Domů     Příroda
Mečoun si při lovu zahřívá oči
21.stoleti 7.5.2005

Teprve počátkem letošního roku dokázali zoologové odpovědět na otázku, proč jsou oči mořského mečouna (Xiphias gladius) teplejší, než zbytek jejich těla. Mečoun totiž dokáže teplotu očí zvláštním způsobem regulovat, což mu umožňuje lépe vidět kořist.Teprve počátkem letošního roku dokázali zoologové odpovědět na otázku, proč jsou oči mořského mečouna (Xiphias gladius) teplejší, než zbytek jejich těla. Mečoun totiž dokáže teplotu očí zvláštním způsobem regulovat, což mu umožňuje lépe vidět kořist.

Při pronásledování kořisti se oční tyčinky adaptují na změny pohybu a světla a stínu až 10x rychleji pokud jsou zahřáté, než při chladných teplotách u hlubokomořských živočichů, pohybujících se kolem 3°C. S objevem přišel vědecký tým Kerstin Fritschesové z Queenslandské univerzity v australském Brisbane. Tato zvýšená rozlišovascí schopnost pomáhá mečounovi identifikovat kořist v inkoustově černých hlubinách oceánů.

Regulované topení
Vědci už dříve zaregistrovali skutečnost, že oči mečounů jsou teplejší, než tělo, ale neznali příčinu. Zjistili, že mečoun dokáže celý proces vědomě regulovat a selektivně zahřívat oči i mozek. Specificky adaptované vyhřívací orgány jsou umístěny vedle očí mečouna, velkých jako tenisové míčky. Tato výhřevná tělíska dokážou zvýšit teplotu okolní tkáně až o 15°C oproti teplotě okolní vody. Vytváření tepla však bere rybám množství cenné energie, protože v mokrém prostředí se teplo ztrácí až 3000x rychleji, než na vzduchu. Proto jsou orgány vytvářející teplo u ryb velmi vzácné a z celkem 25 000 druhů známých ryb se vyskytují pouze u 22, mezi nimi například u mečouna, marlína, tuňáka a některých druhů žraloků.

Teplo pouze zabliká
Zkoumat podrobně výhody ohřívání očí u mečounů bylo pro vědecký tým nesmírně obtížné, protože ryby žijí daleko v otevřených oceánech. Kerstin Fritschesová musela se svým týmem cestovat až do středu Pacifiku, asi 1000 kilometrů od Havajských ostrovů, aby se dostali do přirozeného prostředí mečounů a tuňáků.
U chycených ryb měřili speciálním přístrojem výkon sítnice při rychlých záblescích v závislosti na teplotě. Zjistili, že výkon sítnice mečouna rychle začal stoupat společně se zvyšující se teplotou, ale u tuňáka nebyl rozdíl tak patrný. „Je to princip podobný závěrce fotoaparátu. Ryby si prostě vyvinuly způsob, jak zachytit rychleji světlo. Rychlé pohyby vidíme na snímku jako rozmazané, ale mečoun si vytvoří jakousi rychlostní závěrku, která při ohřátí silně zaostří obraz. To mu umožňuje lovit i tak svižné mořské tvory, jakými jsou například chobotnice.“
Teorii podporuje i skutečnost, že mečouni žijí v mírných zeměpisných šířkách, ve kterých teploty mořské vody klesají s rostoucí hloubkou velmi rychle. „Oční teplé „radiátory“ jim umožňují potápět se při lovu do velkých a tmavých hlubin. To jim pomáhá rozšířit lovecký revír a dělá to z nich velmi úspěšné lovce,“ říká Kerstin Fritschesová.

Mečoun – bojovník s bodnou zbraní
Mečoun i marlín patří do čeledě mečounovitých (Xiphiidaae). Oba dosahují mohutného vzrůstu, marlín je ještě větší než mečoun a známe jej především z románu E. Hemingwaye Stařec a moře. Oba jsou velkými bojovníky a oblíbeni sportovními rybáři. Na rozdíl od ostatních mečounovitých používá mečoun obecný svůj ostrý meč jako zbraň, kterou omračuje a probodává svoji kořist. Svoji oběť pak mečem rozseká na kousky. Jeho bojovné sklony jej někdy donutí napadnout i rybářské čluny, a nezřídka se mu je podaří proděravět tak, že se potopí. Mečoun je neskutečně rychlým plavcem, na řebříčku nejrychlejších ryb zaujímá hned druhé místo po plachetníkovi atlantském (110 km/hod), dokáže při lovu vyvinout rychlost až 100km/hod.

Předchozí článek
Související články
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
Příroda Zajímavosti 28.11.2025
Pomocí technologie genové editace CRISPR vylepšená pšenice pomáhá půdním bakteriím vytvářet přírodní hnojivo. To by mohlo být průlomem na cestě k čistšímu, levnějšímu a udržitelnějšímu zemědělství. Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu vyvinuli pšenici, která podporuje půdní bakterie k přeměně atmosférického dusíku na hnojivo využitelné rostlinami. Posílení přirozené sloučeniny v rostlině pšenice aktivuje bakterie k […]
Příroda Zajímavosti 27.11.2025
Kolik odpadu vznikne při výrobě jednoho mobilního telefonu? Přes sto kilogramů. A to kvůli 100gramovému zařízení, které často po pár letech končí v šuplíku. Přitom obsahuje desítky cenných kovů – měď, zlato, palladium… –, které jsme si z přírody vlastně jen půjčili. V Česku lidé ročně odloží přes 12 milionů nepoužívaných mobilů, z toho 150 […]
Historie Příroda 24.11.2025
Říká se o něm, že je to nejlepší přítel člověka. Pes rozhodně patří mezi celosvětově nejoblíbenější domácí mazlíčky. Domestikován byl už pravěkými lovci. Dnes bývá často vnímán spíš jako roztomilý gaučový povaleč než parťák na lov Faktem je, že rozmanitost, jakou se tyto šelmy vyznačují, je obrovská. Kdy byl zahájen jakýsi pomyslný přerod z predátora […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz