Domů     Architektura
10 nejatraktivnějších majáků světa
21.stoleti 22.6.2005

Majáky od dávných dob osvětlují zrádná místa moří a oceánů, a tak zachraňují lidské životy. Kromě navigační funkce jsou však často i architektonickými unikáty. Redakce 21. STOLETÍ pro vás vybrala ty nejzajímavější majáky světa!Majáky od dávných dob osvětlují zrádná místa moří a oceánů, a tak zachraňují lidské životy. Kromě navigační funkce jsou však často i architektonickými unikáty. Redakce 21. STOLETÍ pro vás vybrala ty nejzajímavější majáky světa!

1. Maják Ile Vierge  Postaven: 1902  Výška: 82,5 m
Maják na ostrově Ile Vierge leží poblíž francouzského města Plouguerneau v Bretani. Je nejvyšším kamenným majákem v Evropě a s největší pravděpodobností i na světě. Kónická žulová věž je vysoká 82,5 metrů a na její vrchol vede celkem 400 schodů. Bílé světlo majáku, který byl postaven v roce 1902, probleskuje každých pět sekund a září až do vzdálenosti 50 kilometrů. Vedle nové věže se doposud krčí původní maják z roku 1845. Ten má výšku 32 metrů a v současnosti stále podporuje navigační činnost nové věže.

2. Boston Harbour Light Postaven: 1716Výška:  29,8 m
Maják na ostrůvku Little Brewster vítá lodě, které míří do bostonského přístavu, již od roku 1716. Právem mu náleží hned několik NEJ. Je nejstarším majákem ve Spojených státech amerických. Původní stavba byla sice v roce 1776 zničena britskými vojáky, ale nová věž vyrostla velmi záhy v roce 1783 a stojí doposud. Přestože je Boston Harbor Light se svými architektonickými obměnami nejstarším majákem v USA, jako poslední na severoamerickém kontinentu se dočkal automatizace, až v roce 1998. Nejdéle zde proto působila lidská posádka a ještě dnes se na majáku, jehož věž se vypíná k obloze až do výšky 29,8 metrů, střídá tříčlenná pobřežní stráž.

3. Marine Tower  Postaven: 954 Výška: 106 m
Maják, který se nachází v yokohamském parku Yamashita, patří mezi tamní turisticky nejnavštěvovanější atrakce. S celkovou výškou 106 metrů je nejvyšším majákem na světě, který má ocelovou konstrukci. Pro srovnání v současnosti nejvyšší mrakodrap v České republice, bývalá budova Československého rozhlasu na pražském Pankráci, měří pouze o 3 metry více. Návštěvníci yokohamského majáku se dostanou až do závratné výšky 100 metrů nad zemí. Z vyhlídky se nabízí úžasný pohled na široké okolí, včetně sopky Fudži. Světla majáku námořníky upozorní na blížící se pevninu již ve vzdálenosti 32 kilometrů. Ozdobou parku a dominantou Yokohamy je ocelová věž od roku 1954.  

4. Maják na Dover Castle Postaven: 1. století n. l.   Výška: 24 m
V rozlehlém hradním komplexu v britském přístavním městě Dover se nachází jeden z nejstarších dosud stojících majáků na světě. V prvním století našeho letopočtu ho zde, údajně na příkaz císaře Caliguly, vystavěli Římané, aby osvětloval kanál La Manche. Z původní osmipatrové věže, která měřila asi 24 metrů, se dodnes zachovala pouze čtyři podlaží. Stavba s osmiúhelníkovým půdorysem je jediným majákem z těch, jež zde uvádíme, který dnes již neslouží k námořní navigaci. Každoročně ho ale navštíví tisíce zájemců o historii.
 
5. Maják Arctowski Postaven: 1977 Výška: 17 m
Nejjižněji položeným majákem na světě je s největší pravděpodobností ten, který je součástí stejnojmenné polské výzkumné stanice na Antarktidě. Nachází se na Ostrově Krále Jiřího v souostroví Jižní Shetlandy. Maják i základna, jež stojí od roku 1977, jsou pojmenovány po slavném polském polárníkovi 19. století Henryku Arctowském. Tamní maják se vypíná do výšky 17 metrů.  

6. Maják Bell Rock Postaven: 1811 Výška: 36 m
Téměř 18 kilometrů od pobřeží východního Skotska se v Severním moři na skalnatém útesu Bell Rock tyčí nejstarší maják, jaký kdy člověk postavil na širém moři a který vydržel až do dnešních dnů. Nachází se na jednom z nejnebezpečnějších míst pro námořníky, kde v minulosti ztroskotalo velké množství lodí. V roce 1811 ho vybudoval Robert Stevenson, kterému v té době jen málokdo věřil, že stavbu opravu uskuteční. Útes, na němž maják stojí, při přílivu občas zmizí pod mořskou hladinou. Věž ze žuly a pískovce dosahuje výšky téměř 36 metrů a jeho světlo je vidět na vzdálenost 10 kilometrů. Maják byl zautomatizován až v roce 1988. 

7. Cape Hatteras Light  Postaven: 1870 Výška: 58 m
Cape Hatteras Light leží v končinách americké Severní Karoliny nazvaných Outer Banks. Osvětluje část Atlantiku, kde se nacházejí zrádné mělčiny, často zahalené mlhou. Říká se, že zde ztroskotalo na 600 lodí, a proto se tomuto místu ne nadarmo přezdívá „Hřbitov Atlantiku“. Zdejší maják je tudíž nejdůležitější v Atlantském oceánu a zároveň nejvyšší v USA. Jeho věž v současnosti měří 58 metrů, ale na místě dnešního majáku dříve stával menší. Protože si však námořní kapitáni často stěžovali, že v mlhách, které zde panují, se ztrácí, musel být v roce 1870 původní maják přestavěn na vyšší. V roce 1999 byl maják přesunut o téměř 900 metrů dál do vnitrozemí, protože ho ohrožovala eroze. Jeho transport přišel americkou vládu na 12 milionů dolarů (asi 280 milionů korun).

8. Maják Helgoland Postaven: 1952 Výška: 34 m
V roce 1915 vyrostl na německém ostrově Helgoland v Severním moři maják, jenž byl ve své době vůbec nejvýkonnějším na světě. Jeho zář se vyrovnala světlu, které vydává téměř 40 milionů svíček. Pro zajímavost Boston Harbor Light má v současnosti výkon jako 1,75 milionů svíček. Během druhé světové války ale Britové maják Helgoland při bombardování německého území zničili. Dnes na ostrově stojí navigační věž z roku 1952, která má výšku 34 metrů a charakteristickou červenou barvu.

9. Maják Eddystone Postaven: 1698 Výška: 51 m
Maják Eddystone, který patří mezi nejznámější na světě, leží 22,5 kilometrů jihozápadně od britských břehů poblíž města Plymouth na příkrém skalním útesu. Jde o místo, kde vyrostl první maják mimo pevninu na světě. Na rozdíl od majáku Bell Rock se však původní stavba z roku 1698 do dnešních dnů na Eddystonu nezachovala. Naopak zde byly realizovány hned čtyři majáky. První věž postavil Henry Winstanley, který byl o bytelnosti svého majáku přesvědčen natolik, že se rozhodl strávit v něm silnou bouři. Ta z jeho stavby zanechala pouze trosky a sám stavitel navždy zmizel ve vlnách oceánu. Další podoby tamnímu majáku dali John Rudyard a John Smeaton a v roce 1882 James Douglass, který je autorem jeho téměř konečného vzhledu. Dnes věž měří 51 metrů a její charakteristický vzhled dotváří přistávací rampa pro vrtulníky nad svítilnou.  

10. Maják Point Malcolm Postaven: 1878 Výška: 7 m
Maják Point Malcolm je se svou výškou pouhých sedm metrů nejmenším majákem na australském kontinentu a jedním z nejmenších majáků na světě vůbec. Navíc je jediným australským majákem, který se nachází ve vnitrozemí, a uvádí se, že v tomto směru drží prvenství i na celé jižní polokouli. Naleznete ho na řece Murray v jižní části země. Jde o bílou kónickou stavbu, jejíž světlo ozařuje okolí do vzdálenosti 10 kilometrů. Byl vybudován v roce 1878, aby chránil důležitou obchodní cestu po vodě. V první polovině 20. století zájem o lodní dopravu zboží poklesl, a proto byl maják Point Malcolm v roce 1931 deaktivován. V současnosti je vedle něj nainstalováno automatické světlo, které slouží k navigaci.

Více se dozvíte:
http://www.lhdigest.com

Předchozí článek
Další článek
Související články
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz