Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 21.1.2005

Obohaťte si svůj život několika digitálními maličkostmi, které vám přináší 21. STOLETÍ. Mimochodem, zachránit život člověka s náhlou srdeční příhodou můžete i vy!

Tříčipová videokamera
Panasonic NV-GS120
Pro vyšší kvalitu snímání obrazu vyvinul Panasonic videokameru vybavenou třemi CCD snímači. Ty zpracovávají barevné složky odděleně, což znamená, že červená, zelená a modrá barva mají každá svůj vlastní CCD prvek. NV-GS120 je vybavena špičkovým objektivem Leica Dicomar, který navíc disponuje desetinásobným optickým a pětisetnásobným digitálním zoomem. Zajímavou funkcí je také Macro-zoom, zajišťující velmi kvalitní detailní záběry i za největšího přiblížení ze vzdálenosti od 40 cm. Zabudovaný fotoaparát pořizuje obrázky v maximálním rozlišení 1,7 Mpix a ukládá je na SD kartu. Na tu lze ukládat i video ve formátu MPEG4, což je určitě důležité pro ty, kteří častěji pracují s PC. Důležitou novinkou je POWER LCD monitor, který má o 180 % vyšší svítivost než dřívější modely, takže je obraz velmi dobře viditelný i při natáčení za jasného, slunečného počasí.
Cena: 32 995 Kč

1,5 GB do kapsy
Rio Nitrus
Rio Nitrus je kapesní MP3 / WMA přehrávač s neobvykle plochým designem. Celé médium využívá jednopalcový HDD Cornice o kapacitě 1,5 GB. Váží pouhých 57 gramů a díky svým rozměrům (80 x 60 x 15 mm) jej v náprsní kapse ani nepocítíte. To, co zajisté potěší, je nabíjecí Li-Ion akumulátor, který vydrží až 16 hodin nepřetržité produkce. MP3 jsou přehrávány při datovém toku od 8 do 320 kbps a WMA od 5 do 192 kbps. Samotné ovládání je velmi jednoduché a je zde možnost vybírat skladby např. v abecedním pořadí, dle interpreta, názvu alba, hudebního stylu a nebo je možné si zvolit vlastní playlist. Mezi další vlastnosti patří, kromě možnosti nastavení ekvalizéru, patří např. stopky nebo funkce zobrazování času a data. Pro komunikaci s PC pomocí je využito rychlého rozhraní USB 2.0.
Cena: 5 990 Kč

Našlapaný notebook
Toshiba Qosmio G10-105
Společnost Actebis Computer uvedla na český trh novou řadu notebooků Toshiba Qosmio, jenž přinášejí nové možnosti a unikátní vlastnosti. U modelu G10-105 zaujme 17palcový širokoúhlý TFT displej, s rozlišením 1440 x 900 obrazových bodů, který umožňuje sledování DVD nebo televize ve velmi vysoké kvalitě. Zajímavá je i skutečnost, že pro jejich sledování není třeba mít spuštěný operační systém. Notebook je vybaven procesorem Intel Pentium M 755 na frekvenci 2.0 GHz, dvojicí 512 DDR pamětí a dvěma 60 GB pevnými disky. Kvalitní obraz zajišťuje 128 MB grafická karta NVIDIA GeForce FX Go5700. Kromě standardního výstupu pro monitor, sluchátka nebo USB 2.0 porty. Je zde navíc vstup pro anténu, S-video vstup, vstup pro monitor, TV-out či S/PDIF. Bohužel sledování televizních kanálů přes zabudovaný TV tuner v ČR zatím není možné, protože nepodporuje českou zvukovou normu.
Cena: 88 990 Kč

Digitální fotoaparát s MP3 přehrávačem
BenQ DC S40
Novinkovými záležitostmi, jenž se v nedávné době objevily na trhu, by mohly být nové řady digitálních kompaktních fotoaparátů. Společnost BenQ představila tři řady nových kompaktních digitálních fotoaparátů, označené jako Classic, Elegant a Sporty. Model DC S40, je vlajkovou lodí poslední jmenované kategorie a představuje ve skutečnosti multifunkční zařízení. Je vybaven CCD snímačem s efektivním rozlišením 3,98 megapixelů (celkové 4,24 Mpix) s maximálním rozlišením 2848 x 2136 obrazových bodů. Kromě fotografování nebo snímání videa je zde i možnost poslechu hudby, a to buď ve formátu MP3 nebo z vestavěného FM rozhlasového přijímače, k čemuž lze využít sluchátka nebo vestavěný reproduktor. Veškeré funkce jsou jednoduše nastavitelné v menu, které je zobrazováno na 1,5“ otočném LPTS LCD displeji.
Cena: 229 EUR

Až 360 minut videozáznamu na DVD
DVD-R100A Plus
Společnost Mustek uvedla na trh svůj první DVD rekordér, označený jako DVD-R100A Plus. Tento rekordér dokáže přečíst prakticky všechna dostupná média, konkrétně DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD-Video, VCD, SVCD, Audio CD, CD-R i CD-RW, Kodak Picture CD i JPEG CD. Záznam provádí na DVD+R a DVD+RW disky, přičemž uživatel má na výběr z několika režimů nahrávání. V nejvyšší kvalitě (HQ) se na jedno DVD o kapacitě 4,7 GB vejde až 60 minut záznamu, v režimu SP, který přináší nejlepší poměr kvality a délky záznamu, až 120 minut. Pokud budete chtít nahrávat méně důležité pořady, určitě oceníte i nižší kvalitu v mó(o??)dech LP, EP A SLP. V prvním případě na jedno DVD nahrajete 180 minut videa, v druhém potom 240 a ve třetím neuvěřitelných 360 minut.
Cena: 9550 Kč

Digitální integrátor do kapsy
Samsung SGH-D500

Víceúčelový mobilní telefon, označený jako model SGH-D500, představila společnost Samsung. Tento elegantní výsuvný telefon v sobě ukrývá 80 MB paměti, rozhraní bluetooth, fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu vybavený bleskem, jasný 1,9palcový LCD displej s rozlišením 262 144 pixelů a MP3přehrávač. Kromě možnosti záznamu a posílání videoklipů nabízí Samsung SGH-D500 e-mailové rozhraní, podporu standardu SyncML, 64hlasé polyfonní vyzvánění a funkci hlasitého telefonu. Vestavěný  1,3megapixelový fotoaparát díky blesku a digitálnímu lineárnímu zoomu umožňuje pořizování fotografií i v méně příznivých podmínkách, přičemž do dynamické sdílené paměti je možné uložit více než 1000 megapixelových snímků, 60 minut videa, uložit 15 až 20 skladeb ve formátu MP3 nebo AAC či zaznamenat 60 minut hlasového záznamu. Telefon podporuje také technologie MMS, Java a WAP 2.0. 
Cena: 15 000 Kč

Defibrilátor i pro laiky?
Philips HeartStart Home
Zařízení určené pro záchranu života v případě náhlé srdeční zástavy uvedla na trh společnost Philips. Je určeno především pro použití v domácnostech nebo na pracovištích a může být v případě potřeby obsluhováno i naprostými laiky, včetně dětí. HeartStart Home Defibrillator má snadno ovladatelné uživatelské rozhraní a funkci hlasových pokynů, které uživatele vedou krok za krokem. Jasné a klidně zformulované pokyny provázejí jeho uživatele každým krokem procesu, přičemž v závěru přístroj připomene, aby osoba provádějící zásah nezapomněla zavolat odbornou pomoc. Návod pro obsluhu obsahuje pokyny a zvukové vjemy pro každé nadechnutí i správný počet, rychlost i hloubku stlačení hrudníku. HeartStart OnSite Defibrillator, pokud je vybaven speciálními elektrodami snižujícími množství energie na přiměřenou úroveň, může být použit také u nemluvňat a malých dětí.
Cena: 1955 USD

Předchozí článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz