Někteří z vegetariánů budou muset zřejmě v brzké době řešit neobvyklé dilema. Zdá se totiž, že na trh pronikne maso, které nebude „přímo“ ze zvířat.
Mezinárodní vědecký tým předpokládá, že díky novým technologiím v oblasti tkáňového inženýrství, které se původně rozvinulo kvůli medicíně, bude v budoucnosti možné produkovat maso v laboratořích. Z buněk odebraných zvířatům totiž půjde vypěstovat celkem chutný kus masa. „S jedinou buňkou teoreticky budete moci vyprodukovat roční světové zásoby masa, a navíc to uděláte způsobem, který je šetrnější k životnímu prostředí i k lidskému zdraví,“ říká Jason Matheny z Univerzity v Marylandu, který se na výzkumu podílel.
Pěstování masa v laboratoři by mělo v budoucnosti vést ke snížení počtu zvířat, která jsou chována často v nevyhovujících podmínkách, takže vegetariáni, kteří maso odmítají právě z tohoto důvodu, budou postaveni před nelehký úkol.