Domů     Technika
Extrémně mobilní telefonování
21.stoleti 18.3.2005

Jste příznivcem extrémních sportů, horolezectví či seskoků s padákem? Pohybujete se často v přírodě a máte strach, že si zničíte mobil? Pořiďte si odolný, outdoorový telefon!Jste příznivcem extrémních sportů, horolezectví či seskoků s padákem? Pohybujete se často v přírodě a máte strach, že si zničíte mobil? Pořiďte si odolný, outdoorový telefon!

Redakce 21. STOLETÍ nalezla celkem pět telefonů v ceně do 10 000,- Kč, které je možné označit za teoreticky nezničitelné – tedy alespoň v rámci rozumných mezí.

Který telefon si vybrat?
Pokud nemáte vysoké nároky na dodatečné funkce a spokojíte se s již použitým bazarovým telefonem, lze doporučit mobilní telefon Ericsson R310S, který se dá   koupit již od 1 700,- Kč. Byť se jedná o již poměrně zastaralý typ, je velmi odolný a pro použití v extrémních podmínkách se zdá ideální. Totéž platí i o mobilním telefonu Nokia 6250, jehož cena se podle stavu a příslušenství pohybuje kolem 2 500,- Kč. Novější, lépe vybavené outdoorové modely společnosti Nokia lze také pořídit už jen v bazarach – konkrétně Nokii 5210 lze zakoupit již za úžasných 1 700,- Kč a Nokii 5100 přibližně od 3 500,- Kč. V případě, že nechcete riskovat nákup mobilního telefonu z „druhé ruky“, máte prakticky na výběr pouze mezi telefony Nokia 5140 a Siemens M65, které jsou nyní na trhu běžně dostupné.
 
Siemens M65
Tento mobilní telefon již na první pohled působí poněkud zvláštním dojmem. Otázkou je, zda je to zvolenou barevnou kombinací a nebo masivním ochranným rámem, kterým je obepnut. Popravdě řečeno, kombinace šedého plastu a oranžové pryže není příliš elegantní a telefon ve skutečnosti působí poněkud nevýrazně. Ochranná kovová konstrukce pomáhá utěsnit všechny spáry a navíc slouží i jako ochrana displeje. Ačkoliv Siemens M65 působí velmi masivním dojmem, je ve skutečnosti malý a relativně lehký.
Pozornost si zasluhuje i klávesnice, jejíž klávesy ve středním sloupci jsou z tvrdého plastu a boční sloupce jsou z měkčího materiálu. Funkční tlačítka mají poněkud podivný tvar a jsou přimáčknuta příliš k sobě, ale i přesto se dají poměrně dobře ovládat. O něco horší je ovládání miniaturního joysticku, umístěného mezi klávesami.
Na bocích telefonu ani nikde jinde nenajdete žádné další ovládací prvky. Na levém boku je pouze infraport, na horní straně mobilu čeká otvor na poutko a dole je systémový konektor, chráněný pryžovou zátkou. V zadní stěně telefonu je pod výraznou pryžovou krytkou ukryt objektiv vestavěného digitálního fotoaparátu a pak už vzadu najdete jen zámek ochranného krytu.
Jako doplňkové příslušenství je k mobilnímu telefonu (ovšem za příplatek) dodáván držák na jízdní kolo se snímačem otáček. Po zasunutí telefonu do držáku se automaticky spustí aplikace Bike-o-Meter a z mobilního telefonu se rázem stane cyklistický počítač, který vám ukáže aktuální i průměrnou rychlost či ujetou vzdálenost. Do paměti telefonu je možné ukládat i historii jízd.

Pro a proti:
+ odolná konstrukce
+ držák na kolo a cyklopočítač
– hůře ovladatelný joystick
– velké množství odnímatelných částí

Nokia 5140
Tento telefon, mimochodem působící poměrně elegantním dojmem, jednoznačně vychází z modelu Nokia 5210. Základním materiálem konstrukci krytů je měkká guma, která pokrývá hrany a boky, zbytek telefonu je zhotoven z hladkého plastu. V horní části telefonu jsou v krytu otvory pro reproduktor a vestavěnou LED svítilnu. Těmi by mohla, v případě náhodného ponoření telefonu do vody, vniknout do vnitřních částí voda, ale jak se zdá, neměla by zde natropit velkou škodu. Celé tělo Nokie je totiž chráněno ještě jednou gumovou vrstvou – baterie je ukryta pod jakousi gumovou záklopkou a reproduktor je usazen v kruhovém těsnění. V případě průniku vody tak stačí jen telefon otevřít a rychle vysušit. Na rozdíl od konkurenčního telefonu Siemens M65 nabízí Nokia 5140 i FM rádio, digitální kompas, teploměr, hlukoměr a vodováhu.

Pro a proti:
+ relativně odolná konstrukce
+ FM rádio a digitální kompas
– hůře ovladatelná klávesnice
– lehce vypouklý kryt displeje se snadno odře

Co snesou outdoorové telefony?
Obecně lze konstatovat, že hrubší zacházení těmto mobilním telefonům nevadí a že zpravidla snesou i nějaký ten náraz. Minimálně jsou odolné do té míry, že když vám takový telefon náhodně spadne na zem, bude s největší pravděpodobností ještě fungovat, aniž by jevil výraznější známku poškození. To samé platí, pokud vyválíte telefon tohoto typu v prachu či písku.
Pokusy, při kterých budete na mobilní telefon šlapat a nebo se jej pokusíte přejet autem, raději nedělejte – takové zacházení už by mobilní telefon opravdu přežít nemusel.
Ačkoliv jsou outdoorové mobilní telefony do určité míry odolné vůči působení vlhkosti, zcela vodotěsné rozhodně nejsou. Pokud hrozí nebezpečí, že by se takový telefon mohl ocitnout pod hladinou, je vhodné si pořídit vodotěsné pouzdro. Bývá to zpravidla univerzální uzavíratelný „sáček“ z měkkého PVC, který dnes pořídíte zhruba za 150,- Kč. Zvonění telefonu je z něj slyšet poměrně dobře, ale telefonovat se příliš dobře nedá.

Telefon pro agenta 007?
Představy uživatelů o tom, jaké vlastnosti a funkce by měl mít mobilní telefon určený pro venkovní aktivity jsou značně rozdílné. Shoda však panuje v tom, že mezi základní vlastnosti takového telefonu by měla patřit zvýšená odolnost proti nárazům, vlhkosti, nízkým či vysokým teplotám a samozřejmě dostatečná výdrž akumulátoru. Mezi požadavky na funkce takového přístroje se pak často objevují položky jako integrovaný teploměr, výškoměr, barometr, kompas, LED svítilna a laserový měřič vzdálenosti. Část potencionálních zájemců o koupi takového telefonu by přivítala vestavěný satelitní navigační systém (GPS), jehož jedinným úkolem by bylo zjištění přesných souřadnic. Takto získaná data by bylo v případě nouze možné odeslat prostřednictvím standardní SMS nebo po stisknutí speciálního tlačítka pro stav nouze např. na linku tísňového volání.  Mobilní telefony s integrovaným GPS samozřejmě již existují. Příkladem může být Benefon Esc!, Garmin NavTalk II GSM, nebo nový Siemens SX1, který je vybaven čipem pro tzv. A-GPS (Assisted Global Positioning Systém) a který pro zpřesnění polohy využívá i informací ze sítě GSM. Žádný z těchto přístrojů však nelze zařadit do námi hodnocené skupiny mobilních telefonů – Benefon Esc! a Garmin NavTalk II GSM by sice bylo možné zařadit mezi outdoorové mobilní telefony, ale jejich cena výrazně převyšuje hranici 10 000,- Kč, kterou jsme pro tento test stanovili a Siemens SX1 rozhodně mezi outdoorové mobilní telefony nepatří.

Další článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz