Domů     Zajímavosti
VĚDA NA SÍTI
21.stoleti 19.8.2005

Okno do světa vědy a techniky Po prázdninách a dovolených se opět naskytne příležitost zasednout k počítači a porozhlédnout se po internetu . Redakce 21. století pro Vás opět připravila několik zajímavých odkazů. Dotkneme se geografie, biologie, astronomie i dopravy.

Udělej si sám encyklopedii

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Jistí nadšenci se rozhodli, že na internetu přehledně shromáždí veškeré poznatky lidstva. Světlo světa tak spatřila encyklopedie Wikipedia. Pravdou je, že zde snad není lidské činnosti, která by nebyla zmapována. Kultura, geografie, historie, věda, technika, matematika, společnost, to vše je zde uspořádáno. Ale nejen to. Jakýkoliv uživatel internetu může do encyklopedie přidat odkaz. Proto se občas může stát, že některá hesla nemusí být zcela přesná. Redakce 21. století proto doporučuje Wikipedii používat spíše jako doplňující podkladový materiál. Texty zde nepodléhají žádným autorským právům a může být s nimi jakkoliv nakládáno. Wikipedia má i svou českou jazykovou mutaci (http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana), která je však zatím v plenkách.


Chcete řídit Pendolino?

http://www.pendolino.cz/

I když se o vlakových soupravách Pendolino toho namluvilo a napsalo už hodně, komplexní informace o tomto vlaku naleznete právě zde. Do svého počítače si zde můžete stáhnout simulátor jízdy Pendolinem a poté se vcítit do kůže strojvůdce této soupravy. Registrovaní návštěvníci mají možnost se na rozvoji stránek i podílet, ať už psanými články nebo fotografiemi. Kdo má zájem, může si i zachatovat – autoři stránek chystají diskusi s dopravními odborníky.


Na zemi i pod zemí

http://www.nsf.gov/

Tyto webové stránky jsou určeny především vědcům, zabývajícím se geologií a geografií. Jeho součástí jsou i odkazy na zajímavé výzkumy oceánů nebo atmosféry. Zájemci o přírodu zde pak mohou nalézt nejnovější poznatky z etologie, tedy z nauky o chování zvířat, ale kupříkaldu i z mikrobiologie. Nescházejí zde ani různé statistiky z oblasti přírodovědy, ještě žhavé objevy či rubriky multimedia.

Pohraniční opevnění

http://www.opevneni.wz.cz/eso/index.html

Ve dvacátých a zejména třicátých letech minulého století období Evropa balancovala na hraně války. Po zkušenostech z té první světové, se mnohé země odhodlaly k výstavbě pohraničních opevnění. Na těchto stránkách naleznete obecné informace o typech opevnění, jejich podrobný popis a scházet nemohou ani fotografie. Web se nevěnuje jen opevnění v Československu, ale i v Polsku, Francii, Německu nebo Itálii i v Sovětském svazu. U každého z nich je nastíněna stručná historie i rozdíly ve výstavbě mezi jednotlivými státy.

Co ví tajná služba o světě

http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html

CIA se nezabývá jen špionáží. Některé její činnosti jsou docela bohulibé, jako například tyto stránky. Stačí si vybrat jakoukoliv zemi a na monitoru se vám objeví veškeré informace o ní. Od rozlohy, přes počet obyvatel, přes klimatické podmínky, velká města, hrubý národní produkt až po stručnou historii daného státu. Lze se dočíst i o jeho politickém uspořádání. U každé země nechybí ani aktuální státní vlajka, což jistě ocení zájemci o vexilologii.

Astronomie

http://www.observatory.cz/

Na stránkách Štefánikovy hvězdárny v Praze lze nalézt mnoho zajímavých informací. Základ tvoří především aktuální informace z oblasti astronomie a zprávy o tom, co nevšedního lze momentálně sledovat na obloze. Dále si zde uživatel internetu může přečíst základní informace o naší sluneční soustavě a o tělesech, které ji tvoří. Samozřejmě, že Štefánikova hvězdárna na svých stránkách informuje i o programech, které pořádá. Pro chvíle oddechu je zde připraven i astronomický test a hry. Nakonec tu jsou odkazy i na další dvě pražské observatoře, na planetárim Praha a na ďáblickou hvězdárnu.

Co nevíme o školství

http://www.uiv.cz/

Začíná školní rok, takže pár informací z oblasti školství neuškodí. Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) je institucí, která má několik základních úkolů. Prvním z nich je vedení, vypracovávání a aktualizace statistických údajů v oblasti školství. Další jeho funkcí je správa Národní pedagogické knihovny. Nikoliv nezajímavou náplní ÚIV jsou i výzkumné projekty z oblasti školství. Vše toto i něco navíc lze nalézt na webových stránkách ústavu. Kromě toho UIV poskytuje řadu zajímavých statistik, kde si lze prohlédnout například úspěšnost českých studentů oproti studentům zahraničním.

Související články
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz