Domů     Zajímavosti
Žhavé stránky o vědě a technice
21.stoleti 19.11.2004

V naší nové rubrice „Věda na síti“ vám budeme postupně představovat české i zahraniční internetové zdroje informací, které vám pomohou proniknout do úžasného světa moderní vědy a techniky.V naší nové rubrice „Věda na síti“ vám budeme postupně představovat české i zahraniční internetové zdroje informací, které vám pomohou proniknout do úžasného světa moderní vědy a techniky.

Technet
http://www.technet.cz
Internetový server TECHNET.CZ, který je zaměřen především na zpravodajství z oblasti informačních technologií, je součástí rodiny serverů iDNES vydavatelství MAFRA – vydavatele největšího českého deníku MF DNES.
Každý den je zde možné nalézt několik rozsáhlejších technicky zaměřených článků a řadu krátkých aktuálních informací. Prakticky u každého článku je čtenářům k dispozici diskusní fórum, kde se mohou vyjádřit ke kvalitě článku či doplnit jeho obsah o vlastní zkušenosti.
Databáze produktů: Vévodí srovnání produktů
Obsah serveru však netvoří jen zpravodajství. Redakce tohoto serveru udržuje a neustále doplňuje databázi hardware a software, přičemž pomocí jednoduchého vyhledávacího rozhraní lze vyhledávat jak celé sestavy, tak i jednotlivé komponenty. Zároveň je zde možné vybrané produkty srovnávat dle vložených údajů, což platí i v případě software. Některé softwarové produkty, konkrétně ty, u nichž to licenční podmínky umožňují, jsou zde volně k dispozici v rámci služby „Stahuj“. Na serveru TECHNET.CZ je možné nalézt i rozhraní inzertního systému „Jarmark“ prostřednictvím kterého lze nabízet či poptávat různé komodity z oblasti informačních technologií.
Přednost: Jednoduché a přehledné rozhraní
Uživatelské rozhraní serveru TECHNET.CZ je již na první pohled přehledné a návštěvník se zde velmi snadno zorientuje. Přímý přístup k šesti hlavním rubrikám, tj. Digitální foto, Notebooky, Palmare, Hardware, Software a Audio (MP3), které tvoří pilíře obsahové části tohoto serveru, zajišťuje odkazová lišta v úvodní části titulní stránky. V  rubrikách lze samozřejmě vyhledávat i prostřednictvým fulltextového vyhledávače, jehož rozhraní se zde též nalézá. Uživatelé, kteří se zaregistrují a poté přistupují k serveru prostřednictvím svého přístupového jména a hesla, si mohou v rámci svého individuálního nastavení zvolit svá oblíbená diskusní fóra, která chtějí sledovat a případné zasílání diskusních příspěvků prostřednictvím elektronické pošty.

Nature
http://www.nature.com
Jsou vaším koníčkem převážně přírodní vědy? Jste schopni číst text v anglickém jazyce a porozumět mu? Pak jste zde na správném místě! Časopis Nature patří mezi vlajkovou loď vydavatelství Nature Publishing Group, která je součástí vydavatelské skupiny Macmillan Publishers.
Internetový portál NATURE.COM na jednom místě sdružuje materiály ze všech publikací tohoto vydavatelství, což z tohoto serveru činí téměř nevyčerpatelný zdroj informací z oblasti přírodních a fyzikálních věd. Čtenáři si mohou vybírat z 18 tématických okruhů, jako jsou např. biotechnologie, imunologie, genetika či výzkum rakoviny.
Databáze produktů: Široké spektrum
Uživatelské rozhraní tohoto portálu nehýří okázalou grafikou a je spíše orientováno textově, což ovšem vzhledem k vysoké přehlednosti není v žádném případě na závadu – důležitý je zde především obsah. V rámci tohoto portálu je možné vyhledávat nejen prostřednictvím fulltextového rozhraní umístěného na titulní stránce. Pro složitější dotazy, je zde rozšířené vyhledávací rozhraní umožňující vyhledání dle velmi širokého spektra volitelných parametrů. Kromě fulltextového vyhledávání tak lze vyhledávat např. podle jména autora materiálu, klíčových slov v anotacích a data vydání, přičemž výběr článků lze omezit definicí tématického celku nebo jedné či více publikací. Běžným uživatelům je však k dispozici pouze část publikovaných materiálů.
Přednost: Výhody pro platící uživatele
Uživatelé, kteří se zaregistrují a sdělí tak provozovateli serveru o sobě nějaké informace, získají rozšířený přístup, který je však stále ještě omezen pouze na vybrané články. Předplatitelé mají oproti těmto uživatelům samozřejmě celou řadu výhod. Ty spočívají v plném přístupu ke všem článkům publikovaným v tištěné podobě, analýzám, komentářům, recenzím, a to vše ve formě plných textů.

National Aeronautics and Space Administration
http://www.nasa.gov
Portál amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír je pravděpodobně nejobsáhlejším veřejně dostupným zdrojem informací pro ty, kteří se zajímají o vesmír a kosmický výzkum.
Kromě novinek z oblasti výzkumu a informací o vesmírných misích je zde možné nalézt i velké množství fotografií, videosekvencí a interaktivní multimediální simulace. Tento portál samozřejmě není tvořen jedním serverem, je to rozcestník mezi jednotlivými, vesměs specializovanými servery tohoto úřadu.
Databáze produktů: Texty, grafika a multimédia
Portál je velmi dobře graficky zpracován, přičemž poměrně bohatá a výrazná grafika zde není na úkor přehlednosti. Uživatelé, kteří mají pomalejší internetové připojení nebo jsou zrakově postiženi a využívají speciální software pro převod webových stránek do zvukové podobymohou využít graficky okleštěnou či lépe řečeno plně textovou verzi tohoto portálu. Hlavní odkazová lišta umožňuje rychlý přechod do pěti základních sekcí, kterými jsou About NASA, News and Events, Multimedia, Missions a Popular topics. Jednotlivé sekce se dále dělí na podrubriky dle konkrétní oblasti. V rámci sekce About NASA tak naleznete kromě základních informací o NASA, kontaktních informací a možnostech obchodní či výzkumné spolupráce s touto institucí i nabídky zaměstnání či studentských stáží.
Přednost: Selekce návštěvníků
Provozovatel serveru si je dobře vědom skutečnosti, že jej většinou navštěvují čtyři specifické zájmové skupiny uživatelů, tj. děti, studenti, učitelé a novináři. Pro tyto skupiny jsou zde vytvořeny speciální sekce, které kromě aktuálních zpráv obsahují i těmito uživateli často vyhledávané a vyžadované informace. Uživatelé, kteří se zaregistrují v rámci služby „MyNASA“, mají možnost vlastního přizpůsobení si uživatelského rozhraní, včetně výběru tématických okruhů dle vlastního zájmu.

Předchozí článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz