Chcete se stát mistry ve vaření vajíček nahniličko? Poradíme vám jak na to.
Budete potřebovat:
1. Rendlík s dřevěným nebo plochým plastovým držátkem.
2. Šroubky s matkami.
3. Tyčky pro svislý držák a otočné rameno, rozměry asi 2,5 cm x 1,8 cm; jedno o délce 30 cm, druhé o deset centimetrů delší.
4. Prázdnou plastovou láhev (o objemu si 0,5 litru).
5. Silnější drát (např. z háku ramínka).
6. Řetízek (např. od špuntu k umyvadlu).
7. Rybářské olůvko (můžete nahradit i jiným malým, těžkým předmětem)
Postup výroby
1. Do držáku (kratší tyčka) vyvrtejte dvě díry. Svislý držák upevněte blízko k tělu rendlíku šroubky. V horní třetině tyčky již máte připraven otvor pro upevnění vodorovného ramene. Jeho konec musí být přímo na rendlíkem. Zde budeme zavěšovat vejce.
2. Upevněte otočné rameno tak, aby s ním bylo možné volně pohybovat.
3. Nyní vyrobíme nádržku, která bude v soustavě závažím s měnící se hmotností. Z plastové láhve uřízněte její dolní třetinu. Do dna vyřízněte otvor o průměru 5 mm.
4. Pomocí drátu zavěšte nádržku. V jejích stěnách vytvořte proti sobě malé dírky (pozor, neprořízněte je až k okraji). Drát provlékněte otvorem na konci ramena a nádržku zavěšte (místo otvoru může být v rameni jen žlábek).
5. Z hrdla láhve vytvoříme držák vajíčka: vystřihněte tvar tak, jak je vidět na obrázku. Nezapomeňte na otvory pro zavěšení držáku.
6. Pomocí řetízků zavěste držák vajíčka na konce drátu.
7. Z malého kousku drátu (asi 2 cm) vytvoříme zarážku pro otočné rameno. Pod osou ramen vyvrtejte otvor tak, aby v krajní poloze (při sklopeném rameni) bylo vajíčko ponořeno ve vodě.
8. Z drátu a olůvka uděláme vyvažovací zařízení. Na koncích drátu vytvořte háčky pro zavěšení na tyčku. Vodorovná část drátu by měla s tyčkou svírat úhel asi 15°. Na drát navlékněte olůvko a celé vyvažovací zařízení zavěšte na rameno. Aby se neposunovalo, zalepte háčky lepící páskou nebo lepidlem.
Postup vaření
Naplňte rendlík vodou a ujistěte se, že celý „automat“ má stabilní pozici. Uveďte vodu do varu. Naplňte nádržku vodou a do držáku umístěte vejce (rameno můžete kvůli bezpečnosti otočit do svislé polohy). Větší váha je nyní díky nádržce na kratší polovině ramena. Vejce se musí celé ponořit do vody a řetízek přitom zůstává povolený. Voda začne vytékat z nádržky a vajíčko se pomalu vynořuje z vody. Jakmile ale vyvažovací zařízení klesne pod horizontální rovinu, olůvko sklouzne na konec drátku a vajíčko z vody vytáhne (princip páky). Abyste se stali mistry ve vaření vajec natvrdo, nahniličko a naměkko, musíte systém nastavit tak, aby v rovnovážné poloze zůstával 4 minuty (po tu dobu musí z nádržky vytékat voda). Jakmile se vám to podaří, můžete na vyvažovacím zařízením udělat pro olůvko rysku rovnovážné polohy. Posouváním olůvka ke konci ramene volíte „více naměkko“, ke středu naopak „natvrdo“. Záleží samozřejmě i na velikosti a váze vajíčka – až budete svůj automat plně ovládat, správné nastavení poznáte už podle oka.