Brusinky mohou mít při střevních virózách příznivé účinky na lidský organismus. Vyplývá to z nedávno zveřejněné studie amerických vědců.
Experti z newyorské St. Francis College při laboratorních testech prokázali, že brusinkový džus dokázal viru zabránit, aby obvyklým způsobem infikoval střevní buňky. „Zdá se, že brusinkový džus má vliv na replikaci viru v jeho raném stádiu, takže se mu nepodaří proniknout k hostitelské buňce,“ říká doktor Steven Lipson, který se výzkumu zúčastnil.
Klíč k pozoruhodným vlastnostem brusinkového džusu může podle něj spočívat v látkách, taninech a flavonoidech, které nápoj obsahuje a u nichž byly už dříve prokázány antibakteriální účinky. O brusinkovém džusu se doposud vědělo, že výrazně snižuje riziko infekce močových cest.
Díky objevu amerických odborníků by se nyní navíc mohl uplatnit v boji se střevními virózami, které jsou každoročně příčinou tisíců úmrtí zejména mezi malými dětmi v rozvojových zemích.
Autor: Ilona Růžková