Domů     Příroda
I rostliny mají „otisky prstů“!
21.stoleti 21.9.2005

Jednoznačná identifikace není jen doménou daktyloskopie, ale setkat se s ní můžeme i v říši rostlin, kde stejným způsobem vědcům slouží pylová zrnka.Jednoznačná identifikace není jen doménou daktyloskopie, ale setkat se s ní můžeme i v říši rostlin, kde stejným způsobem vědcům slouží pylová zrnka.

Ta jsou navíc velmi odolná, protože díky tuhé vnější bláně, která snese i působení silných kyselin, louhů, a dokonce intenzivní žár, mohou přečkat tisíce let, aniž by se rozložila.
 
Naše dnešní barevná makrofotografie představuje pylová zrnka (růžová) na bliznách (hroty oranžových výběžků) květiny. Pylová zrnka každého druhu rostlin mají svůj charakteristický tvar, stejně jedinečný jako otisky prstů. V závislosti na druhu rostliny bývají hladká, vrásčitá, pokrytá různými vzory nebo ostny či hrbolky.   
Jakmile se pylové zrnko dostane do kontaktu s bliznou, dojde k chemické reakci, která způsobí, že zrnko nabobtná a vyklíčí. Tuhou vnější blánou proroste trubicovitý útvar zvaný pylová láčka, který dosáhne až k vajíčkům, ukrytým v semeníku. Spermatické buňky původně uložené v pylovém zrnku pak sestupují pylovou láčkou k vajíčkům, z nichž se po oplození vytvoří semena. Když dozrají, už jen potřebují, aby se dostala do správného prostředí, kde budou moci vyklíčit.
Vědci odhadují, že například smrkové lesy v jižní třetině Švédska vypustí ročně asi 75 000 tun pylu. Jediný exemplář ambrosie zas může vyprodukovat až milion pylových zrnek denně. Pyl této rostliny je pak unášen větrem a byl nalezen dokonce ve výšce tří kilometrů nad zemským povrchem a na moři ve vzdálenosti 600 km od pobřeží.

Související články
Objevy Příroda 13.3.2025
Možná to znáte… Po obědě se cítíte sytí, a přesto se objeví neodolatelná chuť na něco sladkého. Odkud se bere tento fenomén, který nás nutí sáhnout po dezertu, i když už vlastně nemáme hlad?   Vědci z Institutu Maxe Plancka pro biologii stárnutí se rozhodli tento podivný jev prozkoumat a jejich závěry jsou překvapivé – […]
Jednou z prvních domestikovaných plodin pro výživu člověka je bér italský. V Číně se pěstoval již před 8 tisíci lety. Dnes se spolu s dalšími, v Evropě méně známými obilninami, dostává do popředí zájmu. Vyniká vlastnostmi, které se v kontextu klimatických změn stávají významnými. Bér je totiž plodina suchovzdorná, a tedy perspektivní pro oživení jejího […]
NOVINKY Příroda 10.3.2025
Evoluci běžně chápeme jako vývoj k dokonalejším a složitějším formám života. Touto představou ale zásadně otřásl jistý druh prvoků. Ukázalo se totiž, že ve skutečnosti jsou to živočichové příbuzní s medúzami a do stádia podobného prvokům se vrátili až dalším vývojem. A to není jejich jediná podivnost Švýcarský chirurg a porodník Louis Jurine byl muž […]
Ryby a rybí výrobky patří mezi oblíbené a doporučované potraviny s množstvím tělu prospěšných látek. Řadí je to k cenným a často obchodovaným komoditám, což je zase předurčuje k pokusům o falšování Spolehlivý systém pro odhalení nepoctivého rybího zboží vyvinuli výzkumníci z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.) ve spolupráci s firmou Bidfood […]
Objevy Příroda 6.3.2025
Zoolog Ondřej Mikulka a entomolog Josef Kašák z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU, Ústavu ochrany lesů a myslivosti, v rámci výzkumu při ohledávání mrtvého bobra nalezli v jeho srsti blecháče bobří, brouky z čeledi lanýžovníkovití. Pokud bychom uspořádali soutěž o nejpodivnějšího brouka vůbec, tak blecháč by jistě patřil mezi kandidáta na první příčky. Blecháč bobří žije v dospělosti, jak název napovídá, v srsti […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz