasické a alternativní lékařství jsou dva nesrovnatelné a mnohdy nesmiřitelné tábory, jež mají mnoho příznivců i odpůrců. Obě medicíny se však mohou velmi dobře doplňovat, pokud ovšem spolu lékaři obou táborů, kteří pochopitelně zarputile kopou každý za svůj tým, dovedou rozumně komunikovat a přistupují ke svým „soupeřům“ s pochopením.
Problém však nastává ve chvíli, kdy si pacient či alternativní lékař tuto hierarchii plete a snaží se alternativními prostředky diagnostikovat či léčit vážnou nemoc, kdy uspět v žádném případě nemůže. Jediné co v té chvíli hraje rozhodující roli a co již nelze později vrátit, je totiž čas. Stejně to však platí i opačně, pokud klasický lékař nechápe byť třeba jen, pomineme li historickou zkušenost, psychologický účinek alternativní léčby a urputně se drží toho, co se o medicíně naučil.
Velkou úlohu hraje rovněž  skutečnost, že alternativní postupy každý klient platí většinou sám a nemalými částkami z vlastní kapsy a je tím tedy i jiným způsobem motivován na úspěchu zvoleného postupu.
Alternativní léčba může podle 21. STOLETÍ být vhodným doplňkem léčby klasické, zejména tam, kde původ tělesných trablů pacienta je kdesi „uvnitř“, kdy příčiny problému jsou psychosomatické. Není tedy nutné zatracovat ani jeden způsob, naopak, pro spokojenost pacienta je vhodné najít to nejlepší vyvážení obou medicínských přístupů.

ANKETA NÁVŠTĚVNÍKŮ INTERNETOVÝCH STRÁNEK www 21stoleti.cz 

Preferujete spíše klasické nebo alternativní způsoby léčby?

Jednoznačně klasickou medicínu.   37%

Klasickou medicínu s prvky alternativní léčby.  36%

Oba způsoby v poměru 50:50.    16%

Alternativní medicínu s prvky klasické léčby.  7%

Jednoznačně alternativní medicínu.   4%

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz