Domů     Zajímavosti
Vědci objevili jedinečné mikroorganismy
21.stoleti 19.11.2004

Nečekaný objev pokud jde o možnosti ovlivňování života v oceánech právě učinili účastníci mezinárodní expedice: Zjistili existenci zvláštních mikroorganismů, které dokážou vyprodukovat dostatečné množství dusíku tam, kde ve vodě nedostačuje.Nečekaný objev pokud jde o možnosti ovlivňování života v oceánech právě učinili účastníci mezinárodní expedice: Zjistili existenci zvláštních mikroorganismů, které dokážou vyprodukovat dostatečné množství dusíku tam, kde ve vodě nedostačuje.

Optimální stav dusíku je přitom jednou z primárních podmínek života i ve vodním prostředí, které pokrývá přes 70 % povrchu Země. Základní článek nejen potravního řetězce představuje mikroskopický fytoplankton. Vznáší se ve vodě, která musí obsahovat rozpuštěný oxid uhličitý. Vzhledem k tomu, že jednotlivé součásti fytoplanktonu měří pouhé 0,002 mm, postačí mu k fotosyntéze nepatrné množství slunečního světla. Vyžaduje ovšem základní živiny – fosfor, křemík a zejména dusík.

Sinice jsou velice důležité
Odborníci za hlavní zdroj prospěšného dusíku dosud považovali produkty sinice, kterou byla cyanobacteria Trichodesmium. Někteří však naznačovali, že většími producenty jsou neprobádané mikroorganismy dlouhé asi 7 mikronů.. Tyto jednoduché buňky se nazývají unicells.
Letos se je vědci rozhodli zkoumat v oblasti Tichého oceánu (Pacifiku). Náročný výzkum financovala americká Národní vědecká nadace (National Science Foundation – NSF).
Vedoucí projektu Joe Montoya v letošním srpnovém čísle vědeckého časopisu Nature (Příroda) uvedl: „ K našemu překvapení tito jednobuněční prostředníci šíření dusíku vytvářejí velké plochy – jak do šířky, tak až do stometrové hloubky. V produkci potřebného dusíku významně předčily tyto mikroorganismy tradiční cyanobacterie.“ V mnoha oceánských oblastech jinak chudých na živiny, jsou dokonce jediným zdrojem dusíku potřebného pro zrod fytoplanktonu. Tak by se nejspíš daly přenést na potřebná místa.

Výzkumy pokračují
Ředitel oddělení NSF James Yoder upřesnil: „Právě jsme získali závažné poznatky , které pomohou pochopit koloběh dusíku v oceánu. Je to důležitý klíč k porozumění role oceánské biologie jako celku.“
Další výzkumy podniknou vědci při dvou výzkumných plavbách v období let 2006 – 2007. Prozkoumají severní část Atlantského oceánu a jižní části Pacifiku. Chtějí mj. získat odpovědi na otázky, jakou roli na množství a aktivitu životně důležitých unicells má různé množství železa, fosforu – a také znečišťování moří.
Vždyť čerstvá zpráva OSN varuje, že ve světových oceánech přibývá zón bez kyslíku, což ohrožuje ryby a další podmořský život. Uvedený druh dusíku tak působí jako přírodní spása!

Více se dozvíte:
http://www.nsf.gov/od/lpa/newsoom/pr.cfm?ni=15000000000105

Dusík může vodě i škodit
Počet tzv. mrtvých zón v moři se podle expertů na životní prostředí za posledních 10 let zdvojnásobil. Nyní jde již o 150 oblastí. Studie Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) za viníka považuje lidskou činnost, hlavně dusík z průmyslových hnojiv. Toho se tak celosvětově ročně spotřebovává asi 130 milionů tun, přičemž 90 % tohoto množství vzniká přírodní cestou. (hnůj apod.). Jen dvacet milionů tun dusíku zůstává v potravinách, zbytek je smyt do řek a do moře. To pak způsobuje přemnožení modrých řas, které spotřebovávají přítomný kyslík a ohrožují další mořské organismy.
 Stovky milionů lidí přitom závisejí na moři jako zdroji obživy. Některé mrtvé zóny dnes dosahují rozlohy menší než jeden l km2, jiné naopak až 70 tisíc km2. K nejznámějším patří Mexický záliv, znečištěný produkty z řeky Missisipi.
Jak UNEP ironicky dodává, dusík, který ve vyspělých zemích bezúčelně mizí ve vodě, zoufale potřebují farmáři v rozvojovém světě, kde nedostatek hnojiv výrazně snižuje sklizeň.

Související články
Zajímavosti 13.11.2025
Zápisy do prvních tříd budou nově už od poloviny ledna, tedy zhruba o tři měsíce dříve než v posledních letech. Odborníci si od změny slibují, že se podaří dříve podchytit případné problémy, které děti mohou mít. Rodiče tak s dětmi budou mít více času případné nedostatky dohnat. Podle lékařky a autorky vzdělávacích knih Jany Martincové mnozí […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Historie Zajímavosti 11.11.2025
Věstonická venuše je patrně nejznámější českou archeologickou památkou a zároveň nejstarším uměleckým předmětem z keramiky na světě. Její hodnota je nevyčíslitelná. Ostatně proto nemůže například jen tak letět letadlem, protože by ji to mohlo doslova „ohrozit na životě“. Co by se s ní mohlo stát? Pouhých 11,5 centimetru vysoká soška ženy s výrazným poprsím a […]
Medicína Zajímavosti 11.11.2025
Stále více se dává do souvislosti nárůst množství duševních poruch u dospívajících s množstvím času, který tráví s chytrými telefony v ruce sledováním sociálních sítí. Vědci apelují na rodiče, aby jim tuto dobu omezovali. Nejnovější studie, publikovaná v prestižním vědeckém časopise JAMA, však zpochybňuje, že viníkem je čas strávený u obrazovky. Rizikovou je dle jejích […]
Zajímavosti 10.11.2025
V4 neboli Visegrádská čtyřka, aliance Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, vznikla už před několika dekádami za účelem spolupráce mezi těmito zeměmi, a to v různých oblastech. Třeba i v oblasti vinařství Momentálně je v běhu projekt s poměrně dlouhým a komplikovaným názvem From Grapes to Stories: Storytelling at the Heart of Sustainable Wines in the […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz